11 ani de neuitare

Sublocotenentul (post mortem) Ion Grosaru, căzut la datorie în urmă cu 11 ani în Irak, va fi comemorat şi anul acesta, pe 22 septembrie, la Păiseni, comuna Cornu Luncii.

În acea crudă zi de 21 septembrie 2007, Ioan a acţionat cu dăruire, demnitate şi curaj pentru înfruntarea pericolelor asumate, căzând la datorie în numele patriei sale, alăturându-se astfel mult prea devreme armatei române din ceruri.

În faţa memoriei sale ne înclinăm cu deosebit respect şi preţuire pentru jertfa supremă. Va rămâne veşnic în conştiinţa noastră şi a generaţiei viitoare ca un exemplu de îndeplinire a datoriei faţă de patrie.

Alături de armata română, de toţi cei peste 8000 de militari care au reprezentat România în misiunea din Irak, prin fapte şi sacrificii îi suntem recunoscători.

Ion a salvat cinci colegi din tabul ucigaş, unul dintre ei pierzându-şi vederea, iar când a trebuit să se salveze şi el, muniţia a explodat şi i-a curmat viaţa.

În fiecare an din cei 11 din care au trecut de la moartea eroului, Asociaţia Cultul Eroi-lor Plăieşii a judeţului Suceava, Primăria Comunei Cornu Luncii, Biserica şi colegii de la Batalionul Scorpionii Galbeni îl comemorează. În amintirea lui a fost construit un frumos monument care cuprinde şi eroii neamului din Primul Război Mondial şi din cel de-al Doilea Război Mondial, o casă memorială, iar şcoala din sat îi poartă numele. Poeziile eroului „Pasarea de Ceară”, „Chemare din necunoscut”, „Cărări Stelare”, „Corabia din Furtună” şi „De-am pătruns în amintire” au fost tipărite şi distribuite în şcoli şi unităţi militare din care eroul a făcut parte.

Pe 22 septembrie 2018, la mormântul eroului va avea loc o slujbă de pomenire urmată de un moment artistic prezentat de ansamblul folcloric şi elevii şcolilor din comuna Cornu Luncii. Vor fi depuse flori la mormântul eroului, iar elevii Colegiului Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc vor asigura garda de onoare. Vor participa autorităţile locale, sătenii comunei, iar din partea Asociaţiei Cultul Eroilor vor participa subsemnatul şi colonelul Crăciun Constantin, secretar general.

DAVIDEL DUMITRU

prim-vicepreşedinte ANCE Suceava

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: