Euro pregăteşte un nou maxim istoric

Creşterea randamentului bonurilor de tezaur americane, semn că investitorii mizează pe majorările anticipate de oficialii Rezervei Federale americane ale dobânzii sale cheie, au condus la înmulţirea ieşirilor de pe pieţele emergente.

Cererea mai mare de valută a produs o creştere a cursului euro de la 4,6643 la 4,6684 lei, foarte aproape de maximul istoric de 4,6695 lei atins în 21 iunie. După o deschidere la 4,669 lei, tranzacţiile s-au realizat în culoarul 4,665 – 4,674 lei, iar cotaţiile de la ora 14 se plasau în jurul valorii de 4,672 lei.

În opinia guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, „cursul s-a dovedit în acest an mai stabil decât al vecinilor, ceea ce ne-a ajutat în ceea ce priveşte inflaţia”, după a spus acesta în briefingul de presă care a urmat şedinţei de politică monetară de acum două zile.

Guvernatorul a precizat că „fără să facem prognoze de curs, trebuia să dăm o anumită credibilitate evoluţiei cursului, pentru (…) că trăiţi în România şi, în piaţă, multora dintre produsele de import li se stabileşte preţul în lei la cursul cel mai depreciat, evaluat în piaţă, în general. (…) O simplă declaraţie a Băncii Naţionale sau un simplu cuvânt al Guvernatorilor, «Vedeţi că nu este adevărat», ştiţi bine că nu este suficient, mai ales într-un mediu social, politic tensionat, cu activitate mediatică intensă”.

Media dolarului american a crescut de la 4,0326 la 4,0591 lei, maxim al ultimelor aproape două luni, în timp ce cotaţiile s-au mişcat în culoarul 4,057 – 4,071 lei.

Moneda elveţiană fluctua pe pieţele internaţionale între 1,137 – 1,141 franci/euro, iar media ei a crescut de la 4,0884 la 4,0938 lei.

Decizia BNR de a menţine dobânda sa de politică monetară la 2,50%, nivel stabilit în mai, a avut darul de a aduce o uşoară scădere a indicilor ROBOR.

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 3,13%, iar cel la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 3,39%. Indicii ROBOR la 9 luni şi 12 luni au coborât, la rândul lor, la 3,47%, respectiv la 3,52%.

Atrage atenţia o afirmaţie a guvernatorului BNR, făcută la acelaşi briefing de presă de miercuri, că se intenţionează limitarea gradului de îndatorare pentru credite. „Nu mai vrem să trăim momentul în care, dacă cineva nu putea să dea bani înapoi, să fie tratat pozitiv la nivelul societăţii şi exact creditorul să fie considerat un tâlhar” a adăugat Isărescu.

Perechea euro/dolar a scăzut la 1,1463 dolari, minimul ultimelor şapte săptămâni, maximul de ieri fiind de 1,1507 dolari.

La deprecierea euro a contribuit şi lipsa de încredere a pieţei faţă de promisiunile guvernului italian referitoare la reducerea deficitului bugetar şi a datoriei suverane.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg era stabilit ieri la prânz la 6.549,60 dolari.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: