Centura de siguranţă salvează vieţi !

> Poliţiştii suceveni desfăşoară o campanie preventivă, inedită pentru judeţul nostru

 De la începutul acestui an, peste 60 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unor accidente rutiere petrecute doar pe raza judeţului Suceava. Cele mai multe dintre victime nu purtau centura de siguranţă şi, tocmai de aceea, pentru a-i responsabiliza pe şoferi, dar şi pe pasageri, lucrătorii Serviciului Rutier şi ai Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava „au iniţiat un demers inedit, procurând cu ajutorul unui partener un simulator de accident rutier”, după cum se arată într-un comunicat de presă. Pe parcursul zilei de ieri, simulatorul a fost pus şi la treabă. După ce mai mulţi şoferi care nu purtau centura de siguranţă au fost opriţi în trafic, oamenii legii şi conducătorii auto respectivi au făcut de această dată un „târg” cât se poate de echitabil. „Şoferii au primit din partea poliţiştilor doar un ultim avertisment, dar şi invitaţia de a testa benevol simulatorul de accident şi a percepe pericolul la care s-au expus prin nepurtarea centurii de siguranţă”.

La activităţi au participat şi elevi ai unor licee care au ca profil şcoli de şoferi, aceştia fiind informaţi cu privire la legislaţia rutieră.

Conform sursei citate, poliţiştii suceveni vor continua astfel de activităţi pe parcursul săptămânii, în perioada următoare fiind programate mai multe acţiuni de prevenire şi combatere a evenimentelor rutiere, în funcţie de principalele cauze generatoare.

 Dacă „păcăleşti” centura, te joci cu viaţa

Centura de siguranţă are rolul de a proteja pasagerii autoturismului, inclusiv şoferul. O funcţie esenţială a acesteia este că reduce riscul accidentării la coloana vertebrală, întrucât, la momentul impactului, te va ţine nemişcat, în scaunul maşinii, cu spatele drept. De asemenea, prin purtarea centurii, se exclude riscul părăsirii autoturismului în momentul unui impact. În plus, şoferii pot să transporte minori doar dacă cei din urmă poartă centura de siguranţă sau dacă stau într-un scaun special pentru copii, conform legislaţiei rutiere; este interzis să se transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore. În ceea ce priveşte scaunul pentru copii, acesta trebuie să fie omologat şi să fie instalat pe unul dintre locurile din spate ale automobilului, aşa cum prevăd instrucţiunile producătorului.

Nerespectarea obligaţiei pasagerilor aflaţi într-un autovehicul de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate se sancţionează cu două sau trei puncte amendă, iar conducătorului de autovehicul i se aplică şi două puncte de penalizare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: