Zilele Culturii Polone

„Mai aproape unii de alţii”

 În septembrie 1999, la 60 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial şi de la refugiul polonez în România, Uniunea Polonezilor din România a organizat un ciclu de manifestări cu o sesiune popular-ştiinţifică intitulată „Al Doilea Război Mondial pe fundalul relaţiilor polono-române”, o expoziţie de fotografii şi spectacolul Ansamblului de Cântece şi Dansuri „Krakus” al Academiei de Minerit şi Siderurgie din Cracovia. Grupul unor străluciţi oameni de ştiinţă polonezi şi români a fost convins să participe de consulul de atunci al R.P. la Bucureşti – Kazimierz Jurczak. Mulţi ani a slujit manifestării cu sfatul, sprijinul şi ajutorul său. Urmând sfatul lui, Uniunea Polonezilor a editat apoi prima culegere cuprinzând materialele sesiunii.

Anul următor, această primă încercare s-a transformat în manifestarea numită Zilele Culturii Polone. De atunci scopul lor a fost promovarea istoriei polone, a culturii şi imaginii Poloniei contemporane în rândul vecinilor români, precum şi acţiuni care să vină în sprijinul cunoaşterii reciproce polono-române. Cu acest prilej, Uniunea Polonezilor din România a prezentat şi imaginea şi realizările comunităţii polone din România. De la cea de a patra ediţie, Zilele Culturii Polone stau sub deviza „Mai aproape unii de alţii” care subliniază acest aspect deosebit de important.

Iniţial, simpozionul a abordat doar probleme istorice; cu timpul, grupului referenţilor li s-au alăturat remarcabili lingvişti polonezi şi români, traducători, precum şi etnografi, geografi, istorici ai artei. Deci, simpozionul a fost lărgit cu secţia filologică, etnografică, iar ceva mai târziu şi cu cea bucovineană, precum şi cu lansarea de cărţi legate de tematica polono-română.

De 20 ani Zilele Culturii Polone sunt o manifestare care uneşte simpozionul pe tema relaţiilor polono-române de-a lungul veacurilor înţelese în sens larg, precum şi manifestări culturale. Din anul 2006, un element permanent al Zilelor Culturii Polone este Sărbătoarea Roadelor în Soloneţu Nou, în timpul căreia se prezintă toate comunităţile poloneze din România, precum şi vecinii români şi alte minorităţi.

În timpul simpozionului, în ultimii 19 ani au participat 260 de referenţi, au fost prezentate 614 referate, iar în cele 19 cărţi de referate de până acum au fost publicate 547 de texte din diverse domenii pe tema relaţiilor polono-române. În fiecare an, în timpul simpozionului se întâlnesc zeci de oameni de ştiinţă, dar şi pasionaţi ai ambelor ţări, precum şi cei cărora le este aproape ideea cunoaşterii reciproce polono-române.

În acest an Zilele Culturii Polone au loc pentru a 20-a oară. Este cel mai mare eveniment anual al Uniunii Polonezilor din România şi una din cele mai importante realizări ale acesteia. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: