Cătălin Nechifor avertizează că rectificarea bugetară este insuficientă şi întârziată

Şeful Departamentului Administraţie Publică al Pro România, deputatul Cătălin Nechifor, a apreciat, joi, că întârzierea adoptării rectificării bugetare, dar şi faptul că sumele prevăzute sunt mici şi la nivelul anului trecut, în condiţiile în care costurile funcţionării administraţiei publice au crescut foarte mult în acest an, va determina ca multe primării să nu poată cofinanţa proiecte europene sau naţionale, dar şi să îşi închidă porţile în octombrie sau noiembrie.

„Este pe prima oară, după mulţi ani, când rectificarea bugetară încă nu este adoptată de către Guvern. Chiar dacă cifrele au fost publicate din 6 august – şi nu sunt chiar încurajatoare – blocajul apare ca urmare a scandalului dintre palate – Victoria şi Cotroceni – prin lipsa deciziei CSAT referitoare la bugetele ministerelor şi instituţiilor din sfera de competenţă a securităţii şi apărării naţionale”, a declarat Nechifor la Constanţa, unde se desfăşoară prima întâlnire naţională a Pro România.

El avertizează că ar trebui să înţeleagă şi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă că şi localităţile din România au nevoie de resurse financiare.

„Şi aşa sumele pe care guvernul le va repartiza sunt mici, mai ales în condiţiile în care principiul după care se ghidează Guvernul este că banii din 2018 să fie la nivelul anului anterior, dar nimeni nu a vrut să ţină cont măcar de situaţia existentă, că fondul de salarii a crescut în acest an. Nu mai vorbim de faptul că în acest an multe primării au nevoie de cofinanţare pentru proiecte europene şi proiecte naţionale, pentru drumuri, alimentări cu apă, canalizări, dispensare, şcoli etc.”, a explicat liderul Pro România.

El susţine că pur şi simplu, prin alocarea propusă, multe dintre primării nu doar că riscă să piardă finanţări nerambursabile, dar îşi vor închide porţile, la propriu, din octombrie, noiembrie.

„Am discutat aceste lucruri cu colegi din ţară de la Pro România, situaţia e cam aceeaşi la nivel naţional şi solicităm pe această cale Guvernului să respecte autonomia locală şi din perspectiva alocării resurselor financiare pentru o funcţionare şi dezvoltare în parametri normali”, a conchis Cătălin Nechifor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: