Epigoni

 Cititorii împătimiţi ai ziarului au remarcat şi ei, probabil, diferenţa uriaşă de atitudine a politicienilor pe care-i evocăm prin pana regretatului Dumitru Covalciuc, cei care în 1918 au votat la Cernăuţi reîntoarcerea la ţară a Bucovinei anexate de austro-ungari şi urmaşii lor de astăzi. Fermitatea şi îndârjirea celor de atunci avea temelie trainică patriotismul care-i anima.

Deznaţionalizare au făcut duşmanii noştri şi atunci. Un secol şi jumătate s-au străduit imperialii să ne scoată din cap că suntem români sau să ne bage în cap că oricum le suntem inferiori altora, venetici aduşi de ei aici. Flondor şi generaţia sa le-au demonstrat ocupanţilor că avem dârzenia, determinarea, înţelepciunea, experienţa politică şi civică de a ne ilumina, de a ne organiza şi de a acţiona hotărât pentru ca, în condiţiile istorice de atunci, să rupem Bucovina întreagă din hrăpăreţul imperiu şi s-o readucem la ţară.

Deznaţionalizare fac, tot fără ruşine, şi duşmanii noştri de astăzi. Dacă cercetăm bine, cam aceiaşi. Dar dacă imperialii nu mai puteau să ne scoată din cap în 1918 patriotismul, imperialii de astăzi pare că au reuşit să atrofieze considerabil sentimentul. Există, e adevărat, rudimente de provincialism (cum îl numesc ironic unii) în atitudinea unora dintre politicienii noştri locali, există tentative de a resuscita sentimentul patriotic, dar, cufundat în clisa politică, acesta se risipeşte.

Care dintre cei pe care-i ştiţi astăzi este capabil de o îndârjire asemănătoare celei a lui Iancu Flondor, care nu a acceptat niciodată ruperea pe bucăţi a Bucovinei şi distribuirea ei „pe beneficiari”, ci întoarcerea ei întreagă, aşa cum a fost luată şi cui a fost luată.

Primarul Sucevei recunoştea zilele acestea că ni-i somnul lin în neorganizarea manifestărilor consacrate Centenarului Unirii. Să fie explicaţia în nimicnicia celor puşi să organizeze aceste manifestări, probabil roşi de invidia dintotdeauna a epigonului?…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: