Cu dr. Traian Căldare, despre...

O pagină de glorie din istoria voleiului sucevean

 Stadionul „Areni” din Suceava, actualmente casa echipei de fotbal de ligă a III-a Foresta, a găzduit, de-a lungul anilor, meciuri şi concursuri de calitate, fiind martor al unor performanţe de excepţie şi al unor momente de neuitat. Au fost partide de fotbal de pomină, concursuri atletice palpitante, jocuri de rugbi de legendă. Puţini dintre iubitorii sportului sucevean ştiu însă ori îşi mai amintesc că pe 15 mai 1959, stadionul „Areni” a găzduit un meci internaţional de volei masculin între echipa locală Voinţa şi Selecţionata Sindicală Franceză. Martor şi participant activ al acestui eveniment memorabil a fost părintele voleiului sucevean, doctorul Traian Căldare.

„În faţa tribunei principale de acum s-a construit un podium din lemn pe care s-a pus un linoleum galben. Îmi aduc aminte şi astăzi entuziasmul de pe stadion, toate oficialităţile acelor vremuri fiind prezente în tribune.

Am jucat foarte multe meciuri în aer liber, doar dacă ploua ajungeam în sală. Ţin minte că sala «Unirea» era organizare de şantier pentru muncitorii care lucrau în zona industrială a Sucevei.

În anii 1960-1970 era o mare deschidere pentru sport la Suceava, aici având loc în fiecare an tabere şi turnee de nivel naţional, dar şi internaţional. Tinerii din acele timpuri erau mai relaxaţi şi nu se gândeau aşa de mult ca acum la partea materială.

În acea perioadă l-am descoperit la o competiţie şcolară pe Gabriel Udişteanu. Din primul moment în care l-am văzut pe suplul tânăr fălticenean am intuit potenţialul său. Am reuşit să-i lămuresc pe părinţii săi să-l lase la Suceava şi, mai mult de 2 ani, a locuit la mine acasă. Avea peste 1,96 m şi calităţi fizice deosebite.

A fost selecţionat în echipa lumii în anii ’70, a fost căpitanul echipei naţionale de României medaliată cu argint la Campionatele Mondiale din 1966, s-a clasat pe locul VII cu selecţionata României la Campionatele Mondiale din 1970 şi pe locul V la Olimpiada de la München din 1974” şi-a adus aminte doctorul Traian Căldare, întemeietorul voleiului modern sucevean.

Până în 1974, la ascensiunea voleiului sucevean şi-au adus contribuţia Valentin Baraboi, Florin Robciuc, Eduard Gazda, Titel Petrescu, Nicolae Dobre, Marcel Antonovici, Alexandru Scurtu, Constantin Viziteu, Virgil Ionescu, Alexandru Zmeu, Eduard Gazda, Constantin Matei, Victor Pancu, Gheorghe Viziteu, Viorel Corduneanu, Gheorghe Palade, Grigore Rusu şi Cornel Sângeap.

La sfârşitul sezonului 1974-1975, echipa de volei a Sucevei a promovat în primul eşalon valoric, iar lotul a fost completat cu sportivi de valoare ca Alexandru Păcuraru, George Vasile, Patriciu Păştean, Virgil Lăpădătescu, Andrei Petru şi Aurel Enuca.

Victor Pancu, a doua descoperire de excepţie a doctorului Traian Căldare, după Gabriel Udişteanu

În 1969, când participa cu echipa de volei a Sucevei la un turneu la Botoşani, ochiul ager al doctorului Traian Căldare s-a oprit asupra unui tânăr care avea să fie timp de 48 de ani jucător şi antrenor de volei la Suceava. Este vorba despre profesorul Victor Pancu. De menţionat faptul că „Lulu” Pancu, cum îi spun cunoscuţii, a avut şansa de a alege alt club, antrenorul Tănase de la Steaua fiind pe urmele sale. Dar el a decis să rămână în Bucovina şi să ajungă sucevean get-beget.

„Din 1975 şi până în 1997, CSM Suceava a jucat în Divizia A şi o mulţime de voleibalişti de excepţie au dat tot ce au avut mai bun pe parchetul sălii Unirea. Micuţa sală era neîncăpătoare atunci când poposeau la Suceava formaţiile de calibru ale acelor vremuri, care adunau tot ce era mai bun în ţară, Steaua şi Dinamo, formaţii care veneau cu teamă în Bucovina, pentru că aici au pierdut de multe ori.

Cel mai bun rezultat înregistrat de CSM Suceava în perioada de până în 1997, cât a fost în primul eşalon valoric, a fost locul V obţinut la finele sezonului 1983 în campionat şi locul IV din acelaşi an în Cupa României. De-a lungul celor mai mult de 50 de ani de volei sucevean au fost nenumărate partide internaţionale, începând cu cea a Sindicatului Francez (FSJT), cu echipe din Israel, URSS, Polonia sau Cehoslovacia.

Înainte de 1989 nu erau probleme legate de susţinerea sportului. Jucătorii se dăruiau în totalitate şi se gândeau mai puţin la bani şi mai mult la gloria sportivă. Adevărul este că voleibaliştii au fost şi oameni de caracter de-a lungul anilor. După 1990, majoritatea ramurilor sportive au decăzut şi au apărut probleme uriaşe legate de finanţare. Nu mai menţionăm faptul că tinerii jucători se gândesc acum în primul rând la recompense, iar apoi la calitatea jocului lor, însă câteodată nu poţi să le-o iei în nume de rău, pentru că viaţa este extrem de dificilă în prezent.

De-a lungul timpului, CSM Suceava a oferit şi o serie de jucători loturilor naţionale ale României, începând cu Dorel Mândru şi continuând cu Cristian Pentelescu, Cornel Andrieş, Lucian Huţuleac, Cristi Răţoi şi Răzvan Purice. Voleiul sucevean a oscilat între momente de adâncă tristeţe, ca decesul lui Eduard Gazda, care fost jucător, antrenor şi preşedinte al Clubului Sportiv Municipal Suceava, dar şi cu performanţe grozave, cum a fost promovarea formaţiei în prima ligă în 2009, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local, al Consiliului Judeţean şi al Iulius Mall din Suceava.

Este greu să rezişti la cel mai înalt nivel fără investiţii, şi acest lucru s-a simţit şi se resimte în prezent şi nu numai la volei. Un motiv de mândrie există totuşi la Suceava şi anume acela că echipa oraşului continuă se reziste, având în componenţă în proporţie covârşitoare sportivi născuţi pe aceste meleaguri” a conchis probabil cel mai loial slujitor al voleiului sucevean, după doctorul Traian Căldare, profesorul Victor Pancu.

„Pentru mine a reprezentat o satisfacţie deosebită faptul că am putut să predau ştafeta voleiului unui om în care am avut încredere şi pe care l-am format de tânăr” a încheiat doctorul Traian Căldare.

Doctorul Traian Căldare a ajuns la venerabila vârstă de 86 de ani. Şi acum gândeşte doar în termeni voleibalistici, dovadă fiind incredibila sa colecţie de fanioane. Profesorul Victor Pancu a ajuns la pensie, dar în continuare visează doar la binele voleiului sucevean. A predat şi el ştafeta, de curând, tânărului profesor Tudor Orăşanu.

Mi se pare că sunt din ce în ce mai greu de găsit modele sportive şi de oameni deosebiţi care să pună pe primul loc comunitatea sportivă a Sucevei.

Greşesc?…

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Pe_al_nostru_steag... says:

    Este un fapt remarcabil : in imagine se vede ,pe unul dintre bannere,adevărata,fascinanta stemă a județului Suceava,cea din perioada interbelică!
    Rezultă că un om deștept a probat că nu se întâmplă nimic rău dacă indrăznește ,în țara sa,în cetatea sa ,să respecte adevărul istoric ,părinții săi,estetica pură și simplă,regula bunului simț…
    Dacă presa promoveaza astfel de initiative,cu atât mai bine!
    Oare ce sporturi preferă doamna prefect? Imi place să cred ca voleiul se află printre aceste preferințe!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: