Război fără pace

Deşi de săptămâni bune cronicile de război (politic) au ţinut prima pagină, cu toate că diaspora şi-a luat porţia de bătăi şi gaze de centenar şi s-a întors cu vânătăi la muncă în Occidentul democratic şi plin de bunăstare, învingătorii pesedişti nu intenţionează să-şi schimbe atitudinea faţă de cetăţeni pentru a-şi securiza guvernarea, semn că războiul nu s-a încheiat. Dacă într-o democraţie normală se războieşte Opoziţia cu Puterea, în România Opoziţia nici nu contează în ecuaţia puterii politice, aşa că majoritatea de guvernământ a găsit cu cale să se războiască cu ea însăşi.

În timp ce într-o democraţie normală guvernaţii luptă pentru progresul societăţii şi bunăstarea tuturora, ai noştri au alte interese: încearcă prin diverse mijloace să-şi adjudece toată puterea în stat, apoi să-şi răpească ciolanul unii altora. E singurul război pe care ştiu să-l câştige. Unii îl câştigă mereu, în dauna României care rămâne la coada Europei.

Necazul şi mai mare e că totdeauna au nevoie de fraieri, iar victimele cel mai uşor de păcălit sunt poporenii, implicaţi mereu într-o confruntare care nu le aparţine decât o dată la 4 (patru) ani, la alegeri. Din păcate, în toamna aceasta, războiul s-a declanşat după o „ţopăială” de un an şi jumătate la Palatul Victoria, iar drept casus belli s-a iţit un personaj politic erijat de o bună perioadă de timp în salvator al naţiei şi mântuitor al Justiţiei, al statului de drept, toate ocupate cică de statul paralel, de binom provenite din curtea lui Soros, dar împrumutate de la Erdogan, nişte entităţi oculte pe care nu le-a văzut şi simţit nimeni, în afara liderilor cu dosare penale şi condamnări.

Acum i se cere capul lui Liviu Dragnea, supranumit tătucul sau, mai nou, daddy, acuzat de toate relele şi nefăcutele: se comportă ca un dictator, nu a urmărit decât propriul interes, a dus partidul la ananghie, ca atare va pierde viitoarele alegeri, a izolat partidul şi leadership-ul pesedist urmând să fie exclus din parteneriatele cu celelalte formaţiuni social-democrate şi socialiste europene. Ba chiar este adusă în discuţie iresponsabilitatea faţă de România, ţară pusă la colţ în Uniunea Europeană. Despre loviturile date Justiţiei nu zic nimic, chiar dacă respectivele lovituri au scos sute de mii de protestatari în stradă, că s-a crucit Europa civilizată.

Întrebarea care se pune este dacă nu cumva deciziile proaste au fost luate cu concursul tuturor acuzatorilor de azi, iar răspunsul nu poate fi decât afirmativ: toţi le-au susţinut atât timp cât liderul maxim a putut să le ofere o rezolvare, iar atunci când „puterile” l-au lăsat, soarta i-a fost pecetluită, căci viaţa noastră politică încă nu a depăşit faza încăierărilor primitive „care pe care”. De aceea demersul puciştilor actuali arată cel puţin inconştienţa: cu toţii au aplaudat discursul antieuropean şi antijustiţie al lui Dragnea, cu toţii au votat articolele de lege care dezincriminează faptele lor penale, cu toţii au tras de bugetele publice până le-au epuizat…

Şi acum caută cu disperare un ţap ispăşitor şi un alt tătuc căruia să i se închine. Se vede treaba că nu sunt în stare să stea pe picioarele lor. Numai că daddy a avut grijă, la fel ca toţi autocraţii, să degajeze terenul de rivali, promovând în funcţii mai ales inşi vulnerabili, incompetenţi, fără personalitate, cu o singură calitate: să fie ascultători, adică să nu-i iasă din cuvânt, iar acum, privind în jur, puciştii nu găsesc personajul salvator.

Dar până la înlocuirea lui Dragnea va mai curge multă apă pe Dunăre: mai întâi trebuie pusă la pământ România, eventual băgată în tolba lui Putin alături de Ungaria, apoi trebuie îngropat partidul care l-a promovat, ca nimeni să nu mai poată pretinde vreodată întâietatea. Apoi poate să plece liniştit în Brazilia, Israel, Costa Rica, Madagascar… să-şi consume în tihnă agoniseala alături de aleasa inimii sale. Nu la fel au procedat marii şi pretinşii patrioţi Elena Udrea şi Radu Mazăre şi…?

Poporul? E bun doar de muls şi de prostit. Şi aşa îi trebuie! Fiindcă istoria se repetă de aproape 3 (trei) decenii, ba chiar a luat-o la vale: a votat în veselie mulţime de inşi incompetenţi, câţiva aflaţi după gratii sau cu condamnări şi dosare penale, iar acum aceştia îşi fac mendrele.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: