A debutat cea de-a XX-a ediţie a Zilelor Culturii Polone

> Sub deviza „Mai aproape unii de alţii”, Uniunea Polonezilor din România organizează la Suceava şi Soloneţu Nou mai multe manifestări dedicate relaţiilor istorice şi culturale polono-române

Uniunea Polonezilor din România organizează la Suceava, în perioada 14-16 septembrie a.c., cea de-a XX-a ediţie a evenimentului „Zilele Culturii Polone”, ce se desfăşoară sub deviza „Mai aproape unii de alţii”.

Deschiderea oficială a Zilelor Culturii Polone a avut loc ieri, la Muzeul de Istorie din Suceava, la eveniment participând membri ai Uniunii Polonezilor din România, reprezentanţi ai Senatului Poloniei, ai Ambasadei Poloniei la Bucureşti şi ai Institutului Polonez din Bucureşti, reprezentanţii voievodatului Podkarpackie înfrăţit cu judeţul Suceava, reprezentanţi ai Consiliului Voievodatului Malopolska, dar şi prefectul Sucevei şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

Preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, a deschis cea de-a XX-a ediţie a Zilelor Culturii Polone, adresând urări de bunvenit oaspeţilor, după care consulul Ambasadei Poloniei la Bucureşti a dat citire mesajului transmis de preşedintele Poloniei către participanţii şi organizatorii Zilelor Culturii Polone.

„Sunt recunoscător pentru munca grea pe care o depuneţi contribuind în fiecare zi la promovarea culturii, tradiţiilor şi istoriei poloneze. Îmi exprim aprecierea pentru efortul pe care l-aţi depus în pregătirea programului bogat al întâlnirii din acest an. Acesta arată cât de importante sunt relaţiile polono-române, valoarea patrimoniului cultural polonez, simţul identităţii şi unităţii conaţionalilor, într-un an special care comemorează 100 de ani de la recâştigarea independenţei Poloniei. Sunt convins că expoziţiile, concertele, întâlnirile de promovare şi simpozionul internaţional vor fi o experienţă interesantă, vor aduce o mulţime de bucurii şi vor rămâne o lungă perioadă de timp în memoria tuturor participanţilor la eveniment” a transmis preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a subliniat faptul că anul acesta este unul special atât pentru poporul polonez, care sărbătoreşte Centenarul Independenţei Poloniei, dar şi pentru poporul român, care sărbătoreşte Centenarul Marii Uniri.

„Avem o istorie comună, foarte multe lucruri pe care trebuie să le urmăm cu demnitate şi să aducem omagii înaintaşilor noştri” a spus Gheorghe Flutur.

El a menţionat că relaţiile cu Uniunea Polonezilor din România sunt foate bune, fapt pentru care, fiind în An Centenar, a acordat distincţia „Meritul Bucovinei” preşedintelui Ghervazen Longher, dar şi foştilor consuli ai Ambasadei Poloniei la Bucureşti.

„Despre comunitatea poloneză din România nu am decât cuvinte de laudă” a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

La rândul său, prefectul Mirela Adomnicăi a precizat că minoritatea poloneză a fost singura care a aprobat în martie 1918 unirea Basarabiei cu România şi că Polonia a fost întotdeauna un partener corect pentru România.

Ea a mai spus că are datoria să vegheze la respectarea drepturilor minorităţilor din judeţul Suceava şi că încurajează toate activităţile minorităţii poloneze.

„Ce mă bucură cel mai mult e că am reuşit prin acest parteneriat să asigurăm copiilor minorităţii poloneze să poată învăţa în limba maternă. Avem şcoli cu predare în limba polonă în Soloneţul Nou, în Poiana Micului şi Gura Humorului. Şi mai mult decât atât, aceşti copii au rezultate deosebite la olimpiade naţionale şi internaţionale. Misiunea mea ca prefect este foarte uşoară în acest judeţ” a spus Mirela Adomnicăi.

Ea a mai arătat că Uniunea Polonezilor din România reuşeşte să pună în valoare această minoritate în judeţul Suceava, apreciind că totul se întâmplă ca într-o mare familie.

Deputatul din partea Uniunii Polonezilor din România, Victoria Longher, a ţinut să menţioneze faptul că anul acesta se împlinesc 20 de ani de când Uniunea Polonezilor din România celebrează, la Suceava, Zilele Culturii Polone.

Totodată, Victoria Longher a evidenţiat că pentru Polonia anul 1918 a însemnat recucerirea independenţei, după 123 de ani de împărţiri şi ocupaţie străină.

„Experienţa istorică a ţărilor noastre este asemănătoare şi inseparabilă. Iată că, în Anul Centenarului, noi, Uniunea Polonezilor din România, contribuim la dezvoltarea relaţiilor dintre cele două ţări, tocmai prin această conferinţă unde se întâlnesc toţi specialiştii relaţiilor româno-polone. Nu de puţine ori, preşedinţi ai Poloniei au afirmat că Uniunea Polonezilor din România este puntea de legătură dintre cele două ţări. Consider că Zilele Culturii Polone reprezintă un prilej de reuniune a prietenilor celor două ţări, România şi Polonia, şi de a duce mai departe istoria relaţiilor româno-polone” a spus Victoria Longher.

Cea de-a XX-a ediţie a Zilelor Culturii Polone a continuat cu vernisajul expoziţiilor „Poloneze şi românce care au schimbat lumea” şi „RO mania”, după care a fost deschis simpozionul internaţional „Despre relaţiile polono-române de-a lungul timpului în anul Centenarului Independenţei Poloniei şi Marii Uniri a României”.

Astfel, „Poloneze şi românce care au schimbat lumea” este o expoziţie excepţională pregătită de Institutul Polonez din Bucureşti cu ocazia Centenarului redobândirii Independenţei Poloniei şi Marii Uniri a României. Expoziţia prezintă 34 de femei excepţionale – poloneze şi românce, care au avut curaj şi determinare să schimbe ţara lor, Europa şi întreaga lume.

Expoziţia de fotografie „RO mania” prezintă imaginea subiectivă a României în percepţia lui Wladyslaw Kubien – polonez din regiunea Transolza (locuită de o numeroasă diaspora poloneză), Republica Cehă –, artist plastic, grafician, sculptor şi fotograf, care în repetate rânduri a vizitat România în calitate de participant la Zilele Culturii Polone, instructor la atelierele şi taberele artistice din satele poloneze din Bucovina, dar şi în calitate de artist, cu lucrările sale la multe expoziţii din România. (M.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: