A mai plecat unul

 Ieri, o prietenă îmi spune veselă la o ţigară că fratele ei a plecat în Spania. Cu familie cu tot.

Ăsta e momentul în care, în mod normal, pe faţa cui ar fi auzit-o povestind ar începe să mijească superior zâmbetul în colţul gurii la gândul reflex – mare pagubă, a mai plecat un căpşunar. (Cei pe care bunicii sau părinţii de la ţară îi imploră zilele astea să-şi ia liber de la serviciu şi să vină să-i ajute la cules struguri, mere sau mai ştiu eu ce – de fapt nu prea ştiu şi mă feresc să aflu – nu mai zâmbesc nici la asta, pentru că ar plăti fără să clipească cât de nesimţit de mult li se cere, numai să scape şi să-şi vadă de ale lor. Dar de unde să scoţi căpşunarul?)

Mie mi-a pierit complet starea de bine de cetăţean român care admira cizmele ei corsar. Trebuie să ştiţi că fratele ei are propria firmă în domeniul IT (cea mai bine plătită industrie în România), în Cluj (oraşul cu cea mai mare creştere economică din România şi punctul fierbinte al industriei IT), cu rate la apartament şi doi copii mici, unul proaspăt. Nu e chiar românul din zona săracă care n-are şanse să găsească un job din care să trăiască. Nu e nici millennial-ul impulsiv şi „iresponsabil” care nu se gândeşte la carieră, familie şi străbuni.

Păi ce-i veni? S-a săturat. Adică? A zis că nu mai vrea. Ar vrea să-şi crească copiii într-o ţară în care să ştie la ce să spere când se gândeşte la ziua de poimâine. #Rezist? Şi asta. Dar e vorba de viaţa de zi cu zi. El din cauza statului în scaun la calculator şi-a fărmat coloana. La spital nu a stat nimeni să se uite la el, îl trimit la operaţie – şi e Cluj, nu un orăşel mic de provincie. S-a rezolvat cu kinetoterapie şi tot felul de tratamente de astea, toate în particular, pe bani proprii. Şi nu la kineto ar fi avut pretenţii, deşi exista în spital ca serviciu, dar nici măcar investigaţiile gen raze, RMN, nimic nu a fost gratuit. Ori gândeşte-te că dacă la cei 1060 lei minim pe economie pe care omul îi ia în mână o firmă plăteşte suplimentar la stat dări aferente de vreo 780 lei, la salariile lor de mii de lei cât se plăteşte? Şi cotizezi, şi tot cotizezi, iar când ai tu nevoie, pauză. Nevastă-sa ia indemnizaţie de creştere copil câteva mii de lei. Or pentru asta a cotizat ca atare. Şi mai ştii scandalul ăla naţional când s-a auzit că nu ştiu care tipă lua vreo 10000 Euro indemnizaţie de creştere, ce mai vuiet, ce mai freamăt? Când a cotizat lună de lună banii ăştia nu „se pune”, nu era nedrept, nu era o ruşine. Când însă e rândul ei să-i primească e nedrept, e o sfidare. Sunt curioasă cum ar reacţiona cineva dacă-şi face Casco la o maşină scumpă şi cotizează 1000 Eur lunar, iar când maşina este lovită asiguratorul să-i spună că nu-i poate deconta pagubele, pentru că este nesimţit de scump şi o sfidare faţă de românul proprietar de maşină de rând, care ar primi mult mai puţin despăgubire la aceeaşi zgârietură. Şi deşi tu plăteşti Casco 1000 Eur şi el 100 Eur pe lună, să ţi se bată obrazul de hulpav care eşti că vrei nu să fii recompensat, nu premiat, ci doar să se respecte contractul iniţial, pe care tu l-ai respectat în obligaţiile tale.

Ce să mai vorbim? A plecat, s-a mutat deja acolo cu toată familia, a fost deja cu copilul cu roşu în gât la spital (în provincie, nu în metropolă) şi a prezentat cardul european de asigurare şi asta a fost tot. Lucrează în continuare pentru firma lui din România, dar s-ar putea să merite mai mult să se angajeze în IT acolo. Ar rămâne cu mai mulţi bani în buzunar. Dar ştii şi tu cum e, când ridici o firmă, o carieră de la zero, nu te lasă inima să le laşi pur şi simplu. Practic de asta mai suntem noi pe aici, pentru că nu ne lasă inima să abandonăm munca şi tinereţea îngropate aici. Dar eu cel puţin nu mai am mult şi trec şi eu pragul ăsta.

Cum am ajuns aici? Au plecat căpşunarii, muncitorii necalificaţi. Ei, oricum nu erau buni de nimic, atâta pagubă. Au plecat meseriaşii, finisorii, instalatorii, macaragiii. Fiţe. Şi-au lăsat acasă nevestele nesupravegheate şi copiii să crească fără părinţi. Au plecat femeile. Aici e mult mai clar. Să şteargă la fund bătrânii lor sau să se prostitueze. Fără alte nuanţe. Au plecat specialiştii, doctorii, informaticienii. Sorosişti trădători de ţară. Pe ăştia nu-i poţi scuza ca-s proşti, ăştia-s trădători nerecunoscători. Ar trebui ca Statul, când le dă Diploma de licenţă, să îi lege de calorifer, să lucreze pentru noi, nu pentru străini. Acum încep să plece până şi cei prosperi, antreprenori din piaţa liberă, cei care produc plus-valoare şi angajează pe alţii ca ei, cei care cotizează lunar miile de lei la bugetul ţării numită România.

Să fie România firma de asigurare care după ce încasează primele de asigurare refuză să-ţi rezolve zgârietura la valoarea contractată, scuipându-ţi în faţă că eşti imoral să ai astfel de pretenţii şi dându-te de exemplu în piaţa publică la mitingurile politice? Oare asta a devenit firma sau de vină or fi cei care stabilesc politica de daune?

Ne-am oprit cu discuţia în zona aceasta. E mai bine aşa. Că nu te mai identifici cu brand-ul sau că ajungi chiar să vrei să-l schimbi pare că devine, indiferent de nuanţă, o formă de trădare. Aşa că mai bine să vorbim de familie şi creştinism, nu educaţie şi echitate. Să fim buni români, zic.

TEODORESCU DUMITRU DINEL

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: