Vama Siret a fost sub Cod Roşu de Intervenţie

 > Un microbuz plin cu călători a forţat Punctul de Trecere a Frontierei, iar ulterior a fost implicat într-un accident rutier cu un tir ce transporta substanţe radioactive > Situaţia de la Vama Siret a fost rezolvată de salvatorii militari suceveni

 Informaţiile prezentate în titlul materialului pot speria cititorii, dar totul a fost, din fericire, doar un exerciţiu de pregătire pentru salvatorii militari suceveni şi instituţiile angrenate în situaţii de urgenţă. Pe parcursul zilei de marţi, Vama Siret s-a aflat sub Cod Roşu de Intervenţie, pompierii suceveni organizând un exerciţiu în domeniul situaţiilor de urgenţă cu tema „Intervenţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului Siret, împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Bucovina» al judeţului Suceava şi celelalte instituţii cu funcţii de sprijin, pentru salvarea victimelor şi protejarea mediului înconjurător, ca urmare a producerii unui accident radiologic. Punerea în aplicare a Planului judeţean de prevenire şi intervenţie în situaţii de urgenţă radiologică, precum şi a Planului Roşu de Intervenţie la nivelul judeţului Suceava”.

Un posibil accident care ar ridica mari probleme

Scenariul exerciţiului a presupus intervenţia în cazul producerii, în Punctul Vamal Siret, a unui accident rutier între un microbuz care transporta persoane şi un autotren, care transporta substanţe radioactive.

Astfel, în jurul orei 11, microbuzul ajuns în Punctul de Trecere a Frontierei Siret s-a sustras de la activitatea de control vamal, a întors brusc şi a schimbat direcţia de deplasare către oraşul Siret, încercând să scape de controlul agenţilor de Poliţie de Frontieră.

Din cauza vitezei mult peste limita admisă şi pe fondul nerespectării indicatorului rutier „Cedează trecerea”, microbuzul a intrat în coliziune cu un autotren, în urma accidentului rezultând în total zece victime.

După efectuarea recunoaşterii şi în urma informaţiilor primite de la cadrele Biroului Vamal Siret, s-a constatat că autotrenul transporta capsule de iodură de potasiu (Monyiot-131), substanţă radioactivă. S-a impus astfel extragerea de urgenţă a victimelor rezultate din accident, de către echipe specializate, purtând costume de protecţie contra radioactivităţii, şi efectuarea măsurării nivelului de radiaţie în proximitatea autotrenului.

În urma măsurătorilor efectuate de echipajul autospecialei CBRN (chimic-biologic-radiologic-nuclear), s-au constatat valori critice ale izotopilor radioactivi, impunându-se decontaminarea victimelor rezultate în urma accidentului şi a întregului personal implicat în cadrul operaţiunilor de intervenţie.

Din cauza scurgerilor de carburant pe carosabil, s-a iniţiat un incendiu la compartimentul rezervor al autotrenului. După decontaminarea victimelor rezultate din accident, acestea au fost predate Punctului Medical Avansat, care a efectuat triajul medical de urgenţă. Pentru una dintre victime de „cod roşu”, s-a impus transportul cu elicopterul SMURD la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” din Iaşi.

Dacă s-a greşit undeva, rămâne de văzut

Scopurile principale ale acestui exerciţiu au fost perfecţionarea deprinderilor participanţilor în organizarea, conducerea şi executarea intervenţiei operative în situaţia de urgenţă cauzată de un accident radiologic şi verificarea modului de cooperare între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava şi structurile competente, participante la exerciţiu, respectiv Instituţia Prefectului, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Siret, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Serviciul de Ambulanţă Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică, Unitatea Specială de Aviaţie Iaşi, Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava, Sectorul de Trecere a Frontierei Siret, Punctul de Trecere a Frontierei, Biroul Vamal Siret, Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi IJJ Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: