Cezar’s

Îl cunoaşteţi pe Mitică ?

Coşbuc (George). În 2018 s-au împlinit 100 de ani de la naşterea poetului. Iată un fragment din confesiunile lui. „Scriu cu mai mare plăcere la amiază şi seara, înainte de masă şi mai ales noaptea de la 10 până după miezul nopţii şi mă odihnesc de munca scrisului or ducându-mă la cafenea să citesc reviste umoristice şi varietăţi prin gazete, or îmi caut vreun prieten glumeţ şi mă duc la vreo berărie. Mi-e groază de orice regularitate a timpului: nu hotărăsc niciodată nimic înainte şi toate le las la bunul plac al momentului. Câte două săptămâni nu scriu nimic, dar apoi câte alte două săptămâni fac abuz de muncă. La cele din urmă trei cărţi ale Aeneidei am lucrat astă-vară două luni de-a rândul în fiecare zi, fără excepţiune, câte 18 ceasuri. Poeziile mele le compun cântându-le şi am atâtea melodii în cap câte poezii am scris. Ca să le pot cânta, or mă închid într-o odaie, or plec pe câmp, dar mai cu voie când călătoresc cu trenul: stau afară pe platforma vagonului şi acolo-mi bombănesc versurile în pace, căci zgomotul trenului îmi covârşeşte cântecul.”

Facebook. „Conflictele aprinse din reţea, uneori adevărate războaie, menţionate de către dumneavoastră, au drept cauză nu numai deteriorarea sănătăţii mintale a utilizatorilor, ci şi «amputarea» comunicării autentice dintre oameni. Din comunicarea pe Facebook lipsesc limbajul corporal, vocea, expresiile faciale. Este o comunicare scurtă şi ambiguă din care fiecare înţelege ce vrea şi de cele mai multe ori înţelege greşit. De aici se nasc interpretările eronate, certurile, suspiciunile, dramele online, injuriile, eliminarea prietenilor indezirabili etc.” (dr. Camelia Popa)

Hilariopolis (sau: despre Mitică). „Când se strâmbă din nas altitudinar la adresa mentalităţii dâmboviţene, subtextul trimite de-a dreptul la naufragiul oricărui fel de morală pe malurile numitei gârle, taman în locul unde se întind sub cer şi strălucesc prin istorie Bucureştii. Dintre cusururile mai la vedere ale aborigenilor se citează: irascibilitatea şi tonul răstit, agitaţia, verbiajul, gesticulaţia, versatilitatea, aroganţa, neparolismul, bătutul pe burtă plus alte soiuri mai exotice de efuzionism, apoi şmecheria, instabilitatea, disputomania. Pe de altă parte, Mitică este numai pe jumătate mitologic, fiindcă celălalt versant al său creşte din realitatea cât se poate de crocantă. Mitică a fost, iar uneori încă mai este jovial, prietenos, cabotin, spontan, ubicuu, deştept, chiar sclipitor, zeflemist, generos, lunecos, flecar, foarte epic, nici boem, nici mic burghez, în schimb, proiectat pe fundalul unei eterne vacanţe. El nu are indârjire, nici ranchiună, iubeşte umorul şi farsele benigne, îi place chiar şi munca, dar numai în salturi, în secvenţe de vârf, cât să demonstreze el ce poate şi ce ştie, restul nu mai contează, ca nefăcând parte din avanscenă. Mitică, se ştie prea bine, era un locuitor al Micului Paris, deci, un mic parizian. Ziua de azi i-a amestecat pe cei doi, pe microparizian şi pe macrodâmboviţean, dând la iveală un hibrid imposibil, un golem, un totem din care cu toţii ne tragem şi la care mereu ne întoarcem, omul zis simplu, zis de pe stradă, fratele nostru, sindicalistul, bucureşteanul, alegătorul. Dacă-l abordezi în mediul convenţiei sale existenţiale, adică în simplitate şi pe stradă, el nu va admite niciodată că se poate nimeri pe lume un lucru la care să nu se priceapă. Teoretician redutabil, se va pronunta categoric, cu spontaneitatea unui resort de oţel asupra a orice. Contrazis, va inventa argumente pentru teza lui şi se va dovedi inflexibil.” (Radu Sergiu Ruba)

Matematică. „Femeile sunt pasionate de matematică. Îşi împart vârsta la 2, dublează preţul hainelor şi adaugă întotdeauna 5 ani la vârsta celei mai bune prietene.” (Marcel Achard)

Never. Winston Churchill a rămas repetent când era în clasa a VI-a. De fiecare dată când a candidat a fost înfrânt, până când a împlinit 62 de ani şi a devenit prim-ministru. El a scris mai târziu: „Never give in, never give in, never, never, never, never – in nothing, great or small, large or petty – never give in except to convictions of honor and good sense. Never, Never, Never, Never give up!”.

Perseverenţă. Profesorii lui Thomas Edison spuneau despre el că „e prea prost ca să înveţe ceva”. A fost concediat de la primele două joburi, fiind considerat neproductiv. Ca inventator, a făcut 1000 de invenţii lipsite de succes, înainte de a reuşi să inventeze becul. Întrebat de un reporter cum s-a simţit să eşueze de 1000 de ori, Edison a spus: „Nu am eşuat de 1000 de ori. Becul a fost o invenţie cu 1000 de paşi”.

Vis. „Eu mă scăldam prin pâraie cu ochii deschişi/ Era o apă de cleştar şi de stele/ Peştii alburii, pâlpâind ca-ntr-un vis/ Lunecau lângă genele mele.” (Nicolae Labiş).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: