Este normal să-i pomenim

Parohiilor, veteranilor de război şi primăriilor li se datorează existenţa în toate centrele de comună dar nu numai a unor însemne – cruci din beton, stejar sau fier, troiţe – în locuri îngrădite, care sunt consacrate eroilor şi veteranilor de război ai respectivelor localităţi. La loc de cinste în asemenea locaţii se află listele celor căzuţi în Războiul de Independenţă în cel dintâi mondial şi în cel de-al doilea, totodată spre cinstea şi amintirea celor căzuţi cine ştie pe unde în Europa aceasta, din fundul Rusiei, până în apusul continentului. Căzuţi pentru Patrie şi scriu aceasta fără să mă simt stânjenit şi fără vreo strângere de inimă când mă raportez la „noii” noştri internaţionalişti, pentru care patria este „Ubi bene”. S-au dus cu speranţa să se întoarcă, dar nu li s-a mai întors decât numele.

Monumente de acest gen, unele mai pretenţioase, mai preţioase artistic şi mai bogate se află în toată lumea. Nu ştiu însă dacă fiecare comunitate de aiurea a simţit nevoia să şi le ridice în preajmă, firesc pentru relaţia nemijlocită între cei de azi şi cei astfel pierduţi prin războaie, despre care primii au datoria nestinsă de a-i pomeni şi slăvi.

Mă gândesc aşadar, când scriu acestea că probabil toţi europenii îi pomenim, căci întreg continentul a fost cutremurat de războaie, neexistând probabil familie care să nu fi pierdut pe cineva în carnagiile pe care Dumnezeu ni le-a trimis pe cap.

Şi astfel a părut cu totul firesc şi demn de respect ca unul dintre obiectivele cu termen de rezolvare imediat ale parteneriatului Sucevei cu germanii să fie inventarierea tuturor nemţilor căzuţi în spaţiul nostru în războaiele mondiale, astfel ca patria lor să le însemne locul morţii ca semn de respect pentru jertfa lor. Sub comunişti acelaşi lucru s-a întâmplat cu soldaţii sovietici căzuţi în România şi ei eroi, cinstiţi asemenea propriilor noştri eroi. Nu au fost vinovaţi nici Johann, nici Grişa, nici Ion că şi-au lăsat oasele pe câmpurile de luptă unde i-au trimis patriile lor. Au fost egali în faţa morţii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: