Politica fricii

Frica e una din componentele de bază ale politicii regimurilor totalitare, iar genul acesta de fapte poliţieneşti generatoare de frică, panică şi teroare statul român l-a experimentat pe pielea cetăţenilor imediat după venirea bolşevicilor la putere în 1945 şi l-a continuat şi după revoluţia din 1989: protestatarii, demonstranţii au fost bătuţi cu bestialitate şi chiar ucişi la mineriade, au fost arestaţi cu miile şi forţaţi să înţeleagă că a protesta împotriva regimului Iliescu îi poate costa însăşi viaţa. Oficial, se perora zi şi noapte că avem democraţie originală şi libertăţi mai multe ca oriunde, dar în practică n-aveam nici măcar dreptul la opinii critice. Din nenorocire, provocările, manipulările mineriadelor s-au repetat pe 10 august, efectele fiind cam aceleaşi.

A se reţine că orice manifestaţie, protest, orice moţiune parlamentară împotriva puterii politice de stânga(?) au fost catalogate ca încercări de lovitură de stat sau chiar lovituri de stat, acuzaţii menite să înspăimânte, să îngrozească pe toată lumea. Nu a fost protest împotriva FSN, PDSR, PSD… să nu apară şi acuzaţiile de puci, de încercare de preluare nelegitimă a puterii, de schimbare prin forţă a rezultatului ultimelor alegeri… Nu cred că există formaţiune politică mai laşă, iar acest sentiment izvorăşte din lipsa de legitimitate a puterii politice. Cum şi-a pierdut legitimitatea partidul lui Iliescu-Dragnea?

Acum, pe 10 august, a venit rândul diasporei să primească o lecţie aspră: prea se năpustea asupra comandantului suprem, a incompetenţei guvernamentale şi milita cu prea multă agresivitate împotriva penalilor din funcţii publice. Iar această lecţie cu gaze, bătaie şi tunuri de apă înseamnă: Cine face ca voi ca voi va păţi! N-aveţi ce căuta în România lui Dragnea. România e afacerea noastră! Să vă piară cheful de a vă răzvrăti împotriva noastră! Se subînţelege că nici ceilalţi protestatari nu trebuie să uite cine e stăpânul, cine hotărăşte ce e bine şi ce e rău pentru supuşi.

Data de 10 august va rămâne vinerea neagră în istoria PSD, pentru care s-ar putea să-şi schimbe din nou denumirea, sigla, nu şi părul, altfel la viitoarele scrutine ar putea reedita soarta PNŢCD. Pentru a se salva din această adevărată nenorocire mediatică internă şi internaţională, Dragnea Liviu caută ţapi ispăşitori, încercând să arunce toată vina asupra preşedintelui Iohannis şi a diasporei. Se înţelege că, în loc să treacă urgent la negocieri de pace cu opoziţia străzii şi să salveze guvernarea, ei vor război până la capăt.

Analiştii fenomenului au observat că planul de mătrăşire a mitingului diasporei a fost bine ticluit cu câteva zile înainte de către consilierii şi subordonaţii săi. Nu degeaba am asistat la reluarea intempestivă a ideii de reformare a sistemului naţional de pensii şi dublarea sumelor primite de cei cu pensii mici, dar după 2021, când la putere vor fi cu siguranţă alte forţe politice. Ştiau ce urmează. E clar că strategia a fost bine chitită, iar pedepsirea diasporenilor pentru îndrăzneală le-a reuşit cu vârf şi îndesat, peste 450 de protestatari având nevoie de spitalizare şi îngrijiri medicale din pricina violenţelor.

Adevărat, poate să fi reuşit înfricoşarea românilor de peste graniţă, dar actuala majoritate de guvernământ va avea de gestionat consecinţe grave, care puteau fi uşor anticipate: pierderea încrederii în actul de guvernare şi în majoritatea de guvernământ se va accentua, izolarea internă şi internaţională deja este evidentă. Liderilor însă nu le-a păsat, fiindcă se bazează încă pe un bazin electoral mereu credincios, iar UE şi NATO oricum nu le dădeau niciun credit. În plus, după asemenea tratamente aplicate miilor de cetăţeni liberi şi paşnici, actuala majoritate a ratat definitiv ridicarea MCV şi admiterea în spaţiul Schengen.

Iar suspiciunile asupra guvernului actualei majorităţi de guvernământ vor creşte: orice pas făcut de aici încolo va fi asimilat dictaturii şi puterii personale a lui Dragnea Liviu. Orice intenţie de rescriere a legilor penale va fi privită prin prisma dosarelor sale penale. Orice decizie a guvernului Dăncilă va fi suspectată de corupţie. Iar la anul vin două rânduri de alegeri şi, peste toate, preşedinţia României la Consiliul European.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: