Dragnea sună goarna

Nici bine nu s-a încheiat prima fază a bătăliei parlamentare a PSD cu legile justiţiei, că, iată, marele comandir sună adunarea oştirii sale răzleţită prin cele colţuri exotice ale planetei şi face apelul (bocancilor) de seara la una din televiziunile de casă. Se vede treaba că şi-a planificat treburi care nu suferă amânare pentru următoarea parte a vacanţei parlamentare şi are nevoie pe lângă sine de toţi soldaţii conştiincioşi ai partidului, de nu cumva îl va fi năpădit frica de gol, aşa cum jurnaliştii, evident, ai statului paralel, cobesc.

Adevărat se zice că frica păzeşte bostănăria şi, cum în Teleorman sunt multe bostănării, nu exclud o punere la lucru a zicătorii străbune. Fireşte, politicienii sunt oameni cu o mulţime de specialişti, consilieri pe subiecte, teme, probleme dintre cele mai diverse, dar în ziua de azi parcă poţi să mai ai încredere în barba lor?

Ar fi interesant de aflat sursa acestei frici, aşa că ne vom da cu presupusul. Judecând după ultimele evenimente politico-juridice, ar cam avea de ce să-i fie frică. Nu e vorba numai de închisoare. De altfel această frică şi-a pus amprenta asupra ultimului an şi jumătate din istoria României, lăsând urme greu de şters, lucru cu care sunt de acord şi aplaudacii, şi opozanţii. Ca să nu mai zic de nelucrare a treburilor publice sau că vreo câteva sute de mii de protestatari şi-au lăsat deoparte alte îndeletniciri şi au stat cu ochii ca pe butelie pe guvernele lui Dragnea şi comisia lui Iordache. Să nu facă vreo nefăcută. Stres social, nu glumă!

Din păcate, nefăcuta dă deja „rezultate”: abia Comisia de la Veneţia ne-a arătat dimensiunea dezastrului legislativ. Şi tocmai aici e problema fricii: legile Justiţiei trebuie trecute din nou prin Parlament şi, la ultimul apel la Casa Poporului, au ieşit numai două voturi în plus, între care unul al lui Dragnea Liviu însuşi, iar afară plouă şi oştirea dă semne de neascultare.

Avem şi dovezile: UDMR declară că nu va „marşa”(?), ALDE pune condiţii ori – ori, minorităţile nu se vor mai arde a doua oară la degete, grupul Ponta a depăşit 11 voturi cică, dar nu se poate ponta sigur pe ele, grupul Mihai Tudose tace, dar e tot după perdele căutând încă ocazia, grupul de la Cluj mustăceşte prin Ardeal…, aşa că viitorul se complică, iar legile vor trece cu foarte mare greutate, fie nu vor trece. Iar de nu vor trece, marele comandir devine micul comandant. Grea misie, misia de şef la PSD.

În al doilea rând, dacă ne luăm după ultimele strigături, presinguri, manipulări, dosarele penale ale comandantului se dovedesc adevărate pietre de moară, iar roata morii se învârte într-un singur sens, nu se dezvârte, cum ar pofti el. Pe deasupra, alungarea Laurei-Codruţa Kövesi arată că s-au strofocat atâţia amar de ani degeaba: cu tot războiul împotrivă-i, DNA nu intenţionează să slăbească lupta anticorupţie, iar sprijinul străzii, al preşedintelui şi al organismelor euroatlantice e şi mai şi ca înainte.

Aşadar, ce e de făcut? E clar că numai apelul de seară al liderului maxim şi vaietele jurnaliştilor fideli – mari luptători pentru „eliberarea” Justiţiei de binom şi statul paralel, nu sunt de ajuns. Aşa că a fost pregătită din timp, evident, pe din dos, o altă variantă a OUG 13, celebra „noaptea ca hoţii”, prin care să-i dea scăpaţi pe toţi cei agăţaţi în mrejele justiţiei. Dar vai! O iscoadă din comanda oştirii a scăpat porumbelul în piaţă, iar guvernanţilor cică le-a fost şi lor frică să semneze ordonanţa-minune. De! Oameni sunt şi ei! Iar până la toamnă, cu Parlamentul în vacanţă, ordonanţa făcătoare de libertate care să-i scape de belele trebuie să stea dosită.

Şi de la toamnă, altă făină se va măcina la moara politică (speranţa moare ultima!): majoritatea parlamentară va trebui reconstruită şi mortarul e pe sfârşite. Ce să li se mai ofere în condiţiile în care partidul e înglodat în datorii, guvernul trăieşte pe credit, multinaţionalele s-au sorosit, sectorul nostru de stat produce numai pierderi, iar Teodorovici se ceartă cu Mişa?

Deci viitor de aur nu prea mai are actuala majoritate de guvernământ, cu toate că goarna comandirului sună de dimineaţa până noaptea târziu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: