După ce nu au fost convinşi de un program european

Patru mii de suceveni din 173 de blocuri ar opta pentru reabilitarea termică a apartamentelor cu susţinere de la bugetul de stat

> Asociaţiilor de proprietari le revine doar 10% din costuri, în comparaţie cu 25% în cazul ofertei europene, materializarea efectivă a programului guvernamental fiind posibilă din 2019 > „Vream să salvăm aceste blocuri, să le mai consolidăm pentru încă o generaţie”, a precizat edilul-şef Ion Lungu, menţionând că, în două luni, dosarul ar putea fi depus la Ministerul Dezvoltării Regionale > În urmă cu mai mulţi ani, Primăria a derulat un program de reabilitare termică a 16 blocuri de pe străzile „Mihai Viteazul”, „Scurtă” şi „Samuil Isopescu”, proprietarii asigurând 20% din valoarea investiţiei

Guvernul a modificat Ordonanţa de Urgenţă nr.18 din 2009, stabilind cote noi de cofinanţare a programului de creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe susţinut financiar din bugetul de stat, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Astfel, dacă în cadrul programului cu finanţare europeană nerambursabilă se înscriseră doar două blocuri, până acum, la compartimentul specializat al executivului, solicitări au venit pentru participarea a 173 de blocuri cu circa 4.000 de proprietari. Interesul se justifică prin aceea că oferta guvernamentală este de suportare a 60% din valoarea totală investiţiei, unităţii administrativ-teritoriale şi asociaţiei de proprietari revenindu-le, împreună, 40% din costuri. Aceasta în timp ce la un proiect finanţat de UE, în valoarea de minimum 100.000 de euro, cu mai multe blocuri în asociere, Primăria trebuia să asigure 15%, iar a proprietarii 25%. Aşa se face că, pe axa în cauză a programului european, cereri au fost pentru numai 2% din suma prevăzută, circa 2 miliarde de euro, urmând a fi redistribuită între alte axe, preferate de către administraţiile locale fiind investiţiile în străzi, poduri, parcări şi baze sportive. „Ştiut fiind faptul că este greu de bani, voi propune Consiliului Local ca Primăria să dea 30%, iar asociaţiile de proprietari doar 10%. În plus, se aplică şi prevederile legale privind cazurile sociale speciale, acolo unde nu sunt posibilităţi financiare. Astfel, Primăria poate achita, pentru anumite categorii de persoane, scutindu-le, astfel încât, pe anumite scări, proiectul să nu se blocheze. Vom face tot posibilul pentru a profita de acest program de reabilitare a apartamentelor, iar până la jumătatea lui septembrie voi avea o discuţie cu conducerile asociaţilor de proprietari”, a precizat edilul-şef sucevean, menţionând că vrea ca solicitările amintite să fie menţinute, dar să fie atraşi şi alţi participanţi. Potrivit lui Ion Lungu, în zona centrală a reşedinţei de judeţ, pentru un aspect urbanistic corespunzător, vor fi întocmite proiecte sincronizate. Până la această dată, către toate asociaţiile de proprietari au fost trimise formulare de acorduri de parteneriat cu autorităţile administraţiei publice locale, iar Consiliul Local urmează să aprobe o hotărâre privind cotele de cofinanţare locală. „Vream să salvăm aceste blocuri, să le mai consolidăm pentru încă o generaţie. Este un program în care îmi pun speranţe foarte mari, iar eu cred că, la 10%, vom convinge oamenii să vină în acest parteneriat cu Primăria”, a explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, punctând că se are în vedere ca, în două luni, dosarul premergător obţineri finanţării să fie depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, cu aplicare efectivă din 2019.

 De precizat este faptul că, în baza OUG nr. 18 din 2009, Primăria Suceava a derulat un program de reabilitare termică a 16 blocuri de pe străzile „Mihai Viteazul”, „Scurtă” şi „Samuil Isopescu”. Proprietarii au asigurat 20% din valoarea execuţiei, bugetul municipal a participat cu 30%, iar de la bugetul de stat s-a alocat 50%. Întrucât unii proprietari nu şi-au onorat obligaţia, în urma deciziilor instanţelor judecătoreşti, Primăria a avut de achitat către firmele constructoare 10.342. de lei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI