Primarul Ion Lungu nu va accepta ca preţul gigacaloriei să depăşească 400 de lei:

Va fi apă caldă şi căldură în această iarnă, iar populaţia nu va plăti o majorare de preţ

> Potrivit edilului-şef, centrala nu va folosi biomasă, ci gaz metan > Bioenergy a anunţat marţi că preţul va fi de 470 de lei fără TVA

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat ieri, în conferinţa de presă săptămânală, că sucevenii vor avea apă caldă şi căldură la iarnă, iar populaţia nu va plăti o majorare de preţ pentru acestea.

Primarul a spus că până în 2016 s-a mers „binişor” cu centrala termică nouă, dar, după apariţia ordinului de ministru prin care lemnul de foc nu mai este considerat biomasă, situaţia s-a deteriorat şi că el a făcut intervenţii la patru prim-miniştri pentru soluţionarea acestei probleme, dar fără succes.

„Dacă nu se revine asupra acestui ordin, şansa de a funcţiona pe biomasă este nulă. Din această iarnă nu ne mai încălzim pe biomasă, ci pe gaz metan” a precizat primarul.

El a subliniat că responsabilitatea asigurării încălzirii şi apei calde aparţine autorităţii locale şi că este optimist că va fi livrată apă caldă şi căldură în această iarnă.

Primarul a spus că preţul gigacaloriei, cu tot cu TVA, va fi în jur de 400 de lei, din care populaţia va plăti 240 de lei, iar restul va fi de la bugetul local.

El a explicat că, după ce s-a făcut reaşezarea de preţ, municipalitatea avea de suportat o sumă mai mică, dar acum se revine la situaţia anterioară, costurile anuale cu subvenţia fiind de 3-3,5 milioane de euro.

Ion Lungu a declarat că, dacă este de acord cu majorarea preţului de producţie de la 116 lei la 196,51 de lei, nu poate fi de acord cu majorarea preţului la transport şi distribuţie, care trebuie să rămână de 180 de lei, pentru că Thermonet nu a solicitat o majorare şi nici nu are aviz pentru o majorare de tarif.

„Este o situaţie delicată. Îmi pare rău că s-a ajuns aici, dar nu din cauza Primăriei, ci din cauza modificării strategiei Guvernului” a declarat Ion Lungu.

El a spus că se va continua cu funcţionarea centralei ca una clasică, pe gaz natural, şi că nu vede posibilă revenirea la biomasă.

Ion Lungu a dat asigurări că atât timp cât este primar preţul gigacaloriei pentru populaţie nu se va modifica.

Administratorul Bioenergy şi Thermonet, Adrian Bodea, a declarat, marţi, că preţul total al gigacaloriei va fi de 470 de lei fără TVA, el arătând că pe lângă modificarea preţului de producţie se va majora şi preţul de transport de distribuţie. (N.B.) 

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: