„Neamul românesc” reunit, într-un spectacol extraordinar, la Fălticeni

În Piaţa „Nada Florilor” din Fălticeni s-a desfăşurat joi, 19 iulie, cea de-a doua ediţie a Festivalului Neamului Românesc „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi Festivalul Internaţional de Folclor „Cântă cucu-n Bucovina”, realizate de Centrul Cultural European „Dacia” din Chişinău, Republica Moldova, în parteneriat cu Primăria Fălticeni. A fost cel mai reuşit spectacol din cadrul manifestărilor care se desfăşoară în acest an de Sf. Ilie la Fălticeni, un spectacol extraordinar de muzică şi joc popular, în costume specifice vetrelor folclorice ale artiştilor, fiecare evoluţie scenică incluzând câte un colaj de melodii de suflet, neam şi ţară.

Deschiderea evoluţiei orchestrelor, soliştilor, ansamblurilor folclorice din ţinutul Daciei străbune a fost făcută de grupurile folclorice „Moldava” şi „Micii răzeşi”, pregătite de prof. interpret de muzică populară Lenuţa Rusu la Clubul Copiilor Fălticeni, care au încântat publicul cu costumele populare autentice din zona Fălticeni şi cu frumoasele cântece populare specifice zonei. Tot de la Clubul Copiilor au urcat pe senă grupurile „Flori de Măr” (viori) şi „Coroniţa” (grup vocal), coordonatori artistici prof. Lidia Zugravu şi Liviu Chelaru.

A urmat un spectacol de zile mari, cum rareori poate fi vizionat la Fălticeni, oferit de ansambluri folclorice şi Republica Moldova şi din regiunea Cernăuţi. Timp de mai bine de 3 ore, fălticenenii au avut parte de o atmosferă vibrantă, ascultând melodii tradiţionale româneşti şi cântece patriotice care au marcat istoria românilor, astăzi despărţiţi de graniţele trasate după Pactul Ribbentrop – Molotov sau după cel de cedare al Cadrilaterului.

Adresându-se publicului, adăpostită sub umbrelele de la terase din cauza ploii, Viorica Oprea, directorul Centrului Cultural European „Dacia” din Chişinău, a amintit într-un succint cuvânt introductiv importanţa acestei manifestări. „Venim cu mare drag la Fălticeni, la una dintre marile sărbători ale neamului nostru ortodox, Sfântul Ilie, şi în acelaşi timp, îl avem aproape pe Sfântul Ştefan cel Mare, a cărui cetate de scaun se află la câţiva kilometri de noi. Ne-am reunit pentru un lucru minunat la Fălticeni, Festivalul Neamului Românesc «Ştefan cel Mare şi Sfânt» şi Festivalul Internaţional de Folclor «Cântă cucu-n Bucovina», ajunse la a doua ediţie aici, la a cincea la Chişinău. În an centenar, pentru a fi mult mai aproape unii de alţii, festivalurile se desfăşoară în România la Rădăuţi şi Bicaz” a precizat Viorica Oprea.

Cei care au deschis festivalul a fost Ansamblul „Brâuleţ” din satul Dănceni, raionul Ialoveni, Republica Moldova, un ansamblu de copii care duce mai departe patrimonial inestimabil al neamului. Sunt copiii frumoşi care depun suflet şi dragoste în tot ceea ce fac. Ei ne-au vorbit în cuvinte extraordinare despre vizita făcută joi dimineaţă la Cetatea de Scaun şi despre însemnătatea lui Ştefan cel Mare şi Sfânt pentru ei:

„În vremea lui Ştefan cel Mare Moldova se întindea peste toate ţinuturile de la Carpaţii răsăriteni până la Nistru. A luptat, cu arma în mână, alături de oştire până în ceasul din urmă, pentru apărarea şi conservarea propriei fiinţe statale, iar la sfârşitul acestei domnii grandioase, de aproape jumătate de secol, ne-a lăsat o singură ţară, o singură limbă, valoarea şi nobleţea de a fi moldoveni, de a fi români”. Conduşi de coregraful Viorica Pânzaru, deşi mici, membrii Ansamblului „Brâuleţ” au impresionat prin trăirea românească.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: