Noapte de toamnă

Toamna își anunță de fiecare dată prezența prin val de galben răspândit peste coroanele verzi ale copacilor. Apoi, încet, dar sigur, verdele se risipește lăsând locul ruginiului. Aerul răspândește parfum rece de fructe coapte, iar strugurii încep să mistuie ultima fărâmă de soare, burdușindu-se cu energia sa pentru tăria de mai târziu a vinului.

E de când lumea, iar Toamna e o regină sobră. Și totuși tinerețea izvorăște în valuri. Poți privi de departe cum ea se adună în școli, dar mai frumos se vede în cascade despletite pe pragurile universităților.

Și la Suceava, „Noaptea Cercetătorilor”, oferă ambientul revărsării ei. Un entuziasm se ascunde sub fiecare inimă. Emoții ale celor ce expun se intersectează cu cele ale celor ce vin să guste din plăcerea științei. Lângă Observatorul Astronomic, pe esplanada Universității „Ștefan cel Mare de la Suceava”, în parfumul toamnei, se dezlănțuie tinerețea și frumusețea erudiției. E o conjuncție a energiilor vitale ce exaltă prin toți porii universului. Curiozitatea este fluxul de energie inspirațională, iar cel ce o absoarbe accede spre universal.

„Știința” este subiectul principal – și devine religie – al cărui ritual este căutarea Înțelesului. E o altă cale spre Adevăr. Și observ căutare în hărțile geografice răspândite pe trotuare, în jocurile lingvistice și în grafica cu putere de iluzie, fie din turnul Observatorului, fie din standul echipei de designeri. Telegrafiștii stăpânesc calea undelor prin semnale Morse, iar tehnologiile pun în mișcare roboții. Totul este în forța minții, exersată și în jocul de șah, fie la masă, fie pe trotuar cu piese hiperdimensionate. Gândul devine energia ce mișcă Universul și în Suceava, pe 28 septembrie, Universul se mișcă în ritmul tinereții, în parfum de toamnă.

O expoziție inedită ne prezintă acest parfum în retorica plantelor. După o risipire de douăzeci de ani, experiențe de natură biochimică certifică pătrunderea divinității în substanța fiecăruia. E doar o întâmplare întoarcerea spre Început? Ori tocmai mâna Creatorului ajută să-i înțelegem Creația? Și Știința a devenit mai atentă la spirit… „Dumnezeu a pictat în acuarelă autoportretul fiecărei plante”, explică eruditul. „Noi putem vedea asta prin prisma cromatografiei”. Și pe simeze au fost asemenea tablouri…

Aura energetică a locului a căpătat nuanțe calde. Nici înserarea nu i-a schimbat cromatica. Vibrațiile înalte s-au contopit cu observațiile astronomice. Două telescoape priveau atent la Marte și Saturn. Cerul le-a permis…

Cu siguranță, cine a fost acolo, a simțit energia caldă a Universului, materializată în imaginea unei Toamne distinse, cu parfum de fructe coapte, frunze ruginii și tinerețe… (GINA-MARIA TODICĂ)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: