Suceava

Şapte machete intră în concursul pentru realizarea Monumentului Centenarului Marii Unirii

> La runda din aprilie a competiţiei, nicio ofertă nu a trecut de comisia specializată, trei dintre lucrări reprezentând spirala ADN stilizată, iar o alta, un grup statuar cu drapelul românesc >„Comisia va delibera şi va spune care este, care va fi varianta reprezentativă” a spus viceprimarul Lucian Harşovschi

O a doua încercare a concursului de soluţii pentru realizarea Monumentul Marii Uniri va avea loc în zilele acestea. În competiţie trebuie să intre minim trei ofertanţi, la sediul Primăriei fiind depuse şapte machete, cu abordări care de care mai inedite şi incitante. Varianta de proiect câştigătoare va fi premiată cu 5.000 de lei, cea de pe locul al doilea, cu 3.000 de lei, iar cea de pe locul al treilea, cu 2.000 de lei. Criteriile pentru selectarea câştigătorului sunt cele privind calitatea artistică, notată cu 70 de puncte, şi costurile de realizare, cu 30 de puncte. Monumentul va fi realizat din fibră de sticlă, valoarea totală nu va putea depăşi 1,5 milioane de lei, acesta urmând a fi inaugurat chiar înaintea Zilei Bucovinei, aniversată pe 28 noiembrie. Autorităţile cred că, în condiţiile în care nu vor exista contestaţii, proiectul desemnat învingător va putea fi materializat în maxim 3 luni.

De precizat este că la cea dintâi etapă niciuna dintre cele patru oferte înscrise în concursul de soluţii pentru realizarea Monumentului Centenarului Marii Unirii din municipiul Suceava nu a adunat punctajul necesar pentru a fi materializată efectiv. Din comisia de selectare fac parte arhitectul Constantin Gorcea, artistul plastic Lucia Puşcaşu şi arhitectul Viorel Blănaru. La prima rundă a licitaţiei s-a venit cu oferte cuprinse între 430.000 de lei şi 1,47 de milioane de lei. Trei din lucrări reprezentau spirala ADN, „un fel de coloane ale infinitului în diferite forme”, iar o alta era un grup statuar cu drapelul românesc.

„Este în lucru licitaţia pentru declararea câştigătorului soluţiei pentru Monumentul Unirii. Între timp, comisia va delibera şi va spune care este, care va fi varianta reprezentativă” a spus viceprimarul Lucian Harşovschi.

Deoarece în zonă se află instituţii administrative, culturale şi istorice, amplasamentul cel mai nimerit pentru Monumentul Centenarului Marii Uniri s-a considerat a fi Parcul Drapelelor de lângă Palatul Administrativ, acolo unde se află şi Monumentul „Bucovina înaripată”. De precizat este că s-a mai propus ca monumentul să fie amplasat în Staţia CFR Iţcani, la vechea graniţă dintre fostul ducat al Bucovinei, parte a Austro-Ungariei, şi Regatul României, precum şi pe strada Gheorghe Doja din Burdujeni, unde funcţiona vama.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: