„Ţara asta a devenit nenorocit de impredictibilă”

Revenit din vacanţa parlamentară, deputatul sucevean Cătălin Nechifor şi-a făcut repede remarcată prezenţa pe scena mediatică. Cu 15 kilograme mai puţin, cu un tonus nou, parlamentarul a organizat deja două conferinţe de presă în care s-a arătat la fel de încrezător că a făcut pasul corect intrând în opoziţie, într-un partid nou, care, făcând o analogie cu sporturile de echipă, joacă deocamdată într-o ligă mică, dar munceşte serios pentru promovare.

După 16 ani de activism, Nechifor a demisionat din PSD în luna mai şi a aderat, surprinzător sau nu, la Pro Romania lui Victor Ponta, partid ce prinde contur şi în judeţul Suceava.

Parlamentarul sucevean a venit din vacanţă cu noutăţi şi, prin prisma agitaţiei din politica românească din această vară, a acceptat o nouă discuţie cu cotidianul Crai nou.

A început toamna parlamentară fără grup parlamentar Pro Romania. Cu ce încurcă aceasta partidul?

– Era evident că nu vor accepta solicitarea lui Victor Ponta. Am intrat în vacanţă cu 11 parlamentari dar ne-am făcut între timp 12, alăturându-se Pro Romania şi deputata Mihaela Huncă, de la Botoşani. Obiecţia principală la aprobarea unui grup parlamentar a fost însă că ar fi trebuit să fim cel puţin 10 din partea unui singur partid care a candidat la alegerile din 2016. Nu este o tragedie că nu am obţinut statutul de grup. Nu ne-am constituit în această formulă nouă pentru a avea beneficii. Problema este că, nefiind un grup parlamentar, nu vom avea la alegerile europarlamentare, prezidenţiale şi parlamentare reprezentant în secţiile de votare. Probabil de aceea ne-au refuzat. Restul sunt beneficii meschine care nu ne interesează; o încăpere mai mare, maşină, încă o secretară, un calculator şi o imprimantă. Faptul că se discută de toate chichiţele pe tema asta, înseamnă că ţinta este să nu ne lase să avem oameni în secţiile de votare. Şi ştim foarte bine, câteodată nu contează cine votează, ci cine numără voturile.

Peste 250 de membri Pro România, în două luni, în judeţul Suceava

– În octombrie a fost anunţată organizarea primul congres Pro Romania. Ce se va întâmpla acolo?

– În zilele de 20-21 octombrie… La Pro România vrem să facem un congres din care oamenii să înţeleagă că este vorba despre altfel de întâlnire politică naţională. O facem la Romexpo, într-o sală unde nu vom fi 50.000 de oameni, ci câte 20 de delegaţi din fiecare judeţ. Vom stabili statutul, vom adopta o serie de documente programatice pentru ca lumea să vadă şi ce vrea Pro România, nu doar cine este. Evident ne vom alege conducerea pentru a putea astfel să convocăm alegeri în teritoriu şi să stabilim şi alte organisme funcţionale într-un partid.

Cum stă Pro Romania la Suceava?

– Stăm bine. Ne-am luat un sediu în cartierul George Enescu, în fostul Centru de calcul, iar numărul membrilor creşte. Înscrierea la noi este online, direct pe platforma partidului, unde solicitantul completează o cerere. Mai important este că avem acum nucleele politice în aproape 30 de localităţi. Nu este extraordinar, dar este realist. În Pro România Suceava avem acum peste 250 de membri. Este foarte bine, pentru că am început treaba acum două luni, apoi a venit vacanţa. Încercăm, cu bun simţ, să urmăm ordinea firească. Înainte de a construi organizaţii e bine să ne asumăm cine suntem noi la Suceava. Avem un comitet bun, cu doamna Luminiţa Chihăi, cu domnul Cornel Popovici, cu alţi domni şi doamne mai tineri şi mai puţin tineri. Încercăm să construim un partid echilibrat din acest punct de vedere, să construim un vehicul politic aşa cum credem noi că trebuie să fie. Ne apropiem de 300 de membri. Dar ştiţi cum e, şi la Thermopile spartanii au fost 300 şi nu i-a ajutat prea mult. Aşa că noi continuăm să ne vedem de treabă.

În afara de congresului din octombrie, Pro România are în plan, până la sfârşitul anului, şi alte „mişcări” ?

– La Congres eu voi susţine ideile noastre pe partea de administraţie, pentru că sunt responsabil naţional în partid cu aceasta. Va fi acolo un material tipărit în care vor fi tratate realităţile româneşti şi ceea ce credem noi că este necesar de schimbat, intervenit, şi pe partea economică, socială, pe partea de agricultură, în toate domeniile importante pentru România. Vom livra aceste documente în teritoriu, printre oameni, le vom discuta, le vom dezbate cu ei. În fiecare săptămână ieşim deja cu conferinţe de presă, cu mesaje pe teme despre care credem că sunt importante şi care interesează publicul larg. Ne definim, cum am spus. Uneori ne ies bine, alteori nu, poate unele dintre mesajele noastre sunt mai dure, dar asta trebuie să facă un partid în opoziţie. Până la Pro România, la Suceava nu exista opoziţie, ci doar o „nuntă” frumoasă, de fapt un blat politic cu PNL la putere locală şi cu PSD la putere centrală. Un „vals” ciudat. Până la urmă nu ne interesează ce fac ei. Noi am ales un alt drum. Aş vrea ca lumea să înţeleagă cum este acum partidul Pro Romania. Este ca şi cum ai jucat o vreme la FC Botoşani, în Liga I, şi te-ai mutat la Rapid Georgeşti, cu care tragi la promovare. Asta facem noi acum, tragem la promovare, dar o facem cu seriozitate. Respectăm echipele din Liga I şi, cu obiectivitate şi realism, ştim că nu vom ajunge prea curând ca ei. Dar nu poţi să nu observi însă că foarte mulţi oameni aşteaptă să-şi investească încrederea în ceva sau cineva. Pro România încearcă să vină în întâmpinarea dorinţelor oamenilor care încă mai păstrează această încredere. Dar nu o vom face fantezist, ca alte partide, care au pus pe masa electoratului „soarele şi luna”.

Domnul Dragnea nu vrea, dar Pro Romania vrea

– V-a surprins declaraţia lui Dragnea că nu va candida la prezidenţiale ?

– Da, aşa a declarat? Aproape că uitasem. A fost un breaking news care a trăit exact 5 minute, ca apoi declaraţia să fie îngropată de alte 30 de breaking news. În vara lui 2017 domnul Dragnea a ieşit cu declaraţii extrem de puternice că îl susţine pe Sorin Grindeanu, iar Grindeanu a plecat de la şefia Guvernului prin moţiunea de autocenzură depusă de… PSD. Tot Liviu Dragnea spunea anul acesta, în ianuarie, că îl susţine pe domnul Tudose, şi domnul Tudose a plecat… prin demisie. Când eu am plecat din partid am lăsat în urmă o guvernare puternică, după alegeri câştigate de PSD „en fanfare”. Totul mergea perfect şi trebuia doar bifat momentul în care fiecare obiectiv în parte era finalizat. Ce s-a întâmplat pe drum, nu mai ştiu, dar chiar dacă ştiu, nu mă mai interesează pentru că am altele de făcut.

– Domnul Victor Ponta a anunţat că Pro Romania va avea candidat la prezidenţiale.

– Uite aşa s-a ajuns: Domnul Dragnea nu vrea, dar Pro România vrea… Serios acum, fiecare partid trebuie să intre în acest joc. Este vorba până la urmă de expunere mediatică. Dacă nu joci, nu contezi. Deşi nu-i totuşi o joacă, noi vom încerca să jucăm cât mai bine posibil, în primul rând în ce priveşte alegerile europarlamentare. Apoi vom vedea. Repet, ne definim, nu avem încă statutul trecut prin congres, trebuie să validăm echipele de conducere, sunt destule de făcut. Foarte adevărat că în România este târziu şi mâine, pentru că dacă ne omoară ceva în ţara aceasta, este totala impredictibilitate. Orice naţiune guvernată corect trebuie să aibă o doză de predictibilitate ca oamenii să ştie, oarecum, la ce să se aştepte. Este frumos să fie şi câte o surpriză, dar la zile de naştere, cereri în căsătorie, dar nu cele de genul că gazul şi energia electrică s-au scumpit din martie până în aprilie, că benzina s-a scumpit de ieri până azi, că pensia n-a venit, că ROBORUL a crescut în 24 de ore, că rata la bancă s-a făcut dublă decât ai contractat-o, că bărbatul îţi vinde casa fără să ştii. Din păcate, ţara asta a devenit nenorocit de impredictibilă.

– Chiar dacă aţi spus că nu vă interesează ce fac alţi aleşi din politică, putem discuta totuşi puţin despre asta?

– Doar dacă îmi spuneţi ce au făcut alţii, important, pentru că eu n-am văzut. Şi acesta a fost un motiv pentru care eu am făcut pasul spre Pro România. Timp de doi ani de zile, în Suceava nu s-a întâmplat nimic. Mă repet ori de câte ori am ocazia, dar este cineva în stare să-mi spună de vreun proiect, în ultima vreme, de talia Aeroportului Salcea, de talia UPU a Spitalului Judeţean, a drumului Suceava – Botoşani, a Şcolii 4 din Vatra Dornei, de talia DN 17 B şi a altor proiecte realizate în mandatul meu de preşedinte al Consiliului Judeţean? În ultimii doi ani, la Suceava, este linişte totală. Aşadar, despre ce au făcut alţii, în judeţul nostru, am discuta cu mare plăcere, dar nu avem ce.

Se va produce implozia în PSD, cum o prevăd unii analişti?

– Nu cred că se va întâmpla asta, chiar dacă sunt mişcări anti-Dragnea în interiorul partidului. Vezi „revoluţia” doamnei Firea. Dar s-o luăm pragmatic. Preşedintele PSD, Dragnea acum, a fost ales prin votul tuturor membrilor de partid. Regula democratică este că cine te-a ales, te şi dă afară. Există, bineînţeles, şi varianta demisiei, puţin probabilă însă, dar altă cale democratică în partid nu există decât convocarea unui nou congres prin care să se ceară revocarea domnului Dragnea. Şi e cam complicat. Cine convoacă congresul, cine fixează tema, când s-a văzut foarte clar în ultima vreme că deciziile în Comitetul Executiv au fost unanime?! Toată lumea în CEx a fost unanim de acord cu orice propunere. Unanim la pleacă Grindeanu, vine Tudose. Unanim la pleacă Tudose, vine Dăncilă. Acum, Dăncilă nu mai pleacă, dar poate pleacă Firea, nu ştiu.

PSD este un partid prea mare ca să-şi permită aroganţa de a nu avea candidat propriu

– Cât credeţi că va dura parteneriatul ALDE – PSD?

– Ca orice parteneriat, cel puţin în România, la fel ca şi în cazul USL, al Alianţei DA şi altor încercări de coaliţii politice, parteneriatul ALDE – PSD va rezista până când va trebui de ales între interesul politic al partidului şi interesul comun. Şi întotdeauna va prima interesul de partid. Domnul Tăriceanu îşi doreşte să fie candidatul la preşedinţie al alianţei dar nu cred că electoratul alianţei va marja disciplinat, în această direcţie. Nu-i văd urcând toţi în „tren”, ţinându-se de după umeri şi spunându-şi cu elan „Haideţi să-l votăm pe Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu!” PSD este un partid prea mare să-şi permită aroganţa de a nu avea candidat propriu. S-a încercat povestea cu Crin Antonescu, şi pe atunci PNL avea o zestre electorală mai mare decât ALDE, şi ştim cu toţii cum a fost. În partid erau voci care îl îndemnau atunci pe Victor Ponta să treacă peste Crin şi să candideze el. Dar Victor ne repeta mereu că nu poate aşa ceva pentru că făcuse un parteneriat cu USR; el, prim-ministru – Antonescu, preşedinte, şi nu poate trece peste înţelegere. Am apreciat asta la el. N-a mai fost cazul când Crin Antonescu a decis să iasă cu PNL din alianţă şi de duminică seară până luni dimineaţă să treacă din grupul liberalilor şi democraţilor europeni, la populari europeni, să se retragă de la conducerea PNL, partid care a decis să-l aducă pe Klaus Iohannis candidat şi care a decis să facă alianța cu PDL. Altfel spus, Crin Antonescu a încălcat vreo cinci mari principii, lucru pe care pe care Victor nu l-a făcut. I s-a reproşat lui Ponta semnarea pactului de coabitare cu Traian Băsescu, dar ce-am fi vrut? Poate un scandal cum este cel de acum cu Klaus Iohannis, care Klaus închide bugetul, face totul împotrivă?

Aţi declarat într-o conferinţă de presă că susţineţi cuplarea alegerilor parlamentare cu cele prezidenţiale şi implicit revenirea la mandat de 4 ani pentru şeful statului.

– Da, mi se pare mai corectă cumularea alegerilor. Băieţi, aţi câştigat tot, bravo, şi la treabă! Peste patru ani, facem decontul! Chiar şi aşa cu o democraţie fragilă, de numai 30 de ani, ca a noastră, nu ne mai paşte dictatura. Să vedeţi la Suceava, peste doi ani, cum se vor ascuţi săbiile între PNL şi PSD, şi cum vor da vina unii pe alţii că nu s-a făcut nimic în judeţ. Domnul Flutur doreşte autostradă şi îi va reproşa PSD-ului că n-a făcut-o, iar PSD-ul îi va reproşa că n-a făcut nu ştiu care drum din judeţ. Veţi vedea cum vor arunca „măgăreaţa” de la unii la alţii încercând să se scuture de responsabilitate.

Pe 10 august a fost vorba strict, de dreptul de a protesta

– În cadrul Comisiei pentru drepturile omului din cadrul Parlamentului, din care faceţi parte, aţi avut o propunere legată de cele întâmplate în 10 august.

– La propunerea mea, colegii din comisie au votat în unanimitate pentru audierea ministrului de Interne, Carmen Dan, în legătură cu incidentele de la mitingul diasporei, audiere ce va avea loc peste două săptămâni. Dacă nici Comisia pentru drepturile omului nu are dreptul de a analiza o situaţie în care drepturile omului e posibil să nu fi fost respectate, atunci cine? Vom vedea, poate au fost încălcate drepturile protestatarilor, poate drepturile jandarmilor… Al doilea dintre reproşurile mele legate de cele întâmplate pe 10 august este legat de fata aceea, jandarm, care a fost agresată. Nu ai voie, tu, jandarm din dispozitiv, să laşi pradă un coleg unui grup violent. Eu nu accept ca jandarmeria, un corp militar profesionist, să aibă un astfel de rateu. Cel care a provocat asta, şeful acţiunii operative, trebuia demis de îndată.

– În opinia d-voastră, a avut un temei protestul românilor din diaspora din 10 august?

– Românii plecaţi din ţară de mulţi ani, trăind în ţări moderne, stabile politic, democratice, cu o legislaţie solidă, văd o Românie cum cred ei că ar trebui să fie. Îmi spun uneori că cei curajoşi nu au fost cei care au plecat, ci românii care au rămas în ţară. În mod cert, noi nu am făcut ce trebuia pentru diaspora noastră, cea veche şi cea modernă. Este destul să te gândeşti ce a făcut statul polonez pentru diaspora poloneză de la Poiana Micului, de exemplu. Dar subiectul e mult mai complex şi nu îl dezbatem acum. Pe 10 august a fost vorba strict, de dreptul de a protesta, un drept garantat de Constituţie. Punct. Autorizat sau nu, a fost un protest. În decembrie ’89 protestatarii au mers să obţină autorizaţie de la comunişti, ca să schimbe regimul? Să nu fim penibili! Asta este democraţia. Sunt situaţii când poporul cere. Dreptul de a protesta este consfinţit şi cu cât stăm noi, politicienii, mai departe de această chestiune, cu atât mai bine. Poate că surprinde declaraţia, dar nu cred că noi, politicienii, avem dreptul să ieşim în piaţă să protestăm în vreun fel. Regret şi astăzi că în 2012, la protestele pro Arafat, iniţial, apoi împotriva Guvernului Boc, am dus ceai protestatarilor şi jandarmilor, din Suceava. Evident a fost un gest politic chiar dacă eram, la minus 20 de grade, cu ceai şi nu cu lozinci în mână. Dar nu cred că am făcut bine. Referitor la diaspora, ce putem noi face este un singur lucru: să le creăm condiţii acasă, să se poată întoarce.

– S-au schimbat câteva lucruri în Parlament după ce aţi revenit din vacanţă. Au apărut nişte restricţii ciudate.

– Da, sunt ceva măsuri noi, într-adevăr ciudate. Au făcut un ţarc pentru presă, un spaţiu delimitat în holul din faţa camerei de şedinţe, din care ziariştii nu au voie să iasă. Şi ultima decizie, s-a interzis intrarea cu bannere în sală. La prima şedinţă cei de la USR au intrat cu măşti pe faţă în semn de solidaritate cu românii „gazaţi” la protestele din 10 august. Teatru ieftin… Sesiunea de toamnă a mai debutat şi cu o ceartă sterilă legată de înfiinţarea comisiilor parlamentare de anchetă, să se facă, să nu se facă. Vitale mi s-ar fi părut discuţii privind preluarea de către România, de la 1 ianuarie, a preşedinţiei Uniunii Europene, o misiune extrem de importantă pentru noi. Ştim doar că vine de la 1 ianuarie…Ar fi trebuit la ora asta deja discutată pregătirea bugetului pe anul viitor. Dar tot nimic, pentru că după ce s-a certat toată vara cu Iohannis, Guvernul abia se pregăteşte să dea rectificativul. Din păcate, n-am văzut deocamdată, în agenda Parlamentului, nimic de din ce cred eu că ar fi important pentru români. (A consemnat DANIELA BEALE)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: