O breşă de 50 de metri într-un dig de pe pârâul Seaca pune în pericol circa 100 de case din comuna Boroaia

 > AN „Apele Române” a intervenit pentru închiderea breşei

 Administraţia Naţională „Apele Române” a anunţat, ieri, că acţionează pentru închiderea unei breşe într-un dig de pe pârâul Seaca din Boroaia.

Potrivit unui comunicat al AN Apele Române, miercuri dimineaţa, în jurul orei 3, primarul comunei Boroaia a anunţat ISU Bucovina – Suceava că digul de pământ de pe pârâul Seaca (afluent de dreapta al râului Moldova) este rupt pe o lungime de circa 100m şi pune în pericol aproximativ 100 de case din satul Bărăşti.

Sursa citată arată că în teren s-a constatat producerea unei breşe pe o lungime de cca. 50 m şi cu o înălţime de cca. 1,5 m pe digul mal drept, la lucrarea „Regularizare şi îndiguire pârâu Seaca, la Boroaia, judeţul Suceava”, aflată în administrarea SGA Suceava, iar agenţii hidrotehnici din cadrul Formaţiei Bogdăneşti, SGA Suceava monitorizează permanent fenomenul. În zonă a fost dislocat personal şi un excavator în vederea închiderii breşei.

Totodată, se arată că unităţile teritoriale ale A.N. „Apele Române” monitorizează permanent cursurile de apă şi intervin pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a râurilor, dar şi pentru punerea în siguranţă a punctelor critice înregistrate pe sectoarele vizate de avertizările şi atenţionările hidrometeorologice.

AN Apele Române mai anunţă că în urma ultimelor atenţionări hidrologice pentru fenomene imediate – Cod galben şi Cod portocaliu, prin care s-au prognozat creşterea debitelor şi a nivelelor peste cotele de atenţie şi inundaţie la nivelul întregii ţări, pentru perioada 30 iulie – 2 august 2018 A.N. „Apele Române” a dispus următoarele: > întărirea monitorizării cursurilor de apă şi a lucrărilor hidrotehnice de pe acestea, în special acolo unde au fost identificate puncte critice; > suplimentarea personalului tehnic în centrele operative (dispecerate) şi în teren cu personal din cadrul serviciului exploatare şi hidrologie, pentru evaluarea situaţiei hidrologice şi a urmăririi comportării lucrărilor hidrotehnice; > s-au dispus pregoliri ale acumulărilor din administrarea atât a A.N. „Apele Române, cât şi a SPEEH Hidroelectrica S.A., ţinând seama de evoluţia nivelurilor şi debitelor corespunzătoare pe cursurile de apă vizate de avertizări hidrometeorologice, precum şi de prevederile regulamentelor de exploatare coordonată; > formaţiile centrelor de intervenţie rapidă sunt pregătite cu materiale şi echipamente de intervenţie, iar utilajele din dotare sunt în stare de funcţionare; > s-a solicitat deţinătorilor de acumulări mici, din categoriile de importanţă C şi D, asigurarea cu personal de exploatare şi monitorizare, raportarea evoluţiei nivelurilor amonte-aval de lucrările de barare, a stării descărcătorilor hidraulici, precum şi respectarea instrucţiunilor de exploatare, a fluxului informaţional, pentru a realiza manevrele necesare în vederea asigurării unei tranzitări în siguranţă a debitelor prognozate. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: