Cum s-a văzut eclipsa de Lună de la observatorul lui Dimitrie Olenici din Horodnic de Jos

În finalul amplului său articol publicat în ediţia cotidianului „Crai nou” din data de 26 iulie a.c., în care oferea toate informaţiile necesare cu privire la evenimentul astronomic din noaptea de 27/28 iulie, cercetătorul Dimitrie Olenici anticipa că – „dacă cerul va fi senin” –, la observatorul său astronomic din Horodnic de Jos, va efectua observaţii vizuale asupra eclipsei de Lună, totodată propunându-şi să continue experimente referitoare la anomaliile ce survin în comportarea unui pendul în timpul unei eclipse, experimente posibile cu două pendule Foucault de 6 m lungime, cu înregistrare automată a datelor, instalate într-o clădire special amenajată la observatorul din Horodnic de Jos.

…După consumarea acestui eveniment astronomic rarisim, printr-un mesaj transmis ziarului cercetătorul Dimitrie Olenici ne-a confirmat (inclusiv cu ajutorul a numeroase imagini ce ilustrează fazele fenomenului – „prin telescop, imaginile se văd inversate, de aceea la început umbra apare spre dreapta, iar la sfârşit spre stânga” ni s-a precizat) că eclipsa de Lună s-a putut observa de la Horodnic.

„Aici am instalat trei instrumente astronomice, un telescop mic pentru copii şi două lunete mai mari, pentru adulţi”, la observaţii participând aproximativ 50 de persoane. Aflăm că oaspeţii lui Dimitrie Olenici au fost, în majoritatea lor, tineri şi elevi din Horodnic de Jos şi din Horodnic de Sus, dar au venit şi rădăuţeni la Horodnic în acest scop. Printre martorii eclipsei s-au numărat chiar şi câteva persoane care lucrează în Italia şi au revenit de câteva zile acasă.

Beneficiind de explicaţii competente, ei au putut observa nu doar eclipsa ca atare, ci şi, pe parcursul fazei sale „de totalitate”, de asemenea prin telescoape, planetele Jupiter (cu sateliţii galileeni), Saturn (cu sistemul său de inele) şi Marte. De asemenea, cu acest prilej, au putut face cunoştinţă, în detaliu, cu stelele vizibile în respectiva perioadă.

Într-o fotografie îl puteţi vedea pe Dimitrie Olenici alături de colaboratorul său Thomas Goodey, de cercetătorul ieşean Dumitru Crivoi şi de prof. Ilie Cosovanu, echipa de astronomi care a efectuat determinări cu pendulul la observatorul privat din Horodnic de Jos.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: