Astăzi, la Alba Iulia

Congresul învăţătorilor din România şi al cadrelor didactice de etnie română de peste hotare

> Participanţii la manifestare vor semna o declaraţie simbolică de unire a României cu Republica Moldova şi un apel pentru respectarea standardelor româneşti vizând dreptul la educaţie în limba maternă în Ucraina şi Serbia

Preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România (AGIRO), Viorel Dolha, reaminteşte că azi, la Alba Iulia, se desfăşoară Congresul cadrelor didactice din România şi al cadrelor didactice de etnie română de peste hotare, al 41-lea congres al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de organizatori, la Alba Iulia se vor reuni câteva sute de învăţători, educatoare, profesori de gimnaziu şi liceu din toate judeţele României, din Republica Moldova (inclusiv regiunea nistreană), din regiunile Cernăuţi şi Odesa din Ucraina, de asemenea din Serbia, zona cuprinsă între Timoc şi Morava.

„Vor fi şi alţi oaspeţi de seamă, fiindcă la congresele AGIRo (primul ţinut în 1898) nu au lipsit preşedintele ţării, preşedinţi ai Academiei Române, miniştri, rectori. Monarhul ţării spunea la unul dintre aceste congrese că «dacă soarta nu m-ar fi pus acolo unde sunt aş fi fost învăţător»”.

Participanţii vor semna, pe panouri mari, o declaraţie simbolică de unire a României cu Republica Moldova şi un apel pentru respectarea în acte normative şi în practică a aceloraşi standarde care există în România în ceea ce priveşte dreptul la educaţie în limba maternă în Ucraina şi Serbia. (…) Panourile se vor preda spre păstrare Muzeului Unirii din Alba Iulia.

Se va face vorbire şi despre rolul dascălilor în înfăptuirea Unirii. La 1 decembrie 1918 au participat ca delegaţi de drept câte doi delegaţi de la fiecare dintre cele 37 reuniuni învăţătoreşti din Ardeal, Banat, Crişana şi Maramureş şi câte un delegat de la fiecare dintre cele 27 şcoli secundare, institute teologice, pedagogice şi şcoli civile româneşti. Cadre didactice au mai participat atunci şi ca delegaţi aleşi în cercurile electorale româneşti, dar şi ca delegaţi reprezentând societăţi culturale sau secţiuni ale gărzii naţionale. Pe lângă aceşti învăţători şi profesori cu drept de vot, au mai fost prezenţi la Marea Adunare Naţională alte sute de cadre didactice însoţind sătenii români din toate zările Transilvaniei” a transmis Viorel Dolha.

Printre altele, aflăm că Nicolae Furdui Iancu, învăţător timp de 10 ani în Alba Iulia, va susţine un recital, de asemenea se vor desfăşura „demonstraţii de epocă” în aer liber oferite în mod special participanţilor la congres de gărzile cetăţii, iar într-un spectacol va evolua formaţia „Hora-horiţa” din Chişinău, coordonată de prof. dr. Constantin Şchiopu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: