Două universităţi din China vor să colaboreze, în plan academic ştiinţific, cu Universitatea Suceava

> Ele au în vedere dezvoltarea unor programe educaţionale de cooperare, precum şi iniţierea unor mobilităţi pe termen scurt şi lung, pentru studenţi şi pentru cadre didactice

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a primit miercuri, vizita unei delegaţii din Republica Populară Chineză condusă de dr. Wang Liquin, director adjunct al Departamentului de Educaţie al provinciei Hebei, delegaţie din care au mai făcut parte prof. dr. Wang Yuding, secretar al comitetului de partid din cadrul Universităţii de Ştiinţe şi Tehnologie Hebei, prof. dr. Han Tongyin, secretar al comitetului de partid din cadrul Universităţii Langfang, prof. dr. Yang Xuexin, prorector al Universităţii Hebei, Zhao Wenhua, director adjunct al Biroului de Afaceri Internaţionale al Universităţii Langfang.

Scopul întâlnirii, a anunţat USV, a fost a se discuta potenţialul şi perspectivele unei colaborări în plan academic şi ştiinţific, dezvoltarea unor programe educaţionale de cooperare, precum şi iniţierea unor mobilităţi pe termen scurt şi lung atât pentru studenţi cât şi pentru cadre didactice din cele trei universităţi.

„Menţionăm faptul că între Universitatea «Ştefan cel Mare» din Suceava şi Universitatea Hebei există deja o colaborare, o delegaţie de studenţi şi cadre didactice participând, în anul 2017 şi în acest an, la Concursul internaţional studenţesc de calculatoare «Hard& Soft», organizat de universitatea suceveană. De asemenea, reprezentanţii USV au lansat o nouă invitaţie studenţilor chinezi de a participa la concursul de cyber security care va avea loc la USV” se arată în comunicat.

USV notează că invitaţii chinezi au apreciat parteneriatul istoric dintre România şi China şi şi-au manifestat deschiderea pentru lansarea unor noi direcţii de colaborare în învăţământul superior, dar şi în plan cultural şi social.

„Acum, la mai bine de o mie de ani distanţă de la celebrul Drum al Mătăsii, iniţiativa chineză Belt and Road doreşte să reconecteze China cu Europa prin proiecte de anvergură pe teritoriul a trei continente: Asia, Africa şi Europa. «One Belt, One Road» marchează implicarea statului chinez în toate palierele de dezvoltare, de la cel economic, la cel financiar, social şi de infrastructură. În acest context, invitaţii chinezi au subliniat deschiderea Chinei către lume şi a universităţilor chineze, îndeosebi” se mai subliniază în document.

Mai mult, se arată că au fost făcuţi paşi foarte clari către dezvoltarea unui program de licenţă de limbă şi literatură engleză – limbă şi literatură chineză la USV, în colaborare cu universităţile menţionate mai sus, finanţarea unui program de mobilităţi pentru studenţi şi profesori şi a unor proiecte de cercetare comune, finanţarea unei grădini chinezeşti în cadrul grădinii botanice din campusul II al USV.

Programul invitaţilor chinezi s-a derulat în campusul USV, unde oaspeţii au vizitat câteva obiective, precum Laboratorul de biometrie forestieră, Laboratorul de compatibilitate electromagnetică, Complexul de nataţie şi kinetoterapie, Laboratorul de materiale avansate multifuncţionale şi Laboratorul de maşini inteligente şi vizualizarea informaţiei. Invitaţii au luat prânzul la restaurantul USV şi au vizitat câteva obiective istorico-culturale din judeţ.

O delegaţie a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava va efectua, la finele acestei luni, o vizită în China, unde va purta discuţii cu conducerile a cinci universităţi din centrul şi sudul ţării în vederea extinderii, respectiv stabilirii relaţiilor de cooperare academică în domeniile educaţiei şi cercetării, anunţă USV. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: