Creţu din Tereblecea

S-a prăpădit încă unul dintre prietenii pe care ni i-am făcut la Cernăuţi, în anii ’80 ai secolului trecut, în urma vizitelor la redacţia ziarului românesc de acolo, „Zorile Bucovinei”. Este vorba de Ion Creţu, căruia îi spuneam „Bădia”, probabil căutând în făptura omului înalt ce era pe cea, asemănătoare oarecum, a Bădiei George Sidorovici. Avea Ion Creţu ceva şi din firea blândului nostru scriitor, din sfătoşenia şi nesfârşita răbdare a aceluia.

Ne-am împrietenit repede, probabil şi pentru că aveam o „cunoştinţă” comună, scriitorul Vasile Posteucă, cel care era autorul monografiei consacrate scriitorului bucovinean Em. Grigorovitza, pierdută în timpul războiului. Când decideam documentarea pentru scrierea „aceleiaşi” monografii, nu ştiam de existenţa celei scrise deja şi pierdute…

Prietenia noastră avea să aibă şi o altă consecinţă: aceea de a ni-l apropia în calitate de colaborator al ziarului în Regiunea Cernăuţi, ani de zile alimentând o rubrică al cărei realizator principal a fost – „Din casa fraţilor”. De la faptul divers până la articole serioase din şi despre viaţa de dincolo de „gardul de sârmă ghimpată”, semnătura sa era una cu greutate în economia ziarului. Îi trimiteam sau îşi lua când venea la Suceava ziarele în care îi apărea semnătura, pe care le-a adunat probabil ca pe un semn că scrie pentru Bucovina întreagă, singurul care a avut acest privilegiu. Îşi asumase mai mult rolul de a informa, dar nu puţine au fost articolele de atitudine. Şi astfel Ion Creţu a fost ziarist deplin şi la „Zorile Bucovinei”, dar ani buni şi la „Crai nou”.

De la un timp a renunţat să mai scrie, din cauza bolii îndeosebi. Dar şi, spunea el, „pentru că sunt deja bătrân şi nu-mi mai este chiar la îndemână să mă documentez. Poate găsiţi unul tânăr…”. Am rezolvat problema prin acordul colegilor de la „Zorile Bucovinei” de a prelua din ziarul lor ceea ce credem că interesează şi cititorul din sudul Bucovinei.

Va rămâne în efemera noastră amintire, dar mai ales un nume în colecţia acestui ziar, pe care l-a servit cu abnegaţia unui adevărat membru al colectivului nostru.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: