Ioan Bălan, în Parlament, a prezentat eşecul Guvernului PSD în educaţie:

Cele 2500 de şcoli şi grădiniţe noi au rămas promisiune

…în timp ce mii de şcoli continuă să funcţioneze în ilegalitate. Manualele şcolare noi, pline de greşeli, sunt mai rele decât cele vechi. Din cauza sărăciei, unu din cinci copii nu merge la şcoală

Vicepreşedintele PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a arătat, miercuri, în Parlament, adevărata situaţie a educaţiei în România în guvernarea PSD.

„Viitorul unei ţări depinde în mod esenţial de calitatea sistemului de învăţământ! Viitorul unei naţiuni va fi luminos numai dacă toţi copiii merg la şcoală, indiferent dacă ei s-au născut la oraş sau la sat. Prosperitatea şi dezvoltarea economică sunt condiţionate de existenţa unui învăţământ performant, permanent atent la schimbările tehnologice, flexibil la evoluţiile pieţei muncii. Mi-aş fi dorit ca cei care au condus soarta învăţământului românesc în ultimii 30 de ani să fi ştiut şi înţeles toate aceste lucruri şi să fi acţionat în acest sens” a arătat Ioan Bălan într-o declaraţie politică.

 „Singurele investiţii care s-au realizat în şcoli au fost cele care s-au făcut din banii administraţiilor locale, din banii puţini care le-au mai rămas la dispoziţie după ce Guvernul le-a confiscat banii din anii anteriori, în vreme ce Guvernul a promis mult şi a făcut nimic. Promisiunea celor 2500 de şcoli şi grădiniţe noi a rămas tot la stadiul de promisiune, iar manualele şcolare noi, pline de greşeli, sunt mai rele decât cele vechi. Mai mult decât atât, mii de şcoli continuă să funcţioneze în ilegalitate. Din cauză că nu s-au făcut investiţii, din cauză că toaletele sunt tot insalubre şi fără apă curentă, aproape jumătate dintre unităţile de învăţământ nu au nici astăzi avize sanitare sau autorizaţiile de securitate la incendii” a declarat deputatul liberal sucevean.

Totodată, el le-a spus parlamentarilor că sunt cunoscute de toată lumea condiţiile în care arată şcoala românească la început de an şcolar şi că, potrivit Constituţiei, învăţământul de stat obligatoriu este gratuit, fapt prevăzut în legea fundamentală, însă, în practică, acest lucru nu se verifică.

„Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră cunoaşteţi că şi astăzi, anul 2018, aproape unu din cinci copii nu merge la şcoală. Una dintre cauzele principale pentru care copiii, în special din mediul rural, nu merg la şcoală este de natură economică Da! Copiii din familii mai nevoiaşe nu îşi pot permite să asigure costurile în creştere ale şcolii. Ghiozdănelul cu rechizite, transportul, pacheţelul şi toate celelalte costuri conexe au ajuns la un nivel la care şcoala a devenit, dintr-un bun public gratuit, un bun de lux, pe care nu şi-l permit toţi copiii” a mai declarat Ioan Bălan.

El a subliniat că a susţinut, alături de colegii săi din PNL, mai multe propuneri legislative care ar fi diminuat, măcar în parte, piedicile economice care stau în calea accesului copiilor la învăţământ.

„PNL a propus programul «Masă caldă în şcoli», care ar fi asigurat o alimentaţie sănătoasă pentru elevi şi un stimul pentru toate familiile ca să-şi trimită copiii la şcoală. Am susţinut majorarea alocaţiei de stat pentru copii, astfel încât aceasta să asigure măcar rechizitele necesare oricărui şcolar. Am propus, de asemenea, programul „Şcoală după şcoală», tot ca o formulă de sprijin pentru părinţii care merg la serviciu şi nu au cu cine să-şi lase copiii. Am propus bani mai mulţi pentru transportul elevilor de la sate cu microbuze şcolare, căci sunt încă mulţi copii care merg pe jos ore întregi de acasă şi până la şcoală. Ne-am lovit, de fiecare dată, de opoziţia PSD – ALDE, care, în cele mai multe cazuri, a respins programele propuse de noi, pe motiv că nu sunt resurse financiare” a adăugat parlamentarul.

Bălan a menţionat că a înţeles, din spusele lui Dragnea, ale premierului Dăncilă şi al altor lideri PSD şi ALDE, că România este „tigrul” Europei la creşterea economiei, că sunt atât de mulţi bani la buget că nu mai au ce face cu ei.

„Mă întreb: oare când să îi credem pe actualii guvernanţi? Cert este faptul că, oricât de mulţi bani ar avea bugetul, oricât de mult va creşte economia, educaţia nu va fi niciodată o prioritate pentru PSD – ALDE. De asemenea, este evident că atâta vreme cât Guvernul nu va face investiţii serioase şi nu va susţine familiile cu venituri modeste, mii de copii nu vor merge în continuare la şcoală, deşi, potrivit Constituţiei, învăţământul obligatoriu este gratuit” a conchis Ioan Bălan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

 1. Amintiri_din_pedelie says:

  Ultimul om care ar fi indreptățit să se pronunțe asupra stării învățământului este acest domn Balan… Dar așa e la noi,omul are CV-ul plin cu titluri academice adunate cu grebla și stivuite cu furca,cam toate,cu excepția claselor primare,poate,făcute la foarte mare și la cam mare distanță la fără nici o frecvență…
  Există o îndoială foarte puternică, bazată pe fapte ,că dumnealui ar fi urmat ,într-adevăr,ultimele clase de liceu,deoarece de la Dorohoi a venit cu 10 clase,și-a luat (dar mai degrabă i s-a dat…) bacalaureatul la 29 de ani (aici îl bate chiar și pe renumitul Traian Igaș,din aceeași sectă!) în condiții care sugerează ,mai degrabă,o acțiune manu militari…Că nu toate cataloagele au ars și nici martorii/colegii nu au dispărut,inclusiv cei considerați siguri…
  El este,desigur,și jurist,in perioada de glorie a PDL-ului a mai absolvit un snop de facultăți,academii și cursuri academice, ba pe la Iași,pe la o intreprindere cu răspundere limitată de emis diplome pentru răcani proști,ba și-a tras și un doctorat in management pe la Dunarea de Jos,ezact ca și domnul Dâmbu,având dumnealor aceeași propensiune spre stiințe umaniste dobândite în condiții de luptă,cu sarcini specifice…Să traiască și fratele/camaradul Mihai Baciu,care a făcut la viața lui un comerț frumos,în sensul că eu le-am dat diplome iar ei mi-au dat scânduri,că câte nu trebuie la casa omului nou,pedelistic,mai ales dacă este de tip viloacă…
  Precum și multe alte povestiri,despre viitorul său care era cât pe ce să fie foarte luminos,insă timpul nu-i pierdut,de aia se și afișează dumnealui in zone așa delicate precum învățământul,ca la o mâine,așa,in funcție și ce iese de pe la #rezist,îl vedem pe domnul balan atașat cultural sau,de ce nu,colonel „de justiție”,cum se mai cunosc cazuri,director de instituție fundamentală,poate universitar,ca să le crape ,de invidie,smalțul la dinți unor universitari pe stil vechi care nu și-au făcut doctoratele nice la Dunărea de Jos ,nice la Apollonia,de fraieri…
  Doamna Ardeleanu însăși fi-va nespus de mulțumită de flerul pe care l-a avut lucrând cu acest mic geniu al Carpaților de la Hilișeu-Horea&Kloșka&Krișan,anticipându-i traseul uluitor ,de la tâmplar la negustor de mici,la ghid turistic (o meserie rezervată în comunism exclusiv viitorilor lideri de dreapta,protestatari determinați genetic dar și cromatic) apoi nembru al ramurii ‘a bune a lumii interlope,om de afaceri ,parlamentar și câte și mai câte,nu neapărat în această ordine cazonă…
  Cel puțin,putem conta că viitorii noștri absolvenți de școală vor ști să despartă in silabe iar absolvenții de drept de pe la facultățile din parcul Mihai Eminescu din Botoșani vor ști pe dinafară definiția obligației,cu așa mentori!
  Quo usque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?
  Există mai multe variante de răspuns,însă nici una nu este câștigătoare…

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: