Klaus Iohannis le-a vorbit liderilor europeni despre importanţa combaterii ştirilor false

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat miercuri şi joi la reuniunea informală a Consiliului European, desfăşurată la Salzburg, el subliniind, printre altele, importanţa acţiunilor de la nivelul UE în direcţia combaterii dezinformării şi a ştirilor false.

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat, în perioada 19-20 septembrie a.c., la reuniunea informală a Consiliului European, desfăşurată la Salzburg. Agenda reuniunii a cuprins următoarele subiecte: problematica migraţiei, în continuarea deciziilor formulate pe această temă la Consiliul European din iunie 2018, securitatea internă a Uniunii Europene şi aspecte privind relaţiile externe ale Uniunii Europene. De asemenea, Prim-ministrul Theresa May a informat asupra poziţiei Marii Britanii referitoare la evoluţiile în negocierile privind retragerea acesteia din Uniunea Europeană, context în care membrii Consiliului European au avut o discuţie (în format UE 27) asupra acestui proces şi a elementelor ulterioare de calendar” se arată într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Discuţiile privind migraţia au vizat, potrivit comunicatului Preşedinţiei, elementele cuprinse în concluziile Consiliului European din iunie, atât pe componenta internă a migraţiei şi a reformei sistemului european de azil, cât şi în raport cu dimensiunea externă, cu precădere consolidarea cooperării cu statele terţe, de origine şi de tranzit, în efortul de gestionare a cauzelor profunde ale migraţiei.

Preşedinţia austriacă a Consiliului Uniunii Europene a făcut o prezentare privind implementarea concluziilor Consiliului European, în special în ceea ce priveşte cele două concepte noi avansate cu această ocazie – platformele de debarcare a migranţilor în afara Uniunii Europene şi centrele controlate din interiorul Uniunii Europene. Totodată, au fost discutate aspectele vizând consolidarea securităţii frontierelor externe ale UE, inclusiv din perspectiva propunerilor legislative lansate recent de Comisia Europeană privind întărirea acţiunii agenţiilor europene în domeniu.

„Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat disponibilitatea României de a contribui constructiv la eforturile de implementare a concluziilor Consiliului European din iunie, în scopul unei gestiuni cuprinzătoare şi eficiente a acestui fenomen. Preşedintele României a reiterat faptul că dimensiunea externă a migraţiei, prin întărirea cooperării cu statele terţe partenere, rămâne, în viziunea ţării noastre, un pilon esenţial care contribuie la implementarea de soluţii durabile de răspuns la presiunea determinată de migraţia ilegală. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat susţinerea României pentru măsurile vizând consolidarea frontierelor externe ale Uniunii Europene” mai informează Administraţia Prezidenţială.

Discuţiile de la Summitul informal au vizat şi aspectele referitoare la strategia internă de securitate a Uniunii Europene, cu accent pe măsurile de întărire a cooperării poliţieneşti, de combatere a ameninţărilor hibride şi a atacurilor cibernetice, prin întărirea sprijinului Uniunii pentru măsurile în plan naţional în raport cu aceste provocări, precum şi cu referire la propunerile recente vizând combaterea radicalizării online.

„Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat, în context, atenţia deosebită pe care România o acordă consolidării cooperării în interiorul Uniunii Europene şi cu partenerii internaţionali în domeniul securităţii cibernetice. Totodată, Preşedintele României a subliniat importanţa acţiunilor de la nivelul Uniunii Europene în direcţia combaterii dezinformării şi a ştirilor false (fake news), precum şi a promovării unei abordări integrate în plan european, de natură să consolideze încrederea cetăţenilor europeni în spaţiul de securitate al Uniunii Europene” mai precizează comunicatul.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: