DSP Suceava organizează „Caravana alăptării”

> În comunele Şerbăuţi, Stulpicani şi Ciprian Porumbescu va prezenta importanţa alimentaţiei la sân a sugarilor

 Acţiuni de informare privind importanţa alimentaţiei la sân a sugarilor se vor derula în trei localităţi ale judeţului, în săptămâna 1-7 august, în cadrul campaniei „Săptămâna mondială a alăptării 2018”.

Într-un comunicat de presă al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava se precizează că, în perioada 1-7 august, când este celebrată Săptămâna Mondială a Alăptării, se va derula o campanie de informare, educare şi comunicare ce are sloganul „Alăptarea – Fundament al vieţii!”.

Sursa citată menţionează că evenimentul este organizat de DSP Suceava în parteneriat cu Centrul Iochebed Suceava şi Asociaţia SAMAS (prima reţea naţională de Asistenţi de Sănătate pentru Mame şi Sugari), dar şi cu primăriile comunelor Şerbăuţi, Stulpicani şi Ciprian Porumbescu.

În cadrul campaniei este prevăzută desfăşurarea „Caravanei alăptării” ce include acţiuni de informare şi seminarii pentru gravide, femei care alăptează, părinţi şi viitori părinţi, ce vor fi susţinute de asistentul social Mihaela Pintilei în localităţile sucevene Şerbăuţi, Stulpicani şi Ciprian Porumbescu, dar şi acţiuni de distribuire a unor postere şi fluturaşi cu informaţii privind importanţa alăptării la sân a sugarilor.

„Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân (SMAS) este celebrată în fiecare an, în perioada 1-7 august, în peste 120 de ţări, pentru a încuraja alimentaţia la sân şi pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume. SMAS celebrează Declaraţia Innocenti elaborată de politica OMS şi UNICEF – în august 1990, pentru a proteja, promova şi sprijini alăptarea: «alimentaţia la sân este cea mai bună modalitate de a furniza nou-născuţilor substanţele nutritive de care au nevoie»” menţionează DSP Suceava.

Conform DSP Suceava, obiectivul general al campaniei îl reprezintă asigurarea unei nutriţii optime a copiilor până la vârsta de 24 de luni, iar printre obiectivele specifice se numără creşterea la 50% a copiilor alimentaţi exclusiv la sân în primele 6 luni de viaţă, până în anul 2025, în condiţiile în care, în prezent, la nivel mondial, mai puţin de 40% dintre copii sunt alăptaţi exclusiv la sân în primele 6 luni, dar şi îmbunătăţirea stării de sănătate şi alimentaţie a mamei şi copilului şi reducerea riscului de deces infantil şi matern, creşterea nivelului de informare, conştientizare şi responsabilizare a populaţiei privind alimentaţia şi sănătatea nou-născutului şi a copilului mic prin creşterea accesibilităţii la informaţii de specialitate de bază, precum şi diseminarea unor noutăţi ştiinţifice legate de această temă etc.

„Ţintele majore ale campaniei sunt: profesioniştii din asistenţa medicală primară (medici de familie, moaşe, asistente medicale generaliste, asistente comunitare, consilieri pentru alăptare, voluntari), cei care se ocupă de sănătatea copiilor până la împlinirea vârstei de 24 de luni, gravide sau femei care alăptează, precum şi părinţii acestora” se arată în comunicatul DSP Suceava.

Totodată, DSP Suceava a prezentat în cadrul comunicatului de presă şi câteva recomandări ale OMS şi UNICEF referitoare la alăptarea la sân, printre acestea se numără începerea precoce a alăptării în termen de o oră de la naştere, alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viaţă, alăptarea continuă până la 2 ani sau mai mult, cu introducerea unor alimente complementare (solide) şi sigure, adecvate din punct de vedere nutriţional, după vârsta de 6 luni.

Potrivit surse citate, există „dovezi temeinice că o alăptare la sân eficientă are numeroase efecte” asupra mamei şi copilului, astfel că în cazul mamei „creşte distanţa dintre sarcini, reduce riscul de cancer mamar şi ovarian şi reduce riscul de hipertensiune arterială”, iar în cazul copilului „combate bolile infecţioase, reduce incidenţa şi severitatea diareei, reduce infecţiile respiratorii şi otita medie acută, previne malocluzia şi cariile dentare şi sporeşte inteligenţa”.

„Ultimele studii ale Asociaţiei SAMAS arată că, în prima lună după naştere, româncele îşi alăptează copiii în procent de 80%. Rata alăptării exclusive a copilului până la 6 luni este în creştere, ajungând la 29,8% în 2016, faţă de 12,6% în 2011” se mai arată în comunicatul DSP Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: