(J)unghiuri politice

Referendumul pentru familia tradiţională a fost un EŞEC? Sau poate nu…

Două zile consecutive cu secţiile de vot deschise în toată ţara! Peste 43 de milioane de euro cheltuiţi! Polarizare fără precedent a mediului online în Pro şi Contra gay şi a familiilor de homosexuali! Ură fără precedent şi minciuni pe bandă rulantă furnizate, pe post de axiome, de ambele tabare! La final, românii au decis că pur şi simplu nu-i interesează!

Lucrurile sunt însă un pic mai complicate. Mult mai complicate.

Datele furnizate indică judeţul nostru pe primul loc pe ţară! O fi bine asta? Se prea poate, dacă luăm în calcul faptul că Bucovina e una dintre cele mai „populate” cu parohii, biserici şi mănăstiri! Dar are şi o foarte bine pusă la punct reţea de culte, altele decât cel creştin-ortodox.

O analiză mai atentă asupra prezenţei la urne ne indică un singur lucru, valabil şi pentru Bucovina, dar şi pentru întreaga ţară: referendumul 2018 a fost o lecţie extrem de importantă atât pentru politicieni, cât şi pentru preoţi şi predicatori!

Vă mai amintiţi cu toţii cum liderii politici veneau şi făceau tot felul de întâlniri cu predicatori regionali, cu arhiepiscopi, cu episcopi, cu tot felul de înalte feţe bisericeşti? Şi care era scopul de fapt? De ce trebuia ca politicianul „să bată palma” cu liderul religios? Se dorea altceva decât binele enoriaşilor?

Românii au decis că e mai bine să te bazezi pe electorat, să faci ce promiţi şi nu să primeşti binecuvântări în spatele uşilor închise contra a ceva ce enoriaşilor nu le-ai putut promite sau spune. Eu personal sper că vremurile alea au apus odată cu 7 octombrie 2018 şi că nu vom mai asista la tot soiul de trocuri politico-religioase de dragul puterii şi nu a unei vieţi mai bune pentru toţi oamenii.

URA! Ura este ceea ce s-a propagat cel mai bine în campania pentru referendum. Gândită greşit din start, campania a luat o turnură mai mult decât agresivă, cel puţin în mediul online, astfel încât doar „scârba” mai putea însoţi postările taberelor care erau de-a dreptul ireconciliante. Şi care nu aveau nicio legătură cu ideea de familie, ci de… furt de copii…!

Culmea ştiţi ce e? Că la nici 24 de ore de la referendum radicalismul parcă se acutizează mai tare şi vedem apeluri disperate la formarea unui PARTID care să îi unească pe cei 3,7 milioane de români care au fost la referendum şi care sunt pentru familia tradiţională. E clar că nu s-a înţeles mai nimic din cum funcţionează electoratul în România şi mai ales ce îl mână pe el la urne.

Cum să pui în ecuaţie ideea că demografia din România va creşte sau va scădea în funcţie de rezultatul referendumului? Oameni buni, familiile nu fac copii de frica sărăciei, a lipsei autentice de ajutor din partea statului pentru cei care chiar muncesc şi nu zac pe sub porţi la mila ajutorului social. Familiile din România se tem pentru ziua de mâine care nu are niciun fel de previzibilitate sau stabilitate şi se tem de hoţia ridicată la rang de lege de parlamentari! Nu de altceva!

Mai e un detaliu pe care e bine să îl luaţi în calcul când analizaţi rezultatul prezenţei la vot – interesul financiar! Păi chiar aşa…, după ce zeci de ani i-aţi scos pe oameni la vot, momindu-i când cu bani, când cu găleţi, cu tricouri, cu biciclete, cu pungi de făină, cu pui congelaţi, acum veniţi şi le cereţi să aibă conştiinţa votului. Dragi politicieni, ce aţi sădit, asta veţi culege. Ba chiar cu dublă măsură! Chiar dacă subiectul este extrem de important, el nu mai contează, pentru că ELECTORATUL vostru a fost învăţat să i se dea şi nu să gândească o ofertă electorală. Aţi învăţat oamenii să analizeze doar culoarea bancnotei şi nu provenienţa ei.

Suceava a reuşit însă, cu ocazia referendumului, să iasă în faţă cu prezenţa care a depăşit, cu 0,67, pragul de 30 la sută stabilit prin lege pentru validarea referendumului; dar fără folos, pentru că a fost singurul judeţ unde acest prag a fost atins.

Pentru acest rezultat s-a format o coaliţie politică naturală Lungu – Stan, ambii lideri politici fiind implicaţi activ în susţinerea acestui referendum.

Potrivit statisticilor evenimentelor electorale trecute, Suceava are întotdeauna rezultatele mediei naţionale, dar de această dată prezenţa a fost cu 10 la sută mai mare decât media naţională.

Sociologii cred că acest rezultat este datorat implicării agresive a preoţilor şi cultelor neoprotestante din judeţ, dar fără susţinerea unor politicieni precum Ioan Stan ca lider al partidului la putere, dar şi a lui Ion Lungu, apropiat de feţele bisericeşti, participarea se menţinea la media naţională, de circa 20 la sută.

Întrebarea care se pune este dacă e bine că politicul şi-a consumat din muniţie pentru un referendum care nu a avut nicio miză reală pentru electorat, în loc să îşi păstreze toate atuurile pentru următorii doi ani când vor fi alegeri europarlamentare, prezidenţiale, locale şi parlamentare.

Unii spun că acesta a fost un „test de stres” înaintea adevăratelor bătălii electorale, dar e probabil ca cei care se împăunează cu rezultatul obţinut la referendum să nu mai prindă din postura de lideri viitoarele alegeri.

 

CHIRA MIHAI

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: