Despre români, în Barcelona

Doi români, Sebastian Hulub şi Ani Dumitru, care trăiesc în Barcelona, s-au gândit că ar fi nevoie acolo de o librărie românească. Au făcut-o pentru că aşa au simţit şi pentru că lipsea celor peste 120.000 de conaţionali ai lor care trăiesc în Catalonia, deci o comunitate cam de mărimea unui oraş de mărime medie din România. „Am ascuţit chimicul şi-am socotit că pot suporta cheltuielile cu o librărie cumsecade cu rafturi de lemn, vitrină şi tot dichisul” a spus Sebastian Hulub, aşa că a dus proiectul până la capăt şi i-a spus Librăria PUNCT. 2.000 de titluri în limba română, de la manuale şcolare la beletristică, traduceri din spaniolă şi din catalană, autori români în limbile locale se află acolo. Şi, pe lângă ele, piese de artizanat ale meşteşugarilor români.

Într-un an de zile, în librăria românească din Barcelona a citit Ana Blandiana, cititorii lui Cărtărescu au pus mâna pe „De ce iubim femeile” tradusă în limba catalană, şi-au lansat cărţile scriitori din ţară, dar şi cei care trăiesc pe tărâm spaniol. Tot acolo, românii de peste Prut au găsit un loc prietenos de exprimare şi de manifestare, şi o mulţime de copii au primit, de la un moş cu barbă albă, la sfârşit de an, abecedare. O mulţime, deşi doar o parte dintre numeroşii copii care trăiesc acolo, numai în 2017 în Catalonia născându-se 1.100 de copii cu măcar un părinte român. Şi s-au mai întâmplat multe altele, făcute de români şi de spanioli, despre care s-a scris în revista @RoBarna, nucleul socialului comunitar românesc din Barcelona.

Zilele trecute, Sebastian Hulub şi Ani Dumitru au fost aplaudaţi, în cadrul Galei „100 pentru Centenar”, care a avut loc la Madrid, în cadrul căreia au fost premiaţi 10 români trăitori în Spania, oameni cu activităţi deosebite pe plan cultural, preocupaţi de promovarea excelenţei româneşti.

Sinceră să fiu, mi-ar fi plăcut ca Sebastian – care îmi este prieten virtual pe un site de socializare şi de pe pagina căruia am aflat despre premiul cu care a fost onorat – să fi fost bucovinean; ar fi fost mai simplu de justificat aceste rânduri. Dar nu am putut să nu aplaud ceea ce el şi Ani Dumitru a făcut pentru conaţionalii lor. Ce au făcut şi ce o să mai facă.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI