Finanţare europeană de peste 7,5 milioane de lei pentru reabilitarea termică a sediului Primăriei Suceava

> „Vom fi mai aproape de a avea o primărie verde, în adevăratul sens al cuvântului, prin reducerea emisiilor de carbon“ a subliniat viceprimarul Lucian Harşovschi > „Problema nu este neapărat să cheltuim banii europeni, ci să rezolvăm problemele cu care ne confruntăm”, a explicat Vasile Asandei, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est

Ieri, viceprimarul Lucian Harşovchi şi Vasile Asandei, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, au semnat contractul de finanţare a proiectului „Creşterea eficienţei energetice a clădirii Primăriei Municipiului Suceava” cu fonduri disponibile prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 3, „Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon”. Valoarea proiectului este de 7,53 de milioane de lei, cu o participare de 150.000 de lei a bugetului local sucevean, reprezentând 2% din total, durata de realizare fiind de 24 de luni.

Viceprimarul Harşovschi spune că, în principal, este vorba despre îmbunătăţirea izolaţiei termice a anvelopei clădirii; reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor de preparare şi transport a agentului termic; utilizarea resurselor regenerabile pentru asigurarea necesarului de energie termică pentru încălzirea şi prepararea apei calde de consum; montarea unei pompe de căldură; demontarea caloriferelor şi înlocuirea cu ventilo-convectoare; înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent şi incandescent cu corpuri de iluminat cu eficienţă energetică ridicată şi durată mare de viaţă; înlocuirea lifturilor şi a circuitelor electrice.

„Vom fi mai aproape de a avea o Primărie verde, în adevăratul sens al cuvântului, prin reducerea emisiilor de carbon“ a subliniat viceprimarul Lucian Harşovschi, menţionând că etapa următoare constă în realizarea procedurilor de organizare a licitaţiei pentru desemnarea firmei care va efectua lucrările.

Vasile Asandei a declarat că, în semn de apreciere a muncii comune a organismului intermediar POR şi beneficiarilor, s-a decis ca semnarea contractelor să aibă loc la sediul acestora din urmă.

„Municipiul şi judeţul Suceava sunt unii dintre cei mai activi şi energici beneficiari ai noştri. Primăria Suceava a făcut un proiect pe o axă competitivă, care se adresează tuturor potenţialilor beneficiari, proprietari de clădiri publice. Este o treabă bine făcută de colegii de la Primăria Suceava şi le mulţumesc pentru felul în care reuşesc să se implice, nu numai în scrierea proiectului, dar şi în soluţionarea problemelor. Noi discutăm de multe ori despre atragerea şi cheltuirea banilor europeni. Problema nu este neapărat să cheltuim banii europeni, ci să rezolvăm problemele cu care ne confruntăm” a explicat Vasile Asandei.

Viceprimarul Lucian Harşovschi a evidenţiat că municipiul Suceava are pregătite proiecte şi ar putea accesa 25,4 de milioane de lei pentru achiziţionarea a minim 40 de autobuze electrice, cu sistem de e-tiketing şi „monitorizare în trafic a flotelor”. La acesta se adaugă circa 3 milioane de lei pentru regenerarea zonelor urbane şi spaţiilor verzi; 1,2 de milioane de lei pentru „Centrul multifuncţional Iţcani”; 3,62 de milioane de lei pentru grădiniţele din Burdujeni-sat şi din zona centrală; 620.000 de lei pentru şcolile tehnice.

Vasile Asandei a remarcat că municipiul Suceava stă bine din acest punct de vedere, fiind printre fruntaşii care au depus proiecte în cadrul Axei 4 a POR 2014-2020.

„Există şi un pericol, acela că dacă până la sfârşitul anului nu sunt depuse proiecte, s-ar putea ca banii să fie pierduţi, să meargă la cei mai harnici din ţară, care au proiecte pregătite. Însă sper că la Suceava nu va fi cazul. Există întârzieri în Programul Operaţional Regional, suntem în anul 2018 şi avem puţine proiecte implementate” a punctat directorul general al ADRNE, adăugând că întârzieri au existat şi la nivelul Comisiei Europene, la aprobarea bugetului şi semnarea acordului de parteneriat, precum şi în lansarea ghidurilor la nivel naţional şi în funcţionarea softului de gestionare a proiectelor.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI