Inspectorii antifraudă suceveni, 15 acte de sesizare penală pentru un prejudiciu de 20 milioane de lei cauzat bugetului statului

> Aproape 70% din valoarea totală a amenzilor sancţionează efectuarea unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii fără îndeplinirea condiţiilor legale, iar peste 20% vizează abateri de la utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale > Controlorii DRAF Suceava au suspendat activitatea a 32 de contribuabili care au încălcat obligaţiile de a se dota cu aparat de marcat electronic fiscal şi de a utiliza casa de marcat

 În primul semestru al anului, inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală (DRAF) Suceava au efectuat controale specifice la 3.189 de contribuabili din judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Neamţ şi Bacău. Ca urmare a abaterilor constatate la operatorii economici verificaţi, inspectorii antifraudă au aplicat 2.720 de sancţiuni contravenţionale principale, dintre care 2.375 de amenzi în valoare totală de 13,19 milioane de lei, ei dispunând şi confiscări de sume, bunuri şi venituri ilicite în cuantum de 1,23 milioane de lei.

Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), controlorii au suspendat activitatea a 32 de contribuabili care au încălcat fie obligaţiile de a se dota cu aparat de marcat electronic fiscal şi de a utiliza casa de marcat, potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 28 din 1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, fie au comercializat produse accizabile fără timbrul fiscal prevăzut de Codul fiscal. În perioada la care facem referire, inspectorii antifraudă suceveni au identificat un prejudiciu cauzat bugetului general consolidat al statului în valoare totală de 19,40 milioane de lei, pentru recuperarea căruia au înaintat organelor de urmărire penală 15 acte de sesizare. Printre cele mai frecvente abateri constatate se numără încălcări ale prevederilor Legii contabilităţii nr. 82 din 1991, actualizată şi republicată, ale Legii nr. 12 din 1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, actualizată şi republicată, şi ale OUG. nr. 28 din 1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Printre nereguli, evidenţiate sunt cele privind lipsa documentelor de provenienţă a mărfurilor transportate, depozitate sau comercializate; refuzul emiterii bonului fiscal pentru toate bunurile livrate şi serviciile prestate; emiterea de bonuri fiscale cu date eronate sau cu o valoare inferioară preţului de vânzare a bunului sau a tarifului de prestare a serviciului; încălcarea reglementărilor cu privire la întocmirea şi utilizarea documentelor justificative şi contabile pentru toate operaţiunile efectuate.

„Cu precădere, inspectorii antifraudă au aplicat amenzi şi avertismente pentru abateri de la obligaţiile legale în legătură cu utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, acestea reprezentând 37,5% din numărul total al sancţiunilor şi 20,4% din valoarea însumată a amenzilor; pentru nerespectarea reglementărilor contabile (32,5% din numărul total şi 6% din valoarea totală a sancţiunilor); pentru efectuarea unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii fără îndeplinirea condiţiilor legale (27,4% din numărul total şi 69,4% din valoarea totală a sancţiunilor aplicate)” se subliniază într-o informare a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: