Pe urmele lemnului furat

> Zeci de controale efectuate de poliţiştii suceveni pe linie silvică

 Zeci de acţiuni de control pe linie silvică au fost derulate de poliţiştii suceveni pe raza întregului judeţ, în ultimele şapte zile, atât la societăţi care se ocupă cu activitatea de prelucrare a materialului lemnos, cât şi în traficul rutier. Activităţile au fost desfăşurate de lucrătorii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în cooperare cu specialiştii Gărzii Forestiere şi ai Direcţiei Silvice Suceava. Potrivit datelor oficiale pe care le deţinem, s-a urmărit în principal prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale din domeniul circulaţiei, depozitării, prelucrării şi comercializării materialului lemnos. Cu această ocazie au fost efectuate 38 de controale, în urma cărora s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 66.000 lei şi au fost confiscaţi aproximativ 292 mc de material lemnos, în valoare de circa 116.000 lei.

 Controale inopinate sau derulate în urma sesizărilor

La finele săptămânii trecute, lucrătorii Secţiei 5 Poliţie Rurală Dărmăneşti au fost sesizaţi prin numărul de urgenţă 112, de un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Pătrăuţi, că dintr-o pădure aflată în zona de competenţă au fost tăiaţi fără drept mai mulţi arbori. Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au identificat, la marginea unui drum forestier, în intersecţia drumurilor ce fac legătura cu localităţile Pătrăuţi, Lipoveni şi Mitocu Dragomirnei, 28 de arbori tăiaţi din speciile carpen, stejar şi tei, de diferite dimensiuni; materialul lemnos fusese abandonat. În urma inventarierii efectuate de personalul Ocolului Silvic Pătrăuţi s-a stabilit că era vorba despre lemn în valoare de peste 138.000 lei. În cauză s-a întocmit dosar penal faţă de autori necunoscuţi sub aspectul comiterii infracţiunii „tăiere ilegală de arbori”, cercetările fiind continuate de oamenii legii în vederea identificării autorilor.

Tot la finele săptămânii trecute, o echipă mixtă formată din lucrători ai Secţiei 15 Poliţie Rurală Vatra Dornei şi specialişti ai Gărzii Forestiere Suceava a efectuat un control la o unitate de debitat material lemnos din comuna Crucea, ocazie cu care, în prezenţa administratorului firmei, s-a procedat la inventarierea materialului lemnos existent în depozit. În urma comparării cantităţilor cu stocul scriptic din evidenţe, s-a constatat o diferenţă de peste 156 mc lemn rotund de esenţă răşinoase, cantitate pentru care administratorul nu a putut prezenta documente justificative. În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a operatorului economic şi măsura complementară a confiscării valorice a materialului lemnos identificat scriptic. Totodată, pentru alte deficienţe descoperite au fost aplicate patru sancţiuni contravenţionale, în valoare de 6.000 lei.

Luni, o patrulă din cadrul Secţiei 7 Poliţie Rurală Mălini a oprit pentru control, pe raza comunei Baia, autoutilitara condusă de un localnic în vârstă de 37 de ani, care transporta material lemnos. În urma verificărilor s-a constatat că bărbatul nu deţine documente legale de provenienţă şi transport a lemnului. Specialiştii silvici au stabilit că era vorba despre un transport ilegal de aproape 14 mc lemn de foc de esenţă fag. Şoferul s-a ales cu o amendă în valoare de 5.000 lei, iar marfa transportată de acesta a fost confiscată şi predată în custodie Ocolului Silvic Mălini.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: