Pesta porcină pune în alertă autorităţile sucevene

> Echipe de control IPJ-DSVSA cutreieră prin oboarele din judeţ

Zilnic, în ultima perioadă, lucrătorii din cadrul IPJ Suceava şi al subunităţilor, cu sprijinul inspectorilor din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, au organizat şi executat mai multe acţiuni specifice pe raza judeţului, în vederea depistării comercianţilor care nu respectă avertizările cu privire la pesta porcină africană. Totodată însă, echipele de control au avut în vedere şi posibilele acte de comerţ ilicit, fiind verificate 24 de unităţi economice care îşi desfăşoară activitatea în cadrul târgurilor sau în zona acestora. Potrivit datelor puse la dispoziţie de Biroul de presă din cadrul IPJ Suceava, în urma controalelor s-au aplicat 15 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 4.000 lei. Sâmbătă, oamenii legii au călcat şi în târgul organizat în oraşul Vicovu de Sus, fiind efectuate controale în trafic şi aplicate două amenzi a câte 720 lei fiecare, „pentru transport animale fără documente de provenienţă şi/ sau neidentificate”. Controale au fost efectuate şi în incinta pieţei, fiind confiscate aproape 42 kg produse alimentare (preparate carne/ conserve/ lactate) şi fiind aplicate alte amenzi de circa 3.000 lei.  Duminică, poliţiştii şi specialiştii DSVSA Suceava s-au deplasat în târgul din Vereşti, unde au aplicat trei amenzi, fiecare pentru transport animale fără documente.

Astfel de acţiuni vor continua

Astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare, avându-se în vedere pericolul crescut reprezentat de această gravă boală pentru regnul animal. Tocmai de aceea, se solicită cetăţenilor să anunţe de îndată la medicului veterinar eventualele cazuri de îmbolnăvire ale porcilor sau moartea acestora, în vederea examinării şi recoltării probelor de laborator. De asemenea, este interzisă comercializarea animalelor, inclusiv a porcilor în târgurile de animale, chiar dacă pesta porcină africană nu afectează oamenii.

Niciun porc nu mai are voie afară din coteţ

Începând cu data de 11 iulie, „având în vedere focarele de pestă porcină identificate în zona de sud-est a ţării şi riscul evoluţiei agresive a pestei porcine africane în ţara noastră, la nivel naţional a fost suspendată pe perioadă nedeterminată activitatea de comercializare a animalelor în târguri”. La nivelul judeţului nostru există zece târguri autorizate, iar poliţiştii şi specialiştii DSVSA desfăşoară ample acţiuni de control pentru a se asigura că sunt respectate prevederile legale. (LIVIU APOPEI)

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: