Jurnal de vacanţă

Vara e pe sfârşite şi se apropie începutul anului şcolar (se înţelege că aceste rânduri au fost aşternute pe hârtie înainte de 10 septembrie a.c. – n.red.), însă amintirile îşi fac loc în inimile şi sufletele copiilor pentru care vacanţa de vară este cea mai aşteptată perioadă a anului.

Acum două luni, copiii şi tinerii din cadrul Serviciilor Multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate din Gura Humorului îşi făceau planuri pentru vacanţa de vară: aşteptau cu nerăbdare să meargă în tabără la mare şi să participe la toate activităţile de recreere, socializare şi petrecerea timpului liber… şi nu au fost dezamăgiţi.

 A fost o vară în care copiii s-au bucurat de multe experienţe deosebit de frumoase.

În perioada 18-31 iulie 2018, un grup de 27 de copiii şi tineri a avut posibilitatea de a petrece, la mare, două săptămâni de neuitat, la plajă, la soare, distrându-se la Delfinariul din Constanţa şi la Grădina Zoologică, vizitând şi alte obiective reprezentative din judeţul Constanţa.

Aducem mulţumiri conducerii Centrului de Plasament „Delfinul” din Agigea şi DGASPC Constanţa, care au făcut posibilă această tabără.

Un alt grup de 18 copiii şi tineri din cadrul serviciilor noastre de la Gura Humorului s-a bucurat să vadă Marea Neagră şi să se lase mângâiaţi de razele soarelui de vară, pe plaja din Staţiunea turistică 2 Mai din Constanţa, de unde s-au întors cu impresii frumoase, pe care le-au împărtăşit, bucuroşi, educatorilor şi tuturor celor dragi de… Acasă.

Aducem mulţumiri dlui Mihai Androhovici şi Direcţiei de Sport şi Tineret Suceava, deoarece au oferit acestor copii experienţe de neuitat despre care vor povesti până vara următoare, experienţe care îi vor motiva să fie responsabili, să obţină rezultate bune la şcoală, să merite şi anul următor să meargă în tabără.

Pe lângă zilele superbe petrecute în tabere, copiii şi tinerii noştri au mai avut şi alte experienţe plăcute în vacanţa de vară.

Un grup de 6 adolescenţi şi doi educatori din centru a avut posibilitatea să viziteze anul acesta Franţa, în cadrul parteneriatului între regiunile Schwaben – Mayenne – Bucovina, de unde s-au întors cu amintiri deosebite.

Pe lângă toate acestea, activităţile din centrul nostru au fost preponderent educativ-recreative pe toată durata verii, lunar având loc aniversările tuturor copiilor şi tinerilor născuţi în lunile de vară, precum şi excursii şi drumeţii în împrejurimi, la Mănăstirea Voroneţ, la Piatra Şoimul, dar şi la Pârtia Ariniş din Gura Humorului.

 Festivitatea de premiere organizată de DGASPC Suceava în colaborare cu organizaţiile partenere, din data de 23 august 2018, care a avut loc în Sala „Ştefan Cel Mare” a Palatului Administrativ Suceava, a adus multă bucurie în inimile copiilor şi tinerilor foarte buni la învăţătură şi cu rezultate deosebite la concursuri şi competiţii sportive atât la nivel judeţean cât şi la nivel naţional. Le-au fost înmânate trofee, diplome şi cadouri mult aşteptate, de către preşedinţii organizaţiilor partenere: Te Aud România, Licuricii fericiţi, Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Rădăuţiul Civic şi SEVA.

Tot în această vacanţă s-au organizat ateliere de lucru – meşteşuguri populare tradiţionale la Muzeul Obiceiurilor Populare din Gura Humorului în perioada 8.08.2018 – 12.08.2018, ateliere organizate cu sprijinul Asociaţiei ANADOR din Gura Humorului la care au participat, de asemenea, mulţi dintre copii şi tinerii noştri talentaţi.

Săptămânal, copiii şi tinerii noştri au învăţat să danseze dansuri moderne pe coregrafii diferite cu sprijinul elevelor voluntare de la Colegiul „Al. cel Bun” din Gura Humorului şi de la Şcoala Gimnazială Nr.1 din Gura Humorului. Este vorba despre elevele Cătălina Maria Pintilescu, Narcisa Beleca şi Bianca Elena Pintilescu, cărora le mulţumim din tot sufletul.

 În lunile iulie şi august s-au desfăşurat jocuri educative şi de grup alături de elevii voluntari de la Moldoviţa, din cadrul Organizaţiei Pro Europa, care şi-au făcut timp şi au venit de departe să petreacă timp cu toţi copiii din centru.

Cei mai mici au avut şansa de a fi răsfăţaţi cu… teatru în aer liber, activitate organizată de persoane dornice de a le arăta un mod inedit şi distractiv de a petrece împreună. Această activitate s-a desfăşurat la Hanul Ariniş din Gura Humorului, iar copiii au petrecut momente magice alături de personajele din desenele animate Pinocchio, bătrânul meşter Geppetto, Vulpoiul şi Motanul, personaje care nu au scăpat de îmbrăţişările lor sincere.

Intrând uşor în toamnă, dar tot în timpul vacanţei de vară, în ziua de 4 septembrie 2018, un grup de copii, însoţit de un angajat al centrului, a participat la Cetatea de Scaun din Suceava la evenimentul „Cetăţi, domni şi domniţe – perioada medievală în miniatură”, unde s-au organizat ateliere de lucru istorico-didactic şi, împreună cu muzeograful Paula Moroşan, au avut ocazia să viziteze şi să înveţe istoria din interiorul zidurilor Cetăţii.

„A fost o vară frumoasă, plină de peripeţii” spunea Alexandra, una dintre fete. Iar noi sperăm că momentele deosebite petrecute în vacanţă, locurile vizitate şi oportunităţile descoperite îi vor încuraja să înveţe şi să fie motivaţi ca să îşi construiască, pas cu pas, viitorul pe care şi-l doresc, sprijiniţi de cei care le sunt alături. (MIHAELA PINTILIE, şef serviciu; MARIA ULICI, coordonator personal de specialitate)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: