Avertisment

Aţi aflat deja că cei care gestionează la nivel de judeţ Ziua de Curăţenie Naţională din acest an (15 septembrie, cu start la ora 9) speră ca acţiunea de implicare socială să aducă în teren un număr însemnat de voluntari, în contextul în care, pe de o parte, la nivel naţional, forţele prognozate ar urma să se ridice la aprox. un milion de persoane, iar în judeţ, la ediţiile anterioare, s-au implicat 10000 (în 2016), respectiv 15000 de persoane. La începutul săptămânii, după numărul de (prime) înscrieri, judeţul nostru ocupa un loc onorant în vârful clasamentului naţional, pe de altă parte neapărând în partea de sus a clasamentului ce număra, în ţară, mari aglomerări de deşeuri ce trebuie eradicate.

Apropiat fiind (mai ales) de prima ediţie a acestei acţiuni în judeţ, cea din anul 2010, reamintesc că atunci au participat (potrivit datelor oficiale furnizate de organizatori) fix 2065 de voluntari, care colectaseră fix 7924 de saci plini cu gunoi. Atunci, cu 8 ani în urmă, Oana Olariu, coordonatoarea pe judeţ a acţiunii, concluziona cu privire la deşeuri şi la persoanele care le-au generat: „Până la urmă, ţine de cei 7 ani de acasă, de bun-simţ şi de educaţie, astfel încât să nu mai confundăm pădurile/ apele cu coşul de gunoi. (…) Vinovaţi de reziduurile nesimţirii suntem – din păcate – noi, concetăţenii şi autorităţile care nu aplică legea”. Avertismentul de atunci, şi azi valabil, se completează acum cu cel al Let‘s Do It, Romania, potrivit căruia un român produce 254 kg/ an deşeuri, dintre care mai puţin de 10% sunt reciclate (media UE este 28%); ţara noastră nu are „instrumente relevante” privind gestionarea deşeurilor, iar dacă peste 2 ani nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, va fi pasibilă de scumpe sancţiuni (până la 200.000 euro/ zi) şi chiar va risca tăierea fondurilor UE pentru protecţia mediului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: