Palma jandarmului român

Palma jandarmului român care loveşte fără noimă un cetăţean-frate moldovean după Marea Unire din 1918 constituie şi azi principalul motiv al imposibilităţii refacerii unităţii naţionale româneşti, iar de un secol imaginea aceasta, stigmat al neputinţelor noastre, nu poate fi ştearsă din memoria colectivă de peste Prut. Şi nu neapărat din pricina antiunioniştilor rusofili ori a nostalgicilor stalinişti, cât din pricina adevărului dureros.

Te-ai fi aşteptat ca Jandarmeria Română, cea mai puternică forţă militară aflată în slujba statului de drept şi a poporului, după armată, să dea dovadă că a înţeles această tragică lecţie a românităţii şi să fi acţionat în consecinţă de fiecare dată când relaţionează cu cetăţenii, nu numai români, fie protestatari, fie spectatori la confruntări sportive. Aşteptare zadarnică!

Pe 10 august s-a năpustit cu furie asupra demonstranţilor, aşa cum s-a întâmplat şi la mineriade, şi-n alte dăţi, uitând că menirea ei este nu ocrotirea unei camarile politice, a unei protipendade înfricoşate de protestatari, ci a cetăţenilor veniţi să-şi exprime nemulţumirea faţă de o guvernare pafaristă, incompetentă, complet străină de idealurile naţionale. În aceste condiţii, imaginea jandarmului român rămâne încă pentru multă vreme compromisă alături de fostele trupe de securitate din care s-a născut după revoluţie.

Cine, ce şi de ce împiedică jandarmeria să acceadă la un statut onorabil, european? În primul rând e vorba de puterea politică mereu temătoare de revolta maselor populare împotrivă-i. De aceea actualii diriguitori nu au avut nevoie de o structură independentă, ţinând doar de lege şi regulamente militare, ci de una loială întotdeauna, politizată, vasalizată, ascultătoare. Cum s-a obţinut acest statut? Prin numiri politice şi, mai ales, prin păstrarea unor interimari fideli la conducerea operativă, aşa cum se practică în România şi la alte instituţii, inclusiv din justiţie. Prin bugete favorabile atunci când răspund mai bine comenzilor politice.

A doua situaţie ţine de educaţie, de instrucţie militară şi de înţelegerea, aplicarea greşită a noţiunii de disciplină. Fiindcă fiecare gradat, soldat e obligat să respecte regulamentul militar şi legile de funcţionare, unde scrie clar că jandarmul e responsabil de actele sale, iar atunci când ordinul militar e împotriva respectivelor prescripţii are dreptul să se opună. Ei, bine, nu s-a opus nimeni.

S-a vorbit de manipularea jandarmilor prin presing moral, o campanie bine orchestrată de ameninţări şi fake news precum că este în curs o lovitură de stat, o maşină cu sticle incendiare aşteaptă după colţ, o jandarmeriţă „are coloana ruptă”, iar „doi jandarmi erau omorâţi” de huliganii protestatari. În acest caz responsabilitatea e a comandanţilor, pasibili de pedepse, şi a echipei operaţionale de comunicare.

Şi apoi contează în primul rând faptele, iar acestea au îngrozit spaţiul public românesc şi internaţional: zeci de mii de cetăţeni răniţi, şocaţi, gazaţi, maltrataţi, bătuţi, loviţi cu sălbăticie, peste 250 de plângeri penale la parchet, copii, femei şi bătrâni asfixiaţi… Toate au putut fi urmărite live la televizoarele din toată lumea. De aceea, orice încercare de manipulare va fi sortită eşecului, iar excesele, brutalităţile nu pot rămâne fără urmări penale. E greu de susţinut că luptătorii jandarmeriei şi comandanţii lor nu şi-au dat seama de rezultatele propriilor acte şi nu cunoşteau consecinţele şi totuşi au făcut-o. Acum a sosit momentul să răspundă.

Mi-e foarte clar că strategia iniţială a conducătorilor MI şi tactica anihilării protestului au fost din capul locului sortite eşecului, iar aceasta are două cauze: nimeni nu a câştigat niciodată războiul cu propriul popor, s-au călcat în picioare principiile democratice şi libertăţile cetăţeneşti la o comandă politică revanşardă, la fel de vinovată pentru excesele, represaliile din piaţă. Dacă pentru excesele jandarmilor şi ale comandanţilor justiţia îşi va spune cuvântul, pentru răzbunarea ignobilă a politicienilor de la putere leacul rămâne prezenţa masivă la vot la următoarele alegeri. De data asta pasivitatea cetăţenilor nu va mai fi trecută cu vederea.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: