Interes sporit pentru munca zilierilor

> În ultimele 3 luni, numărul registrelor de evidenţă eliberate de ITM aproape că s-a dublat > Munca ocazională se poate efectua, printre altele, în agricultură, silvicultură, pomicultură, zootehnie, spectacole, publicitate, manipulări de mărfuri, în activităţi de întreţinere şi curăţenie

Numărul agenţilor economici interesaţi să folosească munca temporară este în creştere. Cel puţin aşa rezultă din statisticile Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava, conform cărora, în intervalul 1 ianuarie – 30 iunie a.c., angajatorilor care s-au adresat în scris instituţiei li s-au eliberat 74 de registre de evidenţă a zilierilor.

„Aprobarea achiziţionării acestui registru se face numai după verificarea documentaţiei depuse de angajatori, din care rezultă respectarea domeniilor prevăzute în Legea nr. 52/2011 cu modificările şi completările ulterioare” arată Romeo Butnariu, şeful ITM Suceava.

În martie 2018, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava înmânase deja 39 de registre pentru evidenţa zilerilor, numărul acestor documente cu regim special crescând, în perioada trecută de atunci, cu 35. Cei mai mulţi lucrători „cu ziua” fuseseră solicitaţi în agricultură, vânătoare şi servicii anexe, urmând, în ordine descrescătoare, activităţile de publicitate, cu 1.519 de poziţii, şi exploatările forestiere.

La 30 iunie a.c., la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, în aplicaţia informatică „Columbo” existau 735 de registre de zilieri active, cumulând 29.597 de poziţii.

Potrivit legislaţiei în vigoare, domeniile în care se pot presta activităţi care au caracter ocazional sunt agricultura, vânătoarea şi pescuitul, silvicultura, exploatările forestiere, piscicultura şi acvacultura, pomicultura şi viticultura, apicultura, zootehnia, spectacolele, producţiile cinematografice şi audiovizuale, publicitatea, activităţile care au caracter cultural, manipulările de mărfuri, activităţile de întreţinere şi curăţenie. Durata minimă de muncă este de cel puţin o zi, adică de 8 ore de activitate, respectiv de 6 ore, în cazul minorilor. Perioada maximă de prestare a muncii către acelaşi beneficiar este de 90 de zile calendaristice, cumulate pe durata unui an. Vârsta minimă a persoanelor care pot desfăşura activităţi cu caracter ocazional trebuie să fie de minim 16 ani. Nerespectarea prevederilor cu privire la durata activităţii se amendează cu 10.000 de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: