Milişăuţenii şi nu numai, în sărbătoare

„Festivalul verzei de Milişăuţi” a fost organizat dintr-o ambiţie a primarului Mircea Laurus, dar eu cred că l-au îndemnat şi cetăţenii. Unii nu i-au prevăzut un viitor, c-aşa s-au gândit ei. Însă au trecut deja 12 ani de la prima ediţie şi festivalul a fost organizat din ce în ce mai bine…

De când mi-a căzut în mână programul festivalului, făcut de dna Brânduşa Peslar, directorul Casei de Cultură, şi avizat de primar, mi-am zis că ediţia aceasta va fi cea mai bună. Şi nu m-am înşelat. În primul rând am citit numele interpreţilor individuali, al ansamblurilor artistice invitate şi-apoi durata programului acestora. Planificat să se desfăşoare între orele 14 şi 22, festivalul s-a întins mult în noapte, până spre ziuă, pentru că la „Balul Toamnei” tinerii au fost distraţi de formaţia „Chef bucovinean”, care nu i-a lăsat să plece acasă.

Cum era şi normal, la început au urcat pe scenă dna Peslar şi dl Laurus, pentru a da startul manifestării. Au rostit alocuţiunile planificate şi-apoi s-au întors în mijlocul spectatorilor.

„Felicitări pentru Brânduşa, pentru modul în care-a gândit acest festival. Să ştiţi că-i place foarte mult activitatea artistică, aşa c-am făcut foarte bine c-am numit-o în funcţia de director de casă de cultură. Observaţi că noi promovăm şi copii din localităţile învecinate, nu numai pe-ai noştri. Avem 84 de artişti amatori în localitatea noastră. Îi felicit şi pe Raluca Cuciurean şi Mihaela Hreniuc, care instruiesc cele două grupe de copii. Vă urez distracţie plăcută!” şi-a încheiat primarul alocuţiunea.

Brânduşa Peslar a spus: „Mă simt onorată că m-au numit director al casei de cultură. Am făcut repetiţii toată vara. Suntem mulţumiţi c-am reuşit să-i desprindem pe copii de la calculatoare şi i-am adus spre cultură. Diseară ne vom revedea la bal, intrarea fiind gratuită”.

Apoi au intrat în scenă şi în roluri două domnişoare frumoase şi isteţe, Andreea Cârdei şi Iuliana Sauciuc, prezentatoare, ultima fiind şi interpretă de muzică populară. Le-am apreciat pentru ţinuta lor deosebită, dicţia perfectă şi prezenţa scenică.

Spectacolul a fost deschis de grupul de dansatori „Prichindeii”, formaţia a Casei de Cultură. Cum scena, deşi destul de mare, nu-i cuprindea pe cei 40 de dansatori, au jucat în faţa acesteia; erau de la grădiniţă şi până în clasa a IV-a. Cum în localitate vieţuieşte şi minoritatea ucraineană, copiii erau îmbrăcaţi în costume populare ucrainene, lucru pe care l-am observat şi la formaţia de copii mai mari. A fost cea mai aplaudată formaţie, pentru că spre a-i susţine veniseră cu mai mulţi membri din familie.

A urmat ansamblul folcloric al Clubului Copiilor şi Elevilor din Rădăuţi, „Ciobănaşul”. A prezentat două suite de jocuri populare din zonă şi nu numai şi un grup de solişti vocali. Aici prezentarea a fost făcută de Sânziana Mirăuţă, un adevărat argint viu, pusă mereu pe glume. Rădăuţenii au executat jocurile „Bătrâneasca de la Bilca”, „Arcanul”, „Horă în două părţi”, „Horă”, „Sârbă”, „Ciobănaşul” şi „Bătuta”. Au mai interpretat şi două jocuri huţule, „Sadăul” şi „Huţulca”. Ca întotdeauna, evoluţie perfectă, sincronizare a mişcărilor şi a strigăturilor (la strigături a fost superb dialogul dintre fete şi băieţi). Cum am mai spus şi altădată, se recunoaşte mâna măiastră a instructorului Alexandru Curcuţă şi a directorului Dumitru Pomohaci, cel care dirijează taraful.

Taraful clubului a susţinut formaţia de jocuri şi-a acompaniat şi soliştii vocali. Au evoluat şi solişti instrumentişti la vioară, trompetă nai şi acordeon. Şi de data aceasta, Gabriel Hurjui la nai a smuls aplauze prelungite. Multe aprecieri şi pentru alţi solişti, mai mari sau mai mici, ca Daniela Prichici (cu un număr special în program), la fel ca Mihai Hrincescu, voce, acompaniindu-se la cobză.

Milişăuţenii au mai prezentat grupul vocal „Trandafir de Bucovina”, cu soliştii vocali Andreea Maruseac, Adriana Dumitrescu, Mihaela Dumitrescu, Adriana Cazac, Andrei Hrab, Raluca Cuciurean şi Daniel Voiaşciuc. Cu acest grup a evoluat şi Antonia Manoilă din Arbore, o gâgâlice de fetiţă care a interpretat două melodii populare, special compuse pentru ea, „Hora arborenilor” şi „Bătuta de la Arbore”. Cu minunatul ei costum popular arborean, cu vocea sa de-acum educată, la doar 6 anişori i-a făcut pe spectatori s-o aplaude până li s-au înroşit palmele.

Au mai evoluat ansamblurile „Trilişeşti” din Iaslovăţ cu jocuri populare bărbăteşti, „Frătăuţeanca” din Frătăuţii Vechi şi „Codrişor” din Dorneşti. Au prezentat programe foarte bine întocmite, executate alert, fără greşeli.

La balul de la ora 22 a cântat formaţia „Chef bucovinean”, avându-l ca solist pe Marius Calenciuc. Şi, după cum am arătat, balul a durat până la ora două dimineaţa.

Câteva cuvinte despre organizare. Au fost pregătite bănci pentru spectatori, dar afluenţa acestora ar fi necesitat încă pe-atâtea, deoarece jumătate dintre ei au asistat la spectacol în picioare. Am remarcat apoi punctualitatea. Fiecare interpret şi formaţie s-a prezentat la scenă la ora fixată, ceea ce-a făcut ca spectacolul să se desfăşoare fluent.

A mai fost amenajat un stand cu borcane pline de murături pentru iarnă. Cine-a dorit a putut să cumpere… Pentru copii şi nu numai erau numeroase tonete de unde-au putut cumpăra fel de fel de dulciuri. Pentru adulţi… n-au fost băuturi de niciun fel. Iar mai la o parte erau amenajate instalaţii diferite pentru distracţia tuturor.

Text şi foto: prof. GH. DOLINSKI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: