La mulţi ani lor, la mulţi ani pompierilor!

> 13 septembrie este Ziua Pompierilor din România

În acest an, 2018, tradiţionala sărbătoare de la 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România, dobândeşte o semnificaţie în plus, fiind înnobilată de comemorarea a 100 de ani de la evenimentul major al anului 1918: desăvârşirea statului naţional român realizată prin unirea provinciilor româneşti. Nu trebuie uitată însă ziua de 13 septembrie 1848, când cei 166 de ostaşi din Roata de pompieri a Capitalei, în frunte cu căpitan Pavel Zăgănescu, s-au acoperit de nepieritoare glorie militară în încrâncenata bătălie din Dealul Spirii.

Memoria acelor eroi pompieri, dintre care circa 80 au îmbrăţişat pentru eternitate pământul sfânt al patriei, o parte dintre ei fiind înmormântaţi în cimitirul bisericii „Sfântu Gheorghe” de pe Calea Plevnei, este an de an evocată prin ceremonialurile desfăşurate la monumentele închinate luptătorilor din Dealul Spirii şi tuturor eroilor pompieri, în general, în întreaga ţară.

Ziua de astăzi va fi şi una a aducerii aminte a salvatorilor militari suceveni, recrutaţi în companii de pompieri din Vaslui, Galaţi şi, respectiv, Covasna, care, fără a lua în seamă pericolele la care se expun, din dorinţa de a salva viaţa semenilor şi bunurile materiale a acestora, au căzut la datorie.

„De ziua noastră, încărcată de fapte eroice care vor rămâne legendare, dorim tuturor colegilor, fie că sunt militari sau civili, urarea românească de „La mulţi ani!”. Noi şi urmaşii noştri legitimi trebuie să fim mereu şi mereu mândri de tradiţiile înaintaşilor noştri de la 1848” este mesajul transmis de conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, cu ocazia zilei de 13 septembrie.

Program şi manifestări speciale la ISU Suceava

Într-o zi cu o semnificaţie deosebită, nu se putea ca programul să nu fie şi el unul pe măsură. Astfel, de Ziua Pompierilor din România, începând cu ora 10, la sediul ISU Suceava va avea loc un ceremonial militar şi religios, iar apoi depuneri de coroane şi jerbe de flori la statuia „Pompierul” din faţa Bisericii Militare şi la mormintele eroilor pompieri din judeţ. Totodată, astăzi este „Ziua Porţilor Deschise” la toate subunităţile din judeţ, cu prezentare a tehnicii şi accesoriilor de intervenţie, prezentarea unor segmente de probe din concursurile profesionale ale pompierilor militari, precum şi cu un exerciţiu SMURD, cu descarcerare şi acordare a primului ajutor medical. Manifestările vor continua şi pe parcursul zilei de mâine cu hramul Bisericii Militare „Sf. Ierarh Iosif de la Partoş” – ocrotitorul pompierilor militari (Acatist la moaştele Sfântului şi Sfânta Liturghie) la lăcaşul de cult situat vizavi de sediul central al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: