Grâul a fost recoltat de pe jumătate din suprafaţa de 21.500 ha semănată în toamnă

> În ciuda zvonurilor alarmiste, producţia medie este de circa 4.000 de tone/ha, comparabilă cu cea din anul 2017 > „A vorbi acum că nu avem cantitatea de grâu necesară şi că vor fi situaţii de creştere a preţului la pâine mi se pare cam exagerat” a declarat Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei Agricole

Campania de recoltare a păioaselor este întârziată din cauza perioadei în care ploile nu mai contenesc, iar în lanuri nu se poate intra decât cu mare greu. Deşi a debutat mai devreme cu aproape două săptămâni decât în alţi ani, acum recoltatul bate pasul mai mult pe loc. Fermierii îşi pun speranţa în ameliorarea condiţiilor meteorologice şi se consolează cu faptul că, totuşi, în nordul Moldovei, cerealele pot fi treierate chiar şi în august. Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava, spune că, într-un context potrivnic, grâul a fost adunat de pe circa jumătate din suprafaţa de circa 21.500 de hectare semnată în toamnă.

„Recoltatul orzului de toamnă este aproape de final, dar şi cel al orzoaicei. O situaţie deosebită se întâlneşte la mazăre, la care s-ar putea să avem pierderi însemnate din cauza condiţiilor nefavorabile, la fel ca şi la rapiţă” arată Haralampie Duţu. Aproape spre mirarea tuturor, dar şi în ciuda zvonurilor alarmiste, aflăm că producţia medie la grâu, la această dată, este de circa 4.000 de tone pe hectar, una comparabilă cu cea din anul 2017 şi apreciată drept bună faţă de anii agricoli slabi, dar şi pentru zona de nord a ţării. Nu se poate vorbi încă despre încolţire în spic decât acolo unde holdele au fost tăvălite de vijelii, pe suprafeţe reduse. Haralampie Duţu aşteaptă ca recoltatul să ajungă la bun sfârşit, dar opinează că Suceava va avea asigurat necesarul pentru panificaţie şi că nu există motive serioase pentru scumpirea pâinii, aşa cum se vehiculează în unele medii.

„Este posibil să apară şi cazuri de încolţire, însă dintre cei care au recoltat, până la această dată nu ne-au semnalat asemenea situaţii. Îmi exprim speranţa că fermierii vor avea posibilitatea să recolteze în condiţii bune. La fel, până acum, nu avem semnale că grâul nu ar fi bun pentru panificaţie. A vorbi acum că nu avem cantitatea de grâu necesară şi că vor fi situaţii de creştere a preţului la pâine, mi se pare cam exagerat“ a declarat Haralampie Duţu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: