Cei trei… evangheliști

S-au făcut desigur, multe socoteli și evaluări, s-au lansat prezumții și pronosticuri cu privire la multiplele avantaje pentru cei reuniți în cadrul parteneriatului Augsburg – Cernăuți – Suceava. După cele mai bine de două decenii de parcurs al „înfrățirii”, entuziasmul de început și așteptările par să nu fi corespuns cu speranțele investite în ele, astfel că la un bilanț „la zi” câștigurile par a fi puține, până la urmă, pentru parteneri.

Active în cadrul conlucrării au fost mai ales instituțiile create pentru funcționarea parteneriatului. La Augsburg, Bukovina Institut exista deja, el luând ființă în vâltoarea evenimentelor care au dus la căderea Zidului Berlinului. De aici a plecat inițiativa punerii bazelor parteneriatului, Georg Simnacher, președintele Consiliului Regiunii Schwaben, găsind soluțiile de finanțare a instituției. Deși avea doar câțiva angajați, Institutul a avut nevoie de finanțare consistentă pentru a prelua parte din cheltuielile presupuse de inițiativă care s-ar fi cuvenit susținute de partenerii din Bucovina istorică.

Încet, încet s-au găsit nemți care să se întrebe ce rost are toată afacerea, astfel că Institutul Bukovina s-a trezit tot mai slab finanțat, până a fost asimilat Universității din Augsburg, cu o puternic resimțită lipsă de bani și de libertate de mișcare.

La Cernăuți, lucrurile au evoluat aproape… colhoznic. S-a creat de la bun început un soi de instituție – Centrul Bucovina – în cadrul universității cernăuțene, centrul fiind pus de la bun început sub control. Pe măsură însă ce totul părea să meargă din ce în ce mai bine, motoarele Centrului au început să nu mai primească combustibil, astfel că a sucombat. În consecință, partenerul cernăuțean al rădăuțenilor la organizarea simpozionului lor anual a trebuit căutat în organizații culturale românești de acolo. Anul acesta, zilele acestea de fapt, Institutul Bucovina de la Rădăuți s-a sprijinit în activitatea de la Cernăuți a simpozionului pe Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”. Surpriza cea mai mare este dispariția din program a cercetătorilor șvabi!… S-au adăugat însă cei polonezi.

Astfel că, dorind să se comporte ca o instituție academică precum este, Institutul Bucovina de la Rădăuți a rămas singurul care continuă tradiția organizării simpozionului anual. Iar instituția se comportă deja ca un actor remarcabil pe tărâmul cercetării istoriei Bucovinei, punând, cu argumente și fermitate, în evidență punctul de vedere românesc cu privire la istoria răpitei și sfâșiatei provincii moldave.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI