„O familie bărbat-bărbat înseamnă un atentat la viaţa lumii, pentru că noi ne înmulţim prin legătura dintre un bărbat şi o femeie”

a arătat, ieri, ÎPS Pimen, la o dezbatere pe tema referendumului din 6-7 octombrie de modificare a Constituţiei

Comitetul judeţean pentru referendumul de modificare a Constituţiei din 6-7 octombrie 2018 a organizat, ieri, o masă rotundă în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean.

Invitaţi au fost reprezentanţi ai „tuturor instituţiilor care au legătură cu modificarea Constituţiei”, ai unităţilor şcolare, Universităţii „Ştefan cel Mare”, primăriilor, bisericilor, cultelor religioase, serviciilor Consiliului Judeţean, ai partidelor politice, cât şi persoane implicate în viaţa civică.

Dr. Valeriu Gavrilovici, preşedintele Comitetului, a spus că dezbaterea vizează „probleme fierbinţi pe agenda zilei în România, legate de susţinerea familiei tradiţionale, intruziunea ideologiei de gen în educaţia şcolară şi apărarea valorilor democratice fundamentale”. Gavrilovici a ţinut să precizeze că referendumul de modificare a Constituţiei din 6-7 octombrie este rezultatul unei iniţiative cetăţeneşti, şi nu a unui partid. La origine a fost un comitet de peste 15 oameni, constituit în 2015, şi care a parcurs toate etapele legale, faţă de cele 500.000 de semnături necesare pentru organizarea referendumului, până în mai 2016 adunându-se 3 milioane.

„Referendumul nu are nimic de face cu familia, pentru că viaţa de familie este reglementată într-un alt articol din Constituţie, care nu este vizat de acest referendum. Ne referim strict la sintagma <uniunea între soţi>, aşa cum a fost stipulată în Constituţia din 1991, care să fie înlocuită cu cea între bărbat şi femeie” a subliniat Valeriu Gavrilovici, menţionând că 15 state din UE au această prevedere în legea lor fundamentală.

Iniţiativa modificării Constituţiei „nu este apanajul niciunui cult religios, partid politic, pornind dinspre adevărata societate civilă”

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a precizat că, în calitate de creştin, dar şi de primar, îşi doreşte să se meargă cu referendumul până la capăt, deoarece legislaţia românească are ambiguităţi. Edilul-şef a menţionat că deja a avut discuţii cu factorii responsabili din Primărie, în vederea organizării secţiilor de votare.

„Fac apel la suceveni ca, pe data de 6 şi 7 octombrie, să se prezinte la acest referendum şi să voteze <pentru>. Eu sunt optimist că, astfel, vom proteja copiii noştri, familia şi valorile tradiţionale” a arătat Ion Lungu.

Liviu Axinte, preşedinte al Comunităţilor penticostale din Moldova, a accentuat că iniţiativa modificării Constituţiei „nu este apanajul niciunui cult religios, partid politic, pornind dinspre adevărata societate civilă”.

„Cred în acest proiect şi în împlinirea lui şi m-aş bucura să fie măcar 7 milioane de oameni la vot, care să-şi exprime punctul de vedere. (…) Asta înseamnă să deschidem ochii şi să avem curajul şi verticalitatea să nu luăm lucrurile la pachet, să facem acea selecţie între ceea ce este bine şi ceea ce este rău” a reliefat Liviu Axinte.

„Trebuie să ne pronunţăm, iar minoritatea să se supună majorităţii” a spus Gheorghe Flutur, şeful executivului judeţean

ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a evidenţiat că în Codul civil se vorbeşte despre viaţa de familie în legătură cu un bărbat şi o femeie, iar în Constituţie se legiferează comuniunea între soţi, deşi statutul de soţi îl au doar persoanele căsătorite.

„Înainte a fi căsătoriţi civil, nu se poate numi nici soţ şi nici soţie. Dar, omul, cu credinţă în Dumnezeu, vede tot ce înseamnă valoare. Dumnezeu l-a făcut pe bărbat şi i-a dat soţie, că să nu fie singur. Este vorba despre comuniune sufletească, comuniune socială soţ-soţie, pentru dăinuirea neamului omenesc” a subliniat IPS Pimen, care a punctat că „persoanele care solicită în mod absurd protecţia legii, ca să formeze o familie bărbat-bărbat, înseamnă un atentat la viaţa unui stat, la viaţa lumii, pentru că noi ne înmulţim prin legătura dintre un bărbat şi o femeie”.

Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, a spus că este nevoie de clarificare în Constituţie, pentru că „unde lucrurile nu sunt clare, se lasă loc de interpretare”. „Salut această iniţiativă şi cred că trebuie lămurită, pentru că, de o bună bucată de vreme, în România sunt astfel de discuţii pe scena publică, iar consultarea populară este un drept câştigat. Trebuie să ne pronunţăm, iar minoritatea să se supună majorităţii” a explicat Gheorghe Flutur.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI