Expoziţii aniversare la Muzeul Bucovinei

 > Este vorba despre „Statalitatea cehoslovacă 1918” şi „Primăvara de la Praga”

 Muzeul Bucovinei găzduieşte, în perioada 1 – 31 august a.c., expoziţiile aniversare „Statalitatea cehoslovacă 1918” şi „Primăvara de la Praga”, realizate de către Centrul Ceh din Bucureşti.

Potrivit organizatorilor, expoziţiile fac parte dintr-o serie mai largă de astfel de evenimente, ce au drept scop aniversarea, respectiv comemorarea a două dintre cele mai importante evenimente ce au marcat istoria Cehoslovaciei, crearea republicii în anul 1918 şi invadarea oraşului Praga de către trupele sovietice în luna august a anului 1968.

„Anul 2018 marchează împlinirea a 100 de ani de la crearea statului cehoslovac. Ca urmare a Primului Război Mondial, Imperiul Austro-Ungar s-a destrămat, luând naştere noi state. Printre acestea s-a numărat şi Cehoslovacia, care a luat naştere în luna octombrie a anului 1918, Thomas Garrigue Masaryk devenind primul preşedinte al Republicii. În anii imediat următori, politica Cehoslovaciei a fost profund marcată de principiile democratice şi, chiar dacă se identificau cu spaţiul rus în ceea ce priveşte originea slavă, relaţiile diplomatice au fost îndreptate către democraţiile vest-europene. Aprofundarea specificităţilor politice, sociale, economice şi culturale ce au marcat istoria naţiunii cehoslovace reprezintă un aspect important al expoziţiei, publicul vizitator urmând a fi familiarizat cu aceste realităţi istorice.

După cel de-al Doilea Război Mondial, Cehoslovacia a devenit unul dintre statele blocului comunist, începând cu anul 1948. Era începutul unei opresiuni dictatoriale ce avea să dureze aproape jumătate de secol. În acest context, cehii şi slovacii au luptat pentru ca identitatea lor naţională şi culturală să nu piară, astfel că în anul 1968 a fost materializată o liberalizare culturală. Acest lucru nu a rămas fără consecinţe. În luna august, sovieticii şi-au trimis trupele pentru a invada Cehoslovacia, iar oraşul Praga a devenit un loc al confruntărilor dintre aceştia şi populaţia civilă. Liberalizarea culturală a fost stopată, controlul sovietic a devenit mult mai strict, dar acest lucru a îndârjit şi mai mult activitatea disidenţilor împotriva acestui sistem opresiv. România nu a trimis trupe în timpul Primăverii de la Praga, riscând, astfel, relaţiile cu Uniunea Sovietică, dar opunându-se categoric unei astfel de atitudini vădit agresive” au precizat organizatorii expoziţiilor.

Sursa citată a menţionat că, pentru o cât mai facilă înţelegere a acestor evenimente, vor fi oferite informaţii cât mai detaliate şi pe înţelesul tuturor. Astfel, principalul scop al acestor expoziţii este acela de a familiariza publicul străin, în acest caz românii, cu istoria naţiunii cehe şi a celei slovace, precum şi cu o perspectivă de ansamblu asupra aspectelor politice, sociale, economice şi culturale ce au marcat cei 100 de ani de independenţă.

Evenimentele sunt susţinute de instituţii culturale de prestigiu din Republica Cehă, precum Muzeul Naţional şi Muzeul Oraşului Praga. Traducătorul expoziţiilor este Anca Irina Ionescu, iar curatorul acestora Lenka Lindaurova (ambele din partea Centrului ceh). (M.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: