„Banii europeni trebuie să rămână în Moldova”

a declarat, cu prilejul recentei reuniuni a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Maricel Popa, preşedintele Consiliului

Consiliul pentru Dezvoltare Regională Nord-Est s-a întrunit pe 7 august în comuna Bivolari, din judeţul Iaşi, ne-a informat Gabriela Bobeanu, şefa Biroului regional de informare, care ne-a precizat că pe agenda şedinţei au fost subiecte importante, care au avut în vedere evoluţia POR 2014-2020 în regiunea NE, portofoliul de proiecte în care Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est este beneficiar direct sau partener, portofoliul regional de proiecte din Strategia pentru cercetare şi inovare regională prin specializare inteligentă (RIS 3) NE, lista ce conţine proiectele integrate din portofoliul aferent RIS 3, propuse pentru finanţare în cadrul POR 2014-2020, Axa prioritară 1, ca şi aprobarea preţurilor ce vor fi practicate, începând cu data de 1 septembrie a.c., pentru serviciile de formare profesională oferite în cadrul Rubik Hub, structură a Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

„O hotărâre extrem de importantă, care a primit sprijinul Consiliului pentru Dezvoltare Regională, este cea care vizează transferul alocării rămase disponibile aferente PI 3.1.A – Reabilitarea termică a clădirilor rezidenţiale către PI 3.1.B – Reabilitarea termică a clădirilor publice, urmată de lansarea unui nou apel de proiecte în cadrul PI 3.1.B, pentru care este evident interesul mult mai ridicat al posibililor solicitanţi de finanţare. Această propunere va fi înaintată Autorităţii de Management pentru POR 2014 – 2020, în vederea utilizării sumei de 54 milioane euro pentru lansarea unui nou apel de proiecte pe PI 3.1.B” s-a specificat în comunicatul de presă.

Aflăm că evoluţia POR 2014-2020 la 3 ani de la adoptare – „un program complex, cu 13 axe, bazat pe competitivitate” – este una care şi-a intensificat foarte mult ritmul în ultimul an. Regiunea nord-est are, prin acest program, o alocare de peste un miliard euro fonduri nerambursabile, reprezentând 17,51% din alocarea publică naţională.

„Până la sfârşitul lunii iulie, au fost semnate 326 de contracte, atât cu beneficiari publici, cât şi cu entităţi private, care consumă 435,72 milioane euro din alocarea financiară, iar alte 119 contracte, în valoare de 85 milioane euro, au fost pregătite de ADR Nord-Est şi transmise la Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în vederea semnării” a făcut cunoscut cu acest prilej Cririan Zamă, director al Organismului Intermediar POR.

„Ne dorim să venim în faţa partenerilor noştri din Consiliul pentru Dezvoltarea Regională Nord-Est cu un pachet de sprijin integrat, care vizează, pe de o parte, planificarea, programarea şi implementarea programelor de dezvoltare regională, în special a POR 2014-2020 şi, pe de altă parte, activarea unui mecanism coerent de dezvoltare a parteneriatelor în regiune şi între regiuni, la nivel european, bazat pe implicarea actorilor publici, privaţi, a mediului universitar şi a societăţii civile. Suntem implicaţi, ca beneficiar direct sau partener, în 20 de proiecte internaţionale şi în două proiecte naţionale, de rezultatele cărora beneficiază peste 250 actori locali publici şi privaţi, 900 tineri care au fost instruiți şi 135 start-upuri ce au fost sprijinite” a declarat Vasile Asandei, director general al ADR Nord-Est.

La 7 luni de la preluarea mandatului de preşedinte al CDR Nord-Est, Maricel Popa a declarat: „Mă bucur că am fost gazdă a acestei reuniuni importante a CDR Nord-Est, la care, alături de omologii mei din celelalte judeţe ale Moldovei, am trasat câteva repere pentru dezvoltarea regiunii în următoarea perioadă. Atragerea cât mai multor fonduri europene, în special din Programul Operaţional Regional, este o prioritate la nivel naţional, pe care eu mi-am asumat-o şi la nivel regional în acest an. În mod evident, şi Consiliul Judeţean Iaşi a iniţiat mai multe proiecte pentru a putea beneficia de finanţare. Este vorba despre reabilitarea infrastructurii rutiere, reabilitarea unor monumente istorice, proiecte majore din sistemul medical, dar şi de investiţii care vizează încurajarea inovării şi transferului tehnologic. Felicit echipa ADR Nord-Est care, prin eforturile din ultimii 2 ani, a contractat proiecte cât în perioada 2009-2016, şi asta se vede deja. Banii europeni trebuie să rămână în Moldova”.

Reamintim că preşedintele în exerciţiu al CDR Nord-Est este Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: