Vi s-a făcut dor de dictatură ?

Nici nu s-au împlinit 3 (trei) decenii de la revoluţia antitotalitară din decembrie şi dictatura se reîntoarce cu paşi vioi în România, ţară în care politicienii de guvernământ nu au chef de bună guvernare, dar au căpătat o manie din a-şi supune din nou poporul aceloraşi suplicii de dinainte de 1989: jandarmii îi bat şi îi gazează pe protestatari, puterea politică se manifestă tot mai discreţionar, nu ne mai putem exprima liber opiniile, urmând să se dea o lege care restricţionează reţelele sociale, minciunile, manipularea – de zeci de ori mai puternice decât înainte, vezi cazul referendumului, menit să acopere necazurile cu legea ale marelui mahăr din fruntea PSD, din nou se vor interzice protestele în faţa instituţiilor… Iată că liderul maxim se exprimă şi hotărăşte în numele meu, al tău, al tuturora, în numele ţării, al românilor, al Parlamentului, al Partidului, al Guvernului… „Am decis că instituţiile statului au acţionat corect şi legal la mitingul…” Aşa că Justiţia e bună de scos din nou la cules cartofi pe tarla.

Pe deasupra, acum a apărut ceva în plus faţă de situaţia dinainte: dacă atunci aproape toţi gândeam la fel, inclusiv unii activişti ai partidului unic, condamnând în gând, în şoaptă dictatura, lipsa libertăţii, a drepturilor, izolarea României, închiderea graniţelor, acum o bună parte a populaţiei, asupra căreia manipularea şi-a făcut efectul, aplaudă măsurile de îngrădire a libertăţii şi intervenţia în forţă împotriva cetăţenilor paşnici. Aşadar e vorba de confiscarea viitorului, căci toate aceste măsuri ne vor îndepărta de Uniunea Europeană. Vă puteţi închipui viitorul României în afara UE, eventual din nou în fostul lagăr sovietic devenit putinian?

Toate nenorocirile acestea ni se trag din băşcălia majorităţii alegătorilor la alegerile din 2016 care, peste 60%, au preferat să stea acasă, permiţând foştilor fesenişti obţinerea unei majorităţi imposibil de contrat prin vot în Parlament. Alegătorii au fost păcăliţi cu un program bombastic, populist, fără legătură cu realitatea, iar apoi majoritarii au trecut la satisfacerea intereselor proprii, abandonând mai toate promisiunile electorale. Şi de atunci dau lovituri după lovituri principiilor democratice, libertăţilor şi drepturilor cetăţeneşti, distrug ce a mai rămas din Justiţie şi statul de drept, bugetele dispar în ceaţă, iar ameninţarea cu pierderea statutului european pare să devină realitate în câteva săptămâni.

Pe deasupra, guvernanţii noştri neagă realităţi atât de evidente că le percep până şi copiii, darmite liderii europeni în faţa cărora susţin orbeşte că în România nu există mare corupţie, deşi între 28 şi 40% din PIB se pierde anual nu se ştie pe unde. În consecinţă, acelaşi procent îl constituie populaţia săracă. De asemenea, cică nu este adevărat că protestatarii au fost maltrataţi ca niciunde în ţările civilizate şi democratice, chiar dacă o lume întreagă a rămas îngrozită de imaginile văzute la televizor.

Partea care demonstrează fără tăgadă reinstalarea dictaturii personale a lui Liviu Dragnea o constituie însă concentrarea întregii puteri politice în mâinile sale: decide numirea şi demiterea guvernelor, a miniştrilor după bunul plac, partidul şi majoritatea parlamentară nu-i ies din cuvânt, iar justiţia este mereu împiedicată să-şi facă datoria constituţională. De asemenea, Curtea Constituţională şi ministrul Justiţiei joacă după cum li se cântă, chiar dacă reprezentanţii UE, GRECO şi Comisia de la Veneţia, strada cu sutele de mii de protestatari cer cu totul altceva.

Numai că Justiţia şi statul de drept nu sunt negociabile în UE, iar începând cu 1 şi 3 octombrie politicile din România şi activitatea Guvernului său vor fi analizate de Parlamentul European, urmând ca, în noiembrie a.c., să se ia o decizie, iar dacă până atunci nu se schimbă nimic în abordarea diriguitorilor noştri, nu sunt excluse aceleaşi decizii ca în cazul Poloniei şi al Ungariei. Sau şi mai grav, ţinând cont că România şi Bulgaria sunt sub supravegherea MCV. Oare ce să-i fi apucat pe înalţii noştri diriguitori după alegerile din 2016?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: