Ceauşism fără Ceauşescu

 După alegerile parlamentare de la sfârşitul lui 2016, Senatul şi Camera Deputaţilor au preluat obiceiurile Marii Adunări Naţionale, renunţând la regulile şi tradiţia parlamentarismului clasic. Astfel, partidele de la putere, beneficiind de o majoritate consistentă şi docilă, au forţat alcătuirea legilor după pofta preşedintelui Camerei Deputaţilor, Dragnea Liviu, şi a tovarăşilor săi, obstrucţionând grosier participarea Opoziţiei la procesul legislativ.

Practic, şefii comisiilor parlamentare de profil veneau cu lucrările gata elaborate, rolul aleşilor fiind doar acela de a ridica mâna, de cele mai multe ori în necunoştinţă de cauză. Mereu a fost pumnul în gura vocilor critice, mereu bădărănia, băşcălia, obstrucţia şi ameninţarea au funcţionat în locul discuţiilor la obiect. Concomitent, dreptul presei de a asista la lucrările aleşilor a fost restricţionat, ajungând la cheremul unor executanţi fideli precum triumvirii Iordache-Nicolicea-Nicolae, ca apoi buna informare a cetăţenilor despre principalele lucrări ale Parlamentului să aibă de suferit. Cel puţin asta este părerea cvasiunanimă a presei şi asta s-a văzut la televizor. Ca înainte de revoluţie sau ca în ţările lumii a treia.

Or procesul de elaborare a noilor legi este unul pretenţios şi foarte complicat: e nevoie de aportul specialiştilor şi al practicienilor în respectivele domenii, e nevoie de experţi naţionali şi internaţionali, la fel cum e nevoie de simulări şi parasimulări, care se pot întinde pe ani întregi. Mai luaţi în calcul perioada de consultare cetăţenească, şi aceea putând dura câteva luni, perioade întotdeauna sărite în democraţia de după ultimele alegeri. De! Grabă mare să se vadă scăpaţi de condamnări.

A se mai adăuga că sistemul legislativ românesc e catalogat ca unul stufos, făcut pompieristic, cu heirupisme şi incompetenţi, o mulţime de legi, ordonanţe şi hotărâri de guvern bătându-se cap în cap, încât e de mirare că totuşi Justiţia mai funcţionează.

Aşadar, nici vorbă de democraţie parlamentară, ci de impunerea prin forţă şi dictat a formei articolelor stabilite la partid. Unele voci susţin că totul s-a făcut cu consultarea avocaţilor din procesele liderilor corupţi! Dar nu ni s-a spus că legile noi ale Justiţiei trebuie să-i izbăvească pe corifei de pedepse, chiar cu riscul deteriorării situaţiei internaţionale a României şi îndepărtarea ei de UE, ci că respectivii urmează să elibereze Justiţia de abuzurile binomului, ale statului ascuns sau paralel. Manipularea continuă neabătut cu jurnaliştii şi televiziunile de casă. Or astfel de lucruri nu puteau trece fără să revolte mulţimile şi fără să trezească suspiciuni din partea liderilor UE, a experţilor GRECO şi a Comisiei de la Veneţia.

Aşa cum se întâmplă întotdeauna, manipularea dă rezultate când e vorba de categorii sociale cu şcoală puţină şi dependente de favorurile puterii politice de stânga sau care vrea să-şi prezerve scorul electoral. În situaţia noastră, manipularea are nevoie de scenarii, unele de o mare naivitate: statul paralel e vinovat de procesele liderilor, nu corupţia acestora, duşmani politici nu sunt incompetenţa, delăsarea, politizarea tuturor funcţiilor şi furăciunile, spolierea bugetelor publice, ci preşedinţia, serviciile secrete cu protocoalele lor ilegale, care cică impun procurorilor anumite reguli şi decizii, ceea ce până acum nu s-a dovedit; pesta porcină africană nu e din pricina incompetenţei, indolenţei, inactivităţii ministerului Agriculturii şi agenţiilor veterinare, ci a duşmanilor României, a imperialismului mondial, a Germaniei care vor să ne transforme ţara în colonie…

Din nou Poliţia şi Jandarmeria reţin fără mandat, din nou suntem bătuţi pe stradă. Din nou Ministerul Justiţiei ne interzice contactele cu străinii, ca pe vremuri, pe motiv că nu avem calitatea de negociatori precum ministrul de Externe (ca şi cum şefa provizorie a DNA s-ar fi întâlnit cu ambasadorul SUA să pună la cale cine ştie ce minuni diplomatice). Să se vadă clar că ne-am întors la dictatură şi la regimul ceauşist. Iaca de ce nu se mai termină protestele.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: