Au deschis poarta inimii multor bătrâni !

Campania „Flori pentru suflet”, desfăşurată în parteneriat cu Asociaţia „Niciodată Singur – prietenii vârstnicilor” şi Fundaţia Principesa Margareta, a debutat în judeţul Suceava în data de 27 septembrie 2018, când voluntari din cadrul DGASPC Suceava au dăruit flori, felicitări şi zâmbete câtorva persoane în vârstă din localitatea Cornu Luncii. La întoarcere, într-un sat numit Frumoasa, am descoperit un domn care scrie poezii şi care, în plus, a publicat şi o carte cu titlul „Flori pentru suflet”! A fost bucuros de oaspeţi şi emoţionat că a fost felicitat de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice. Deşi are multe nevoi, ne-a întrebat dacă el ne poate ajuta cu ceva! Drept răsplată pentru vizita noastră, ne-a trimis următoarea poezie pe care a scris-o la lumina lumânării, deoarece camera în care locuieşte nu are nici măcar curent electric. Dar acest lucru nu îl împiedică să fie demn şi să ne dăruiască din talentul cu care l-a hărăzit Dumnezeu:

„Să n-ai pe nimeni niciodată/ La uşa ta care să-ţi bată/ Să intre el în casa ta/ Şi să te poată mângâia,

La tot ce vei avea de spus/ De toţi vei fi mereu respins/ Iar pâinea caldă când o frângi,

Cu mii de lacrimi o mănânci/ Şi n-ai cu cine să împarţi/ Nici bucurie nici necaz/

Pe pernă capul când îl pui/ Te simţi mereu al nimănui/ Şi tot mai grei ţi-s anii vieţii,

Când ai ajuns la bătrâneţe/ Şi de tristeţe eşti cuprins/ Şi glasul tău ţi s-a mai stins.

Dar îţi spun acum şi nu uita/ Cine se va ocupa de soarta ta/ E o asociaţie ce un zâmbet îţi va oferi,

Şi singur nu te vei simţi/ Şi să ştii că viaţa toată,

Nu vei fi singur niciodată” (Ioan Tudorean).

> În data de 30 septembrie 2018, angajaţii Primăriei Şerbăuţi împreună cu cadrele didactice şi elevii voluntari din cadrul şcolilor gimnaziale Şerbăuţi şi Călineşti, au dăruit flori şi felicitări bunicilor şi străbunicilor la cele două biserici din cele două sate, dar şi la domiciliul celor care, fiind prea în vârstă sau bolnavi, nu au putut veni la biserică. „Noi, cei mai tineri, avem o îndatorire, să le arătăm respectul şi toată dragostea noastră celor care ne-au învăţat să mergem, să vorbim, să gândim, să fim oameni.

Cu ocazia zilei de 1 octombrie, Ziua Internaţională a Vârstnicilor, Primăria Şerbăuţi, în colaborare cu Asociaţia «Niciodată Singur» şi Fundaţia Principesa Margareta, DGASPC Suceava, AMC, şcolile gimnaziale din Şerbăuţi şi Călineşti, au sărbătorit, împreună cu elevii şi cadrele didactice, pe cei mai în vârstă dintre localnici. Ca semn de preţuire şi respect, copiii şi voluntarii au împărţit felicitări şi flori cu însemnele campaniei persoanelor vârstnice aflate la bisericile din comuna Şerbăuţi, precum şi la domiciliul vârstnicilor din comunitate.

Încântaţi de surpriza făcută, bătrânii transmit organizatorilor şi voluntarilor gândurile lor bune şi le mulţumesc pentru atenţia acordată” ne-au transmis reprezentanţii Primăriei Şerbăuţi.

> Tot în ziua de 30 septembrie 2018, la biserica din Stroieşti, au fost sărbătoriţi bătrânii aflaţi la slujba de duminică. „Campania «Flori pentru suflet» pentru bunicile de la Biserica «Adormirea Maicii Domnului» Stroieşti, Suceava: bunica Anuţa, bunica Saveta şi alte bunici au fost astăzi bucuroase şi au fost îmbrăţişate cu flori şi gânduri bune. Poate că bătrâneţea vine cu singurătate şi tristeţe, poate că de multe ori au stat în faţa porţii aşteptându-şi copiii să vină… asemeni bunicii mele Ana sau a moşului Petru, Dumnezeu să-i ierte!

Însă astăzi am reuşit să aducem un zâmbet şi o floare şi sentimentul că nu sunt singure şi că cei în putere se gândesc la ele” ne-a transmis dna Georgeta Alina Stanciu, de la Şcoala Gimnazială nr.4 Suceava.

> În aceeaşi zi, la Suceava, voluntarii Asociaţiei SEVA au împărţit flori şi felicitări vecinilor în vârstă, cadrelor didactice pensionare, persoanelor vârstnice de pe stradă.

> În data de 1 octombrie 2018, de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, voluntari din cadrul DGASPC Suceava (copii şi tineri din cadrul Serviciilor multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate Suceava) au împărţit flori şi felicitări din partea Asociaţiei „Niciodată Singur”, în sala Ştefan cel Mare a Palatului Administrativ, persoanelor vârstnice care au participat la şedinţa festivă organizată în cinstea lor de Consiliul Judeţean al Persoanelor Vârstnice Suceava. Prezenţa copiilor a fost o surpriză plăcută pentru fiecare dintre cei prezenţi.

> Tot în data de 1 octombrie 2018, Asociaţia „Zâmbete în Bucovina” şi voluntari de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Suceava au transmis că „am făcut parte din această poveste a Campaniei «Flori pentru Suflet». Ne-am întâlnit cu persoanele în vârstă de la Căminul Victor din Ilişeşti, le-am dăruit flori, felicitări şi ciocolată şi am sărbătorit, cântând împreună şi aducând zâmbete pe feţele şi în inimile tuturor”.

> În aceeaşi zi, la Fundu Moldovei, angajaţii Centrului de Tip Familial „Visătorii” Fundu Moldovei, împreună cu copiii voluntari, au făcut fericiţi 40 de vârstnici din localitate, dăruindu-le flori şi felicitări, cu căldură sufletească şi gânduri bune. Copiii au fost primiţi cu braţele deschise. Cea mai vârstnică persoană, pe care au impresionat-o până la lacrimi, are de 96 ani.

> În centrul Sucevei, voluntarii de la Servicii multifuncţionale de tip rezidenţial Suceava au împărţit flori şi felicitări persoanelor în vârstă întâlnite pe stradă.

> 1 octombrie a fost şi ziua în care angajaţii Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Suceava au ales să ofere felicitări cu însemnele campaniei, flori şi gânduri bune seniorilor din cadrul Centrului pentru vârstnici al Asociaţiei „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

> Tinerii Centrului de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap „O Nouă Viaţă” Siret, împreună cu personalul şi un grup de voluntari, elevi ai Colegiului Tehnic „Laţcu Vodă” Siret, au dăruit, în aceeaşi zi, o rază de soare, o felicitare şi câte o floare bătrânilor din cadrul Azilului de bătrâni „Ingvar Kamprad” din Siret.

> De Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, un grup de copii din cadrul Serviciilor multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate Fălticeni a vizitat Aşezământul pentru bătrâni „Sfântul Andrei” Fălticeni, unde au oferit, pe lângă flori, felicitări şi fructe, îmbrăţişări şi afecţiune „bunicilor de împrumut”. A fost ziua în care s-au creat legături de suflet între cei mici şi cei mari, cu promisiunea de a se vedea periodic.

> În data de 2 octombrie, elevii clasei a VII-a B de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava au împărţit flori, felicitări şi zâmbete persoanelor vârstnice întâlnite pe stradă.

> În aceeaşi zi, Campania „Flori pentru suflet” a ajuns şi la persoanele vârstnice întâlnite în Piaţa Mică din Suceava. „Elevii din clasa a III-B, de la Şcoala Gimnazială Nr. 4 Suceava au împărţit trandafiri, zâmbete şi bucurii. Au fost lacrimi din partea bunicilor emoţionate, au fost zâmbete şi inimi înălţate sus, tot mai sus!” 

> Voluntarii de la Centrul de tip familial „Universul Copiilor” Rădăuţi au oferit flori, felicitări şi momente emoţionante persoanelor vârstnice de la Căminul de bătrâni din Rădăuţi!

> În data de 3 octombrie 2018, de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, în cadrul campaniei „Flori pentru suflet”, voluntarii din cadrul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică şi angajaţi ai Unităţii Medico-Sociale din Zvoriştea au împărţit persoanelor vârstnice din centru şi din comunitate felicitări şi flori, primind în schimb zâmbete şi lacrimi de bucurie.

> „Ziua celor cu maturitate şi experienţă de viaţă, Ziua Bunicilor noştri, aniversată de tinerii elevi ai Şcolii Postliceale Sanitare! Cadourile şi florile pregătite cu drag au ajuns la cei pe care-i stimează şi respectă. Împreună cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Asociaţia «Niciodată singur» şi Fundaţia «Principesa Margareta a României», Asociaţia «Zâmbete în Bucovina» îşi doreşte ca Ziua vârstnicului sa fie cât mai prezentă în conştiinţa populației an de an şi aceasta să devină o zi simbol. O zi cu drag pentru toţi aceşti experţi în experienţe ale vieţii! Flori cu suflet, pentru suflet! La mulţi ani!” ne-au transmis reprezentanţii Asociaţiei Zâmbete în Bucovina în data de 3 octombrie.

> Voluntari mici şi mari, din cadrul serviciilor multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate Gura Humorului, s-au alăturat Campaniei „Flori pentru suflet la Suceava”, astfel încât, în data de 5 octombrie, un grup de voluntari a oferit flori, dulciuri, gânduri bune şi un călduros „La mulţi ani!” seniorilor din Aşezământul social „Sf. M. Mc. Dumitru” şi „Sf. Cuv. Matroana” din Bucşoiţa, Gura Humorului. Mesajul de suflet transmis a fost : „Nu sunteţi niciodată singuri!”.

> Tot în data de 5 octombrie, voluntari din cadrul Casei de tip familial „Universul Copiilor” Rădăuţi au vizitat Centrul de îngrijiri paleative „Sfântul Luca” Suceviţa, unde sunt internate 45 de persoane vârstnice.

Mesajul lor: „Dar din Dar se face Rai!”. Beneficiarii căsuţei noastre au pus mână de la mână şi au cumpărat flori din banii de buzunar pentru cei 45 de vârstnici, oferindu-le alături de felicitări”.

> În aceeaşi zi, tineri voluntari de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava au dăruit flori, felicitări şi un gând bun persoanelor vârstnice de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Mitocu Dragomirnei, precum şi persoanelor vârstnice din centrul municipiului Suceava.

> Voluntari din rândul candidaţilor la funcţiile vacante ale Consiliului Elevilor din cadrul Liceului Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni au încercat să facă ziua mai frumoasă câtorva trecători din oraşul Liteni. „Am oferit flori atât vârstnicilor pe care i-am întâlnit, cât şi altor categorii de persoane cu rugămintea de a le dărui mai departe unui bătrân singur, neajutorat. Astfel am sărbătorit Ziua Internaţională a Vârstnicilor, dar şi Ziua Educaţiei”.

Concluzionând, în cadrul celei de-a VII-a ediţii la nivel naţional a Campaniei „Flori pentru suflet” şi a celei de-a II-a ediţii a Campaniei „Flori pentru suflet” la Suceava, desfăşurată în perioada 27 septembrie – 6 octombrie, în parteneriat cu Asociaţia „Niciodată Singur – prietenii vârstnicilor” şi Fundaţia „Principesa Margareta”, la nivelul judeţului nostru s-au împărţit peste 1200 de felicitări şi mult mai multe flori, mici cadouri, zâmbete şi mii de gânduri bune din partea copiilor şi tinerilor, în special, persoanelor vârstnice de pe stradă, aflate la biserică, la domiciliu sau din centrele şi aşezămintele de bătrâni din judeţ.

Acţiunile au fost iniţiate de colegii noştri, şefii centrelor de copii şi de adulţi, care s-au alăturat cu entuziasm campaniei, dar şi de asociaţii umanitare, precum şi de către dascăli inimoşi şi consilii şcolare ale elevilor, care, împreună cu voluntari de toate vârstele, au deschis poarta inimii multor bătrâni şi au intrat sfioşi pentru a le bucura clipa!

(NADIA CREŢULEAC, director executiv al DGASPC Suceava; BEATRICE CULDA, director executiv al Asociaţiei „Niciodată singur”)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: