Fălticeni

Procesiune religioasă de Sf. Ilie

Vineri, 20 iulie, de sărbătoarea Sfântului Mare Prooroc Ilie Tezviteanul, ocrotitorul municipiului Fălticeni, peste 300 de fălticeneni şi credincioşii din localităţile învecinate, împreună cu reprezentanţii administraţiei locale, au participat la o procesiune religioasă cu moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion.

Începând cu ora 12, baldachinul în care se aflau sfintele moaşte a fost purtat pe umeri enoriaşi ai Parohiei „Sfântul Ilie” în procesiune prin centrul oraşului Fălticeni, prima oprire fiind în faţa sediului Poliţiei Fălticeni, apoi la Spitalul Municipal, unde preoţii s-au rugat pentru sănătatea bolnavilor. Următorul popas a fost la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, preoţii rugându-se pentru locuitorii urbei de pe Şomuz, la fel cum au făcut-o şi în faţa Primăriei Fălticeni, loc în care au fost rostite şi rugăciuni pentru cei ce conduc oraşul sau se află în slujba cetăţenilor din această localitate. Procesiunea cu moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion s-a oprit şi faţa Catedralei „Învierea Domnului”, unde s-au citit rugăciuni pentru cei adormiţi care sunt îngropaţi în cimitirele Fălticeniului.

„Zi de mare sărbătoare, de bucurie şi am putea spune de trăire duhovnicească deosebită. Astăzi, când sărbătorim Zilele Fălticeniului, şi Biserica are trăirea ei şi bucuria ei pentru că, de câţiva ani, facem pe 20 iulie procesiune prin municipiul Fălticeni. Au fost momente înălţătoare şi în acest an la procesiunea cu Sfinţii Epictet şi Astion. Sfântul Ilie a fost ales ocrotitor al acestui ţinut încă din anul 1430, când a luat fiinţă Biserica «Sfântul Ilie»” ne-a spus pr. Ionel Marian, slujitor la Biserica „Sfântul Ilie” din Fălticeni.

În timpul pelerinajului, însoţit de prapuri, cruci şi toacă, s-au intonat cântări specifice. Un preot i-a binecuvântat pe credincioşi cu apă sfinţită, fiind stropite astfel şi locuinţele dar şi câteva clădiri de interes public cum ar fi Piaţa Agroalimentară, Poliţia Municipiului Fălticeni, Spitalul Municipal, Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Primăria Fălticeni.

Programul liturgic dedicat sărbătorii a început în seara zilei de 19 iulie cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată în casa de prăznuire (Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” fiind în lucrări de reparaţii) şi a continuat în ziua de pomenire a Sfântului cu slujba Utreniei, a Acatistului şi cu Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoţi. După rostirea pericopei evanghelice, pr. paroh Ionel Marian a adresat un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat personalitatea Sfântului Profet Ilie Tesviteanul.

Sfântul Proroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor şi a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinţă şi curaj demn de urmat.

Sfinţii Epictet şi Astion sunt cei mai vechi martiri din ţara noastră, primind moartea martirică în cetatea Halmyris, vechea cetate creştină aşezată pe malurile Dunării ce se numea în antichitate „Almyra”. Părticelele din moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion au fost dăruite în urmă cu 13 ani de ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, cu prilejul vizitei pe care a întreprins-o la Fălticeni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: